728x90 AdSpace


lundi 28 janvier 2019

Η διατροφική αξία της Σόγιας


της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr
Ο οργανισμός χρειάζεται 22 αμινοξέα αλλά μόνο τα 14 μπορεί να παράγει. Τα υπόλοιπα 8 τα λαμβάνει με την τροφή. Η σόγια είναι το μοναδικό τρόφιμο φυτικής προέλευσης που τα περιέχει όλα. (Η γενετικά τροποποιημένη σόγια μέχρι να αποδειχθεί αβλαβής για την υγεία πρέπει να μη χρησιμοποιείται). 


Τα ενεργά συστατικά της σόγια είναι οι ισοφλαβόνες, ένας τύπος φυτοοιστρογόνου, φυτικής ορμόνης όμοιας με τα οιστρογόνα που παράγει ο οργανισμός του ανθρώπου. Τα οιστρογόνα βοηθούν στην μείωση της παραγωγής της ολικής χοληστερόλης, αυξάνουν την HDL και μειώνουν την LDL που προκαλεί τις αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες. Επίσης τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην ενίσχυση των οστών κυρίως στις γυναίκες, αυξάνοντας την οστική πυκνότητα και ενισχύουν την νευρική και εγκεφαλική λειτουργία.

Οι γυναίκες ευεργετούνται γιατί ο οργανισμός τους μειώνει τα οιστρογόνα, πριν κατά και μετά την εμμηνόπαυση.

Στους άνδρες τα φυτοοιστρογόνα βελτιώνουν την λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων και αποτελούν στοιχεία πρόληψης του καρκίνου του προστάτη, γιατί αναστέλλουν την καρκινογένεση.

Οι ισοφλαβόνες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών, που θεωρούνται υπεύθυνες για πολλές μορφές καρκίνου και των αθηρωματικών πλακών των αρτηριών.

Τα φυτικά οιστρογόνα έχουν ασθενή οιστρογονική και αντι- οιστρογονική δράση. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων τους πιθανών να προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού τις γυναίκες και από τον καρκίνο του προστάτη τους άνδρες, αφού ο μαστός και ο προστάτης έχουν σχέση με τις ορμόνες.

Τροφές που έχουν φυτικά οιστρογόνα εκτός από τη σόγια είναι τα δημητριακά, ρύζι, όσπρια, ξηροί καρποί, φρούτα (φράουλες - βατόμουρα) λάχανο, μπρόκολο, ψωμί ολικής αλέσεως.

Η σόγια κάνει καλό στην υγεία μας κάτω από δύο προϋποθέσεις.

Α) Να μην είναι γενετικά τροποποιημένη και

Β) Να έχει υποστεί ζύμωση.

Η διαδικασία της ζύμωσης καταστρέφει όλα τα επικίνδυνα συστατικά και την κάνει υγιεινή για την κατανάλωση. Τα προϊόντα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που συνεργάζεται αρμονικά με την βιταμίνη D. H βιταμίνη Κ ρυθμίζει την πήξη του αίματος και εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται, εμποδίζουν την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης και τα καρδιακά νοσήματα και η βιταμίνη D είναι αναγκαία σε κάθε σύστημα στο σώμα σας.

Η σόγια είναι ένα από τα μεταλλαγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, μαζί με το καλαμπόκι, την πατάτα, το βαμβάκι και την ελαιοκράμβη, ενώ σύμφωνα με την Greenpeace περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει παράγωγα σόγιας. Αυτό σημαίνει ότι τρόφιμα όπως μπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές μπορεί να περιέχουν μεταλλαγμένη σόγια ή καλαμπόκι.
Εκτός αυτής της περίπτωσης, όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο να καταναλώνουμε προϊόντα που χρησιμοποιούν γάλα, αβγά και κρέας από ζώα που μπορεί να καταναλώνουν μεταλλαγμένη σόγια, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της Telegraph.
H Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τα σούπερ μάρκετ και τους παραγωγούς να αναφέρουν στις ετικέτες των προϊόντων αυτά που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αλλά όταν η μεταλλαγμένη τροφή βρίσκεται πιο πίσω στην τροφική αλυσίδα, ο καταναλωτής δεν το γνωρίζει. Αυτό σημαίνει πως όταν αγοράζουμε προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αβγά και ψάρι, υπάρχει πιθανότητα να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.
Στην Ελλάδα, οι αντιδράσεις των καταναλωτών σχετικά με τα μεταλλαγμένα έχουν οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας σε παραγωγή τροφίμων χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά, γι’ αυτό και προς το παρόν τα προϊόντα με μεταλλαγμένα συστατικά στην ελληνική αγορά είναι λίγα και αποσύρονται, σύμφωνα με την Greenpeace.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η διατροφική αξία της Σόγιας Rating: 5 Reviewed By: hatime