728x90 AdSpace


dimanche 1 juillet 2018

Η κυβέρνηση ήλθε με θεωρία των παιγνίων και φεύγει με τη θεωρία του χάους

«Οι εκλογές είναι μονόδρομος και απαίτηση της κοινωνίας και η μόνη διαδικασία που παράγει άμεσα πολιτικό αποτέλεσμα» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας Π.Ε. της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Ερωτηθείς εάν θα συνέφερε τη ΝΔ να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018 με ανοικτά θέματα μείζονος σημασίας, ο κ. Αυγενάκης απαντά ότι το θέμα είναι τι συμφέρει την κοινωνία και τη χώρα, προσθέτοντας πως «η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική και ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει».
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, ο γραμματέας της ΝΔ εκτιμά ότι «το "πανηγυρικό" Eurogroup δεν έδειξε ούτε καθαρή, ούτε έξοδο» και σημειώνει ότι «μόνο η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση».
Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνει ότι «η ΝΔ δεν ψηφίζει αυτή την συμφωνία ούτε σε αυτή ούτε στην επόμενη Βουλή» και προσθέτει: «Εάν η συμφωνία έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τα περιθώρια ελιγμών τα οποία έχουμε στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά».
Για «τα σχέδια αποσταθεροποίησης» τα οποία κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν στη ΝΔ ο γραμματέας του κόμματος απαντά: «Στο Μαξίμου βλέπουν παντού συνωμότες και εχθρούς. Το τέλος τους πλησιάζει και είναι αδύνατον να το αποδεχτούν».
Τέλος, ερωτηθείς για την πρόσφατη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη ΝΔ, ο Λευτέρης Αυγενάκης δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Ο κ. Μίχαλος με τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως όλο το τελευταίο διάστημα έθεσε ο ίδιος εαυτόν εκτός ΝΔ».
Ακολουθεί η συνέντευξη του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκης, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Κύριε Αυγενάκη, θα ήθελα να ξεκινήσω από την πρόσφατη διαγραφή του προέδρου του ΕΒΕΑ από τη ΝΔ. Θεωρείτε επιβεβλημένη τη διαγραφή, καθώς ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ εκπροσωπεί τον επιχειρηματικό κόσμο;
Απ. O κ. Μίχαλος με τις θέσεις που έχει διατυπώσει επανειλημμένως όλο το τελευταίο διάστημα έθεσε ο ίδιος εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας. Σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από το Σκοπιανό μέχρι το θέμα των πρόωρων εκλογών, και από το ζήτημα της αξιολόγησης μέχρι την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, η θέση του κ. Μίχαλου σταθερά ευθυγραμμίζεται παραδόξως με αυτήν της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα. Την ίδια ώρα μάλιστα που το κόμμα όποτε υπήρξε ανάγκη τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη και τον στήριξε.

Ερ. Με αφορμή την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «σχέδιο αποστασίας». Εκτιμάτε ότι εξυφαίνεται τέτοιο σχέδιο;
Απ. Η ΝΔ δεν σχολιάζει προσωπικές επιλογές που αφορούν εσωτερικά θέματα άλλων κομμάτων. Παρακολουθούμε, ωστόσο, τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ του βουλευτή και των ΑΝΕΛ και προσπαθούμε -όπως όλοι οι Έλληνες- να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Θα είχε ενδιαφέρον όμως, να ερωτηθεί ο κ. Λαζαρίδης τι άλλαξε ξαφνικά και έφυγε από την κυβερνητική πλειοψηφία και γιατί δεν το έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία. Διότι όσα τραγελαφικά περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ περί «αιώνιων όρκων πίστης» που φέρεται να έχει δώσει ο βουλευτής, παρουσία του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα, μάλλον παραπέμπουν σε σέχτα, και σίγουρα πάντως όχι σε πολιτικά κόμματα.

Ερ. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι καταλογίζουν σε σας, τη ΝΔ, σχέδιο αποσταθεροποίησης, εμπλέκοντας ευθέως και τον πρόεδρο της ΝΔ. Τι απαντάτε;
Απ. H πολύ θλίψη τους οδηγεί στην παράνοια, προφανώς γιατί βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν τις καρέκλες τους. Τα παραληρήματα αυτής της κυβέρνησης χρήζουν πλέον ψυχιατρικής παρέμβασης και όχι πολιτικού σχολιασμού. Έχουν αναγάγει τον Ρουβίκωνα σε ρυθμιστή, εργαλείο και μοχλό πίεσης. Το μόνο που απομένει να καταγγείλει ο καταρρέων κυβερνητικός θίασος είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται και πίσω από το Ρουβίκωνα. Για να σοβαρολογούμε, όμως, δεν υπάρχουν λόγια για να σχολιάσουμε τις αλλοπρόσαλλες διαρροές του Μαξίμου που βλέπουν παντού συνωμότες και εχθρούς. Το τέλος τους πλησιάζει και είναι αδύνατο να το αποδεχθούν.

Ερ. Η μειωμένη πλειοψηφία της κυβέρνησης (152 βουλευτές) θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ή αντίθετα σε ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού με προσχωρήσεις στον κυβερνητικό σχηματισμό βουλευτών άλλων κομμάτων; Μήπως επαληθευτεί η ρήση του πρωθυπουργού ότι «η κυβέρνηση είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει»;
Απ. Οι εκλογές είναι μονόδρομος και απαίτηση της κοινωνίας και είναι η μόνη διαδικασία που παράγει άμεσα πολιτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταλάβει ότι έχει τελειώσει πολιτικά. Μένει να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών... Και προσπαθεί να κρύψει αυτόν τον πανικό με παρόλες- ενέσεις σιγουριάς και αυτοπεποίθησης προς τους βουλευτές του. Από την άλλη, όμως, δε σας κρύβω ότι δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό. Δεν έχουν την παραμικρή ντροπή να είναι πτυελοδοχεία της κοινής γνώμης για να απολαμβάνουν τις καρέκλες τους.

Ερ. Εσάς ως ΝΔ θα σας «συνέφερε» να γίνουν εκλογές μέσα στο 2018 με ανοικτά τα θέματα μείζονος σημασίας, όπως την συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενδεχομένως κόψιμο των συντάξεων κ.ά.;
Απ. Κυρία Αδηλίνη, δεν είναι «τι μας συμφέρει». Ας ξεφύγουμε από αυτές τις πρακτικές. Είναι θέμα τι συμφέρει την κοινωνία και τη χώρα. Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει ήδη τετελεσμένα και αξιώσεις από τη γείτονα. Οι παραχωρήσεις που ετοιμάζεται να κάνει ο κ. Τσίπρας στο προσφυγικό, και πολλά άλλα όπως το κόψιμο των συντάξεων έχουν φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Κατρούγκαλο. Όσο νωρίτερα φύγουν, τόσο νωρίτερα θα αναπνεύσει ο τόπος.

Ερ. Κύριε Αυγενάκη, η ΝΔ εμμένει ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Τι θα κάνετε, όμως, εάν γίνουν εκλογές, βρεθείτε στην κυβέρνηση και κληθείτε να φέρετε εσείς τη συμφωνία προς ψήφιση;
Απ. Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις και το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά. Δεν ψηφίζουμε αυτήν τη συμφωνία ούτε σε αυτήν, ούτε στην επόμενη Βουλή. Δεν θα τη φέρουμε καν για κύρωση στη Βουλή εάν τη βρούμε σε εκκρεμότητα όταν γίνουμε κυβέρνηση. Αυτή τη συμφωνία η Ν.Δ. δεν τη διαπραγματεύτηκε, δεν συμφωνήσαμε, δεν την ψηφίζουμε. Γι΄ αυτή την κατάπτυστη συμφωνία εμείς αμφισβητήσαμε την κυβέρνηση. Πώς τώρα μπορεί να περιμένει κανείς να την ψηφίσουμε και να την υπερασπιστούμε; Δεν πρόκειται. Προειδοποιήσαμε τους πάντες ότι αυτή η συμφωνία παράγει αποτελέσματα ήδη από τη στιγμή της υπογραφής της, καταλάβαιναν τι έκαναν. 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει ατομικά την ευθύνη.

Ερ. Στο διάστημα αυτό, ωστόσο, η γειτονική χώρα θα έχει προχωρήσει σε δημοψήφισμα, θα έχει αλλάξει το Σύνταγμά της και θα έχει το «φόβο» να μπλοκαριστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή;
Απ. Αυτά ακριβώς είναι τα τετελεσμένα για τα οποία αντιδρά η ΝΔ και από την πρώτη στιγμή έχει εναγωνίως επισημάνει. Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτήν τη συμφωνία. Εάν η συμφωνία -γιατί πρέπει να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας- έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τα περιθώρια ελιγμών τα οποία έχουμε στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά.

Ερ. Πέραν των εθνικών τί θα κάνει η ΝΔ αν με το «καλημέρα» ως κυβέρνηση βρεθεί μπροστά στο πρόβλημα της περικοπής των συντάξεων, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να το μεταθέτει για αργότερα...;
Απ. Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τσίπρας έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε οδυνηρές και δυσβάστακτες μεταβολές στις συντάξεις. Δυστυχώς τα περιθώρια είναι στενά. Εμείς θα διορθώσουμε αυτές τις δυσβάστακτες μειώσεις, αρχικά με μείωση φόρων και στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Μια αξιόπιστη κυβέρνηση η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα.

Ερ. Η ΝΔ μιλά για βάρη και τετελεσμένα που έχει προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τι διαφορετικό θα κάνει η ΝΔ και γιατί θα πείσει τους ψηφοφόρους να την ψηφίσουν;
Απ. Ναι βάρη και τετελεσμένα. Ήρθαν με τη θεωρία των παιγνίων και φεύγουν με τη θεωρία του χάους, κυρία Αδηλίνη. Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για 4ο Μνημόνιο. Για τις μειώσεις στις συντάξεις, για τη μείωση στο αφορολόγητο, για όλα αυτά τα οποία έρχονται από 1/1/19 και 1/1/2020, και μιλάμε τώρα και για τους τύπους. Για τη γιορτή της γραβάτας, για την προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης, η οποία σφιχταγκαλιασμένη πανηγυρίζει, ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας, για τα δεινά τα οποία θα επιφέρει στους Έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει από τους Έλληνες πολίτες.
Η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική. Η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει. Έχετε αμφιβολία, ότι εάν ήταν πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Ελληνικό θα είχε ήδη προχωρήσει; Θα είχαμε κάνει μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στο συμμάζεμα του κράτους, στο κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας.

Ερ. Η ΝΔ όχι μόνο δεν ασπάστηκε την αισιοδοξία από τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, αλλά αντίθετα εμμένει ότι η κυβέρνηση, επί της ουσίας, έφερε ένα 4ο μνημόνιο. Εσείς, λοιπόν, αν βρεθείτε στην κυβέρνηση θα κληθείτε να υλοποιήσετε αυτό το 4ο μνημόνιο;
Απ. Το «πανηγυρικό» Eurogroup δεν έδειξε ούτε καθαρή, ούτε έξοδο. Απεναντίας πρόκειται για μια «καθαρή είσοδο» σε ένα 4ο Μνημόνιο χρέους εις το διηνεκές, με αυστηρούς όρους, σκληρές δεσμεύσεις και ενισχυμένη εποπτεία. Και αυτό δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής των Τσίπρα- Τσακαλώτου. Είναι το αποτέλεσμα από τις δοκιμές των αυταπατών του κ. Τσίπρα στις πλάτες των Ελλήνων. Για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει, η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση. Και μπορούμε να το πετύχουμε για έναν απλούστατο λόγο: Έχουμε σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ, θα μειώσουμε το φόρο στις επιχειρήσεις, θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές και θα ισοσκελίσουμε αυτή τη μείωση από εξορθολογισμένες και κοστολογημένες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες. Με αυτό το τρόπο θα μπορέσουμε και επενδύσεις να προσελκύσουμε, και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών να βελτιώσουμε, και 120.000 νέες θέσεις εργασίας να δημιουργήσουμε. Ώστε να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης και να απελευθερωθεί η δημιουργικότητα του Έλληνα. Μπορεί σε κάποιους να ακούγονται ουτοπικά, όμως δεν είναι. Είναι ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε την επομένη των εκλογών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η κυβέρνηση ήλθε με θεωρία των παιγνίων και φεύγει με τη θεωρία του χάους Rating: 5 Reviewed By: hatime