728x90 AdSpace


vendredi 27 juillet 2018

Τα «ορφανά» δείγματα DNA από σορούς και η ελληνική ομάδα... CSI

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», δηλώνει η κ. Μηνιάτη, επικεφαλής της ΔΕΕ της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνη για την ταυτοποίηση των νεκρών από την πυρκαγιά στης Καλλιτεχνούπολη.
«Εχουμε ήδη ταυτοποιήσει τα πρώτα απανθρακωμένα πτώματα μέσω της μεθόδου του DNA. Eιδοποιήσαμε τα στελέχη της Πυροσβεστικής προκειμένου, με τη σειρά τους, να ενημερώσουν τους συγγενείς των νεκρών. 

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα “ορφανά” δείγματα DNA από σορούς και γι’ αυτό καλούμε όσους αναζητούν τους συγγενείς τους να έρθουν να δώσουν δείγμα βιολογικού υλικού. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάποιοι από εμάς έχουμε φίλους, συγγενείς και κουμπάρους μεταξύ των αγνοουμένων, δεν είμαστε έξω από την κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να μας ασκήσει μεγαλύτερη πίεση, από εκείνη που εμείς οι ίδιοι ασκούμε στους εαυτούς μας».

Αυτό δήλωσε στην «Κ» η υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ. και υπεύθυνη για τη διαδικασία ταυτοποίησης των 83 –μέχρι χθες– νεκρών από τη φoνική πυρκαγιά της Καλλιτεχνούπολης. Οπως εξήγησε, τη νύχτα της Δευτέρας όταν οι πυροσβέστες άρχισαν να εντοπίζουν τα πρώτα απανθρακωμένα πτώματα στο σημείο της πυρκαγιάς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας διέταξε τη συγκρότηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Disaster Victim Identification - DVI). Πρόκειται για την ειδική ομάδα στελεχών του ελληνικού CSI και της Ασφάλειας Αττικής που ενεργοποιείται σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών, όπως η αεροπορική τραγωδία του «Helios», οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και τα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο. «Τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο αρχηγείο και αμέσως μετά, οι δύο υποδιοικητές της ομάδας πήγαν στο σημείο της πυρκαγιάς προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Με το που έφθασαν εκεί μας είπαν ότι το περιστατικό είναι σοβαρό, ο αριθμός των νεκρών μεγάλος και μας ζήτησαν να προετοιμαστούμε κατάλληλα», δήλωσε η κ. Μηνιάτη.
Το επόμενο πρωί, βιολόγοι, δακτυλοσκόποι και φωτογράφοι από τα εγκληματολογικά εργαστήρια μαζί με στελέχη της Ασφάλειας Αττικής εγκαταστάθηκαν στο Νεκροτομείο Αθηνών. Εκεί μεταφέρονταν οι σοροί των νεκρών, ενώ ειδικά συνεργεία λάμβαναν δείγμα σάλιου από τους συγγενείς των αγνοουμένων για την ταυτοποίηση, μέσω της διαδικασίας του DNA. «Εφαρμόζουμε διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες της Interpol. Ετσι, ακόμα και στις περιπτώσεις των λεγόμενων “αναγνωρίσιμων” πτωμάτων ακολουθείται η διαδικασία του DNA, καθώς η οπτική αναγνώριση δεν θεωρείται ασφαλής μέθοδος. Στις πυρκαγιές του 2007, για παράδειγμα, είχε γίνει λάθος και μια γυναίκα από την Αλβανία είχε ταφεί στη Σπάρτη και το αντίστροφο», διευκρίνισε. Για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας η κ. Μηνιάτη ανέφερε: «Οι αστυνομικοί που είναι παρόντες στο νεκροτομείο, σε συνεργασία με τους ιατροδικαστές, παίρνουν δείγμα βιολογικού υλικού, είτε από τους ιστούς είτε από τα οστά των νεκρών και τα στέλνουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Εκεί γίνεται εξέταση - ανάλυσή τους και αντιπαραβάλλονται με δείγματα βιολογικού υλικού συγγενών των αγνοουμένων. Στις περιπτώσεις που οι σοροί είναι πλήρως απανθρακωμένες ίσως χρειαστεί να πάρουμε δείγμα δύο και τρεις φορές μέχρις ότου οι βιολόγοι καταφέρουν να απομονώσουν το γενετικό αποτύπωμα του νεκρού».
Εργαστηριακή εξέταση
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., την Τετάρτη η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είχε ολοκληρώσει την εργαστηριακή εξέταση σε 50 δείγματα βιολογικού υλικού από συγγενείς αγνοουμένων και αντίστοιχα σε 18 δείγματα από σορούς και –όπως διευκρίνισε η κ. Μηνιάτη– ήδη από χθες η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για τις πρώτες ταυτοποιήσεις.
«Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας δίχως να υπάρχει περιθώριο για να σκεφθούμε τις τραγικές λεπτομέρειες των γεγονότων», ανέφερε η προϊστάμενη της ΔΕΕ και επικεφαλής της διαδικασίας ταυτοποίησης, καταλήγοντας: «Μετά ένα δεκαπενθήμερο, όταν θα έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά, τότε είναι πιθανό όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία να καταρρεύσουν ψυχολογικά. Δεν είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους. Ανάμεσα στους νεκρούς θα μπορούσαν να είναι τα μέλη της οικογένειάς μας».
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Τα «ορφανά» δείγματα DNA από σορούς και η ελληνική ομάδα... CSI Rating: 5 Reviewed By: hatime