Βουλή: Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την άνοια ενημερώνει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια
Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer από τα μέλη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.
Αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer από τα μέλη του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια.
Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer, θεσμοθετήθηκε με το ν. 4316/2014, ιδρύθηκε το 2015 και έχει σκοπό να διασφαλίσει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σε επίσημη συνεδρίαση της το 2016. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει οργανωμένες, χρονικά τοποθετημένες και κοστολογημένες προτάσεις για όλους τους τομείς που αφορούν στην άνοια.
Η Δρ. Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών αφού πρώτα διευκρίνισε ότι η άνοια είναι ο γενικός όρος και η πιο συχνή μορφή της, 60%- 70% του συνόλου των περιστατικών, είναι η νόσος Alzheimer, παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τα άτομα που νοσούν παγκοσμίως και στη χώρα μας και τόνισε την οικονομική και κοινωνική διάσταση της άνοιας.
Τα στοιχεία αυτά, δείχνουν μεγάλη αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από άνοια παγκοσμίως, η οποία συνδέεται με την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Το 5% των ανθρώπων, που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 65 ετών, παθαίνουν άνοια. Εκτιμάται ότι το 2050 τα άτομα με άνοια, παγκοσμίως, θα φτάσουν τα 152.000.000. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Alzheimer Disease International, το 2018 το παγκόσμιο κόστος της άνοιας ήταν 1 τρισ. δολάρια ΗΠΑ και το 2030 θα φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια
Στην Ελλάδα, σήμερα, οι άνθρωποι με άνοια υπολογίζονται στους 200.000. Το κόστος της άνοιας στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως και περιλαμβάνει τόσο το άμεσο υγειονομικό κόστος -το νοσηλευτικό, ιατρικό, φαρμακευτικό- όσο και το έμμεσο κόστος, που είναι το κόστος που επωμίζονται οι οικογένειες για τη φροντίδα των ατόμων με άνοια.
Η Δρ. Παρασκευή Σακκά ανακοίνωσε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης με την ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, 12 Ιατρείων Μνήμης σε όλη την Ελλάδα και 2 μονάδων τελικού Σταδίου με πόρους από το ΕΣΠΑ 2016-2020. Επίσης έχουν εγκριθεί πόροι από το ΕΣΠΑ για την Διασύνδεση των Κέντρων Ημέρας για άτομα με άνοια με τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκηση. Τόνισε όμως ότι μένει αρκετός δρόμος μέχρι την πλήρη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ και όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για τον σκοπό αυτό.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και τα μέλη του παρατηρητηρίου, Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Αν. Καθηγητής Βιολογίας ΕΚΠΑ και Βασιλική Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια ΕΣΔΥ, οι οποίοι ενημέρωσαν την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι έχει δημιουργηθεί Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους. Ανακοινώθηκε δε πως για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην Ελλάδα ο «Πληρεξούσιος Υγείας», ένα άτομο το οποίο θα ορίζεται από το άτομο με πάσχει από άνοια και θα είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα ζητήματα της υγείας του.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire