Πάνω από 600 εκατ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα με συνταγή τη χρονιά που πέρασε σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ και της εταιρείας IQVIA που καταγράφει διεθνώς δεδομένα στο χώρο της υγείας: η θεσμοθετημένη συμμετοχή (0%, 10% και 25%) για φάρμακα που χορηγούνται με συνταγή γιατρού άγγιξε τα 364 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ επιπλέον 261 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι λόγω της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
Οι ασφαλισμένοι για την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής σε ιδιωτικό φαρμακείο πληρώνουν τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων που ανέρχεται σε ποσοστό 25% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου. Στην περίπτωση επιλογής από τον ασφαλισμένο φαρμακευτικού σκευάσματος με λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του. Όμως στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ της τιμής αποζημίωσης και της λιανικής τιμής του φαρμάκου.
Από το 25% εξαιρούνται οι κατηγορίες χρόνιων παθήσεων που τα φάρμακα τους χορηγούνται με συμμετοχή 10% ή με μηδενική συμμετοχή (η μειωμένη ή μηδενική συμμετοχή αφορά αποκλειστικά τα σκευάσματα που αφορούν τη θεραπεία και αντιμετώπιση των αντίστοιχων συγκεκριμένων παθήσεων).
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή σκευάσματα για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή γιατρού όπως παυσίπονα, σιρόπια, αναλγητικά κ.α) έφτασε το 2018 στα 265 εκατ. ευρώ. Η διαφημιστική δαπάνη για τα μη συνταγογραφούμενα ανήλθε σε 45 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με το 2017.
Επιπλέον, 115 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι πολίτες για σκευάσματα που ανήκουν στην αρνητική λίστα, δηλαδή για αυτά που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέλος, το κόστος για φάρμακα αποζημιούμενα, που όμως οι ασφαλισμένοι επέλεξαν να πληρώσουν από την τσέπη τους (χωρίς να έχουν συνταγή ή επειδή το κόστος της ιατρικής επίσκεψης μέσω ΕΟΠΥΥ ήταν υψηλότερο από την τιμή του φαρμάκου), εκτιμάται σε 635 εκατ. ευρώ.
Η συμμετοχή των ασθενών αποτελεί το 17,5% της συνολικής εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Η καθαρή δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα, παρέμεινε σταθερή στα 1,945 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν οι επιστροφές και οι υποχρεωτικές εκπτώσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που πέρσι έφτασαν τα 990 εκατ.
Επίσης, η φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία ανήλθε στα 530 εκατ. ευρώ, με τη βιομηχανία να επιστρέφει ως claw back και rebates 436 εκατομμύρια. Έτσι το σύνολο των παραπάνω δαπανών (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) υπολογίζεται σε 4,52 δισ. ευρώ. Από αυτά, η Πολιτεία κατέβαλε τα 2,475 δισ. ευρώ (54,7%), οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις το 1,426 δισ. ευρώ (31,5%) και οι πολίτες τα 625 εκατομμύρια ευρώ (13,8%).
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire