728x90 AdSpace


vendredi 18 janvier 2019

Ελληνική καινοτομία. διδακτορική διατριβή, της Φανής Τσιρώνη, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ψαριών

Είναι έτοιμη να ταράξει τα νερά της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και όχι μόνο. Ο λόγος για την ελληνική καινοτομία SuSea, η οποία έχει καταφέρει, μετά από μακροχρόνια έρευνα, να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου ψαριού στο ψυγείο με φυσικό τρόπο, χωρίς να επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά του.
 Υπεύθυνοι για την καινοτομία αυτή είναι η Φανή Τσιρώνη και ο Μάριος Χρυσολούρης, CTO και CEO αντίστοιχα και συνιδρυτές της SuSea. H Φανή εξηγεί στην «ΥΧ» ότι « επεξεργασία περιλαμβάνει ένα απλό στάδιο εμβάπτισης των ψαριών σε ένα διάλυμα το οποίο αποτελείται από φυσικά συστατικά. Αυτή η διαδικασία και μόνο αρκεί ώστε να αφαιρεθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό νερού από τη σάρκα του ψαριού, το οποίο όμως δεν είναι αισθητό όταν το δοκιμάζει ο καταναλωτής. Τα συστατικά αυτά επιβραδύνουν πολύ όλες τις μικροβιολογικές και φυσικοχημικές δράσεις που πραγματοποιούνται όταν συντηρούμε το ψάρι μας στο ψυγείο, επεκτείνοντας πολύ σημαντικά τον χρόνο ζωής».
Η καινοτόμος αυτή ιδέα είναι αποτέλεσμα της διδακτορικής διατριβής της Φανήφανς, η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 14 χρόνια στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η οποία έχει διακριθεί σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς. Η συνεργασία της Φανής με τον Μάριο, μέσω της Fresh Strips, εταιρείας που δημιουργεί ειδικά πλαστικά αυτοκόλλητα που τοποθετούνται πάνω στις συσκευασίες των τροφίμων ψυγείου και εμφανίζουν τον βαθμό έκθεσης ή μη των προϊόντων σε ακατάλληλη θερμοκρασία, έχει δημιουργήσει και την τελική μορφή του SuSea.
Η διαδικασία επεξεργασίας SuSea αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εμπορική της εφαρμογής, καθώς, όπως τονίζει ο Μάριος, «βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέας για την εφαρμογή της τεχνολογίας μας στα δικά τους προϊόντα. Επ’ ευκαιρίας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Λεωνίδα Παπαχαρίση, διευθυντή Ποιότητας/ Έρευνας & Ανάπτυξης του Νηρέα, για την αμέριστη υποστήριξη που μας έχει παρέχει σε όλα τα στάδια της συνεργασίας μας».

Η τσιπούρα και το λαβράκι είναι τα δύο είδη ψαριού στα οποία επικεντρώνεται η ομάδα αυτήν τη στιγμή. Όπως μας πληροφορεί ο Μάριος, η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδος ψαριού με κάποιες μικρές ρυθμίσεις στα διαλύματα. Η Φανή επισημαίνει ότι «είναι μια διαδικασία χαμηλού κόστους και απόλυτα ασφαλής. Τα συστατικά που προστίθενται στα διαλύματα είναι απολύτως φυσικά, δεν προσθέτουμε χημικά. Δημιουργούμε μία πολύ ήπια μέθοδο επεξεργασίας, σύμφωνη με τις τρέχουσες νομοθεσίες για επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων εν γένει και αλιευμάτων». Επίσης, η διαδικασία αφορά οποιαδήποτε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας ή οποιαδήποτε εταιρεία πραγματοποιεί μεταποίηση αλιευμάτων, επιτρέποντας στα ψάρια να διπλασιάσουν τις ημέρες ζωής τους στο ψυγείο. «Η αύξηση του χρόνου ζωής φτάνει στο 100% στην τσιπούρα και στο λαβράκι από το αρχικό στάδιο. Στα πειράματα, δηλαδή, που έχουμε κάνει, από τις 7 ημέρες περίπου φτάνει στις 14», τονίζει η Φανή.

Εταιρείες

Ανάμεσα στα οφέλη της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων και συγκεκριμένα των ψαριών, νοοτροπία που φαίνεται να αποδέχονται και εταιρείες του κλάδου καθώς, όπως επισημαίνει ο Μάριος, «ήδη έχουμε δει μεγάλη προθυμία από τις εταιρείες στον χώρο για την καινοτομία μας, οι οποίες είναι πρόθυμες να τη χρησιμοποιήσουν. Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε πρώτα με τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου και έπειτα να επεκτείνουμε την καινοτομία και στο εξωτερικό, σε εταιρείες χωρών όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, με τις οποίες είμαστε ήδη σε συζητήσεις». Τα προϊόντα με την επεξεργασία SuSea αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε σούπερ μάρκετ μέσα στο 2020.

Χρηματοδότηση

Πρόσφατα, η SuSea κέρδισε το βραβείο του EIT FOOD, κερδίζοντας 10.000 ευρώ για την εξέλιξη της καινοτομίας τους. Οι δύο συνιδρυτές τονίζουν ότι διακρίσεις όπως η συγκεκριμένη ενισχύουν οικονομικά μία νεοφυή επιχείρηση στα πρώτα της βήματα αλλά τη βοηθούν να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα προσεγγίζοντας πελάτες στο εξωτερικό. Ο Μάριος καταλήγει λέγοντας ότι «θεωρούμε πως υπάρχει πολύ καλό επίπεδο στις νεοφυείς επιχειρήσεις και υπάρχουν και πολύ ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα τα οποία ίσως να μην έχουμε εκμεταλλευτεί στο παρελθόν στην αγροδιατροφή στο μέγιστο. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν διάφορα επενδυτικά σχήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν μία νεοφυή επιχείρηση».

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Ελληνική καινοτομία. διδακτορική διατριβή, της Φανής Τσιρώνη, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων ψαριών Rating: 5 Reviewed By: hatime