728x90 AdSpace


vendredi 18 janvier 2019

Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ

Πριν δύο μήνες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας , είχε παρουσιαστεί η μελέτη "Επίγνωση” με άκρως ανησυχητικά συμπεράσματα για τις μεγάλες ελλείψεις σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα, για το χρόνο αναμονής μέχρι να βρεθεί κλίνη και για τα τεράστια κενά σε προσωπικό.
Η καταγραφή έδειχνε πως οι κενές κλίνες κυμαίνονταν από 31% στις κλινικές εντατικής με λιγότερα από επτά κρεβάτια, μέχρι 12% σε κλινικές με περισσότερα από εννέα κρεβάτια, ενώ ο μέσος όρος κλειστών κλινών κυμάνθηκε στο 35%. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, αντιστοιχούν 2,2 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, όταν η αναλογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 5-6 νοσηλευτές ανά κρεβάτι.

Με τον ιό της γρίπης να βρίσκεται σε έξαρση- και μάλιστα ενώ η κορύφωση της γρίπης καταγράφεται παραδοσιακά κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, φέτος οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει περί τα τέλη Ιανουαρίου- οι ελλείψεις στις ΜΕΘ, οι οποίες κατά βάση πηγάζουν από την ανεπάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα με τον πλέον τραγικό τρόπο, με τέσσερις νεκρούς μέχρι στιγμής. Όπως ανέφερε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων την Πέμπτη, κατέληξε και τρίτος ασθενής, μια γυναίκα 67 ετών, στο νοσοκομείο Ζακύνθου που περίμενε σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ 15 ημέρες. Είχαν προηγηθεί οι θάνατοι ενός 73χρονου που κατέληξε σε ΜΕΘ της Πάτρας όπου διακομίστηκε έπειτα από επτά ημέρες αναμονής και ενός 69χρονου που κατέληξε στην παθολογική κλινική.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση του ΚΕΕΠΛΝΟ για τον ιό της γρίπης, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του 2019 (07–13 Ιανουαρίου ) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρέμεναν σε αυξημένα επίπεδα. Στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 39 (28,3%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 33 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ ́ αυτών τα 12 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 21 στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Συνολικά, όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Εξ' αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 3. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι τρεις θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Οι ελλείψεις που έγιναν μόνιμες

Όπως σημείωνε η ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 υπήρχαν 48 διασωληνωμένοι ασθενείς στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Τα 10 ήταν από νοσοκομεία της περιφέρειας και τα υπόλοιπα 38 από νοσοκομεία της Αττικής. Εξυπηρετήθηκαν όμως μόνο 5 περιστατικά.

Σήμερα λειτουργούν 450 κλίνες ΜΕΘ και 150 είναι κλειστές, αν και εξοπλισμένες, λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Το νοσοκομείο Ζακύνθου διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέντε κλινών πλήρως εξοπλισμένη, είναι όμως κλειστή. Έτσι στα νησιά του Ιονίου λειτουργούν μόνο 5 κλίνες ΜΕΘ στην Κέρκυρα. Στην Αττική, λειτουργούν 231 κλίνες, ενώ ακόμα 24 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως εξειδικευμένου νοσηλευτικού.

Οι τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ δείχνουν να χρονίζουν. Πριν από ένα χρόνο 540 κλίνες ΜΕΘ (500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές), τη στιγμή μου βάσει των ανεπτυγμένων κλινών των νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες. Σημειώνεται πως πέρσι τον Ιανουάριο βρίσκονταν σε έξαρση και τα κρούσματα ιλαράς. Η ΠΟΕΔΗΝ είχε τότε προχωρήσει στη "χαρτογράφηση” των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι ΜΕΘ ωστόσο δεν είναι αναγκαίες μόνο κατά την έξαρση των κρουσμάτων του ιού της γρίπης, αλλά και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεδομένου του όγκου των ξένων τουριστών ειδικά στα νησιά. Χαρακτηριστικά η Κρήτη με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621 χιλ. κατοίκους διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Από το υπουργείο Υγείας και ειδικότερα από τον αναπλ. υπουργό Παύλο Πολάκη που είναι υπεύθυνος για τα νοσοκομεία δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση, ούτε ενημέρωση για το αν θα ανοίξουν οι υπόλοιπες μονάδες.

Στον αντίποδα το Διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου Ζακύνθου σε ανακοίνωσή του σημείωνε πως εδώ και επτά χρόνια γίνονται προσπάθειες να ανοίξουν οι κλίνες. "Το τελευταίο διάστημα λόγω συγκυριών, νοσηρότητας, καιρικών συνθηκών, νοσηλεύθηκαν στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας τρεις διασωληνωμένοι ασθενείς, υπό την άοκνη θεραπευτική προσπάθεια του Παθολόγου-Εντατικολόγου κ. Αγαλιώτη και όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Παθολογικής Κλινικής και παρέμειναν οι δύο από αυτούς νοσηλευόμενοι, παρά τα συνεχή αιτήματα για να διακομισθούν σε Μ.Ε.Θ., δεδομένης της μη λειτουργίας της ΜΕΘ Ζακύνθου. Ο πρώτος εξ αυτών διεκομίσθη σε ΜΕΘ των Πατρών. Η αντιμετώπιση των ασθενών έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής και Νοσηλευτικής Δεοντολογίας. Ως Διοικητικό Συμβούλιο κάνουμε προσπάθειες να λειτουργήσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου, προσπάθειες που γίνονται διαχρονικά από το 2012 που άρχισε να λειτουργεί το νέο Νοσοκομείο Ζακύνθου. Την ανάγκη αύξησης των κλινών ΜΕΘ αναδεικνύει το γεγονός ότι δεκάδες συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κλίνες απλών θαλάμων αυτές τις ημέρες ανά τη χώρα. Πάγιο αίτημα αποτελεί η αναγκαία επιχορήγηση προκειμένου να γίνουν οι διορισμοί εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών αυτής” εξηγούσε.

Στις αρχές του 2016 υπήρξε προκήρυξη από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόσληψη τριών γιατρών και οκτώ νοσηλευτών για τη λειτουργία της ΜΕΘ του νοσοκομείου της Ζακύνθου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ήταν η 23η Φεβρουαρίου, ώστε η ΜΕΘ επαναλειτουργήσει μέσα στο Μάρτιο, κάτι όμως που δεν έγινε καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση για την κάλυψη των θέσεων.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
capital.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Τι συμβαίνει με τις ΜΕΘ Rating: 5 Reviewed By: hatime