728x90 AdSpace


jeudi 26 juillet 2018

Ασκήσεις επί χάρτου με τον οικογενειακό γιατρό



Σε ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ φαίνεται πως οδηγείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας και ειδικά σε περιοχές όπως η Λέσβος, καθώς σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα από 1ης Αυγούστου υποτίθεται πως θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ενός νέου φιλόδοξου συστήματος το οποίο ωστόσο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία «τρύπα στο νερό» για το Υπουργείο Υγείας, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα επικίνδυνες καταστάσεις για τους πολίτες που θα χρειάζονται γιατρό και δεν θα βρίσκουν.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στοχεύει να θέσει σε μια νέα βάση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και για την εφαρμογή του το Υπουργείο Υγείας έχει εμπνευστεί από το αντίστοιχο πορτογαλικό μοντέλο. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πολίτες δεν θα έχουν δικαίωμα να απευθύνονται σε γιατρούς ειδικοτήτων παρά μόνο με παραπομπή του οικογενειακού γιατρού που θα είναι Παθολόγοι και ιατροί Γενικής Ιατρικής και Παιδίατροι, στους οποίους θα απευθύνονται οι πολίτες δηλώνοντας το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν και αναλόγως θα τους συνταγογραφεί θεραπεία ή διαγνωστική εξέταση ο οικογενειακός γιατρός ή θα τους παραπέμπει σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα είναι χρεωμένος με συγκεκριμένο αριθμό πολιτών για τον καθένα εκ των οποίων θα έχει ηλεκτρονικό φάκελο και θα τον παρακολουθεί. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να γράψουν ούτε τα φάρμακά τους στο ΕΣΥ αν δεν περνούν από τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ελέγχει τα πάντα γύρω από την υγεία τους και με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει τάξη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να ελέγξει τις συνταγογραφήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσοι πολίτες διαφωνούν με αυτό το σύστημα δεν έχουν άλλο δρόμο από το να απευθύνονται στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα πληρώνοντας από την τσέπη τους. Ναι, αλλά πού είναι; Μέχρι εδώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι όλα καλά παρότι είναι δεδομένο ότι θα ξεβολευτεί ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που μέχρι τώρα απευθύνονται κατευθείαν στον Καρδιολόγο, στον Ουρολόγο κ.ο.κ. ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν χωρίς να χρειάζονται παραπεμπτικό άλλου γιατρού. Ήδη από τα μέσα Ιουνίου η κάθε συνταγή που εκτυπώνει ο γιατρός για εξετάσεις ή φάρμακα «συνοδεύεται» από τη γραπτή παρότρυνση του ΕΟΠΥΥ προς τους πολίτες να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, την ίδια ώρα όμως... οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν!!

Το πρόβλημα και το μεγάλο αλαλούμ ξεκινούν από την ώρα που το Υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού χωρίς οικογενειακούς γιατρούς.

Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού υποτίθεται ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τις λεγόμενες Τοπικές Μονάδες Υγείας στις οποίες θα απευθύνονταν οι πολίτες.

Όμως μέχρι τώρα παραμονές εφαρμογής του νέου θεσμού η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου δεν έχει δημιουργήσει ΟΥΤΕ ΜΙΑ τέτοια μονάδα στη Λέσβο. Πολύ δε περισσότερο δεν έχει προσλάβει ούτε έναν γιατρό για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, καθώς και στην προκήρυξη που είχε γίνει για κάλυψη 20 θέσεων στην περιοχή μας ενδιαφέρον εκδήλωσε μόνο ένας γιατρός, στην προοπτική να κλείσει το ιδιωτικό του ιατρείο και να απασχοληθεί στον νέο θεσμό.

Συνολικά στην Ελλάδα προκηρύχθηκαν περίπου 2.800 θέσεις οικογενειακών γιατρών για τις οποίες ανταποκρίθηκαν μόλις 500 άτομα. Αυτό σημαίνει πως το νέο εγχείρημα έχει ναυαγήσει εν τη γενέσει του και το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να το επανασχεδιάσει με κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού.

Ωστόσο το Υπουργείο υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει το νέο σύστημα ανάπηρο και μάλιστα στην αιχμή της θερινής περιόδου, βαφτίζοντας ως οικογενειακούς γιατρούς, τους γιατρούς των αγροτικών ιατρείων και των Κέντρων Υγείας.

Όμως αυτό πρακτικά είναι αδύνατο να ισχύσει, καθώς για παράδειγμα σε περιοχές όπως η Λέσβος τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν οριακά από προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν οι γιατροί τους να χρεωθούν κάποιες εκατοντάδες ασθενείς ο καθένας, οι οποίοι δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς να τους ρωτήσουν για να πάρουν παραπεμπτικό!

Τη θέση του οικογενειακού γιατρού μπορούν να πάρουν οι μόνιμοι γιατροί των Κέντρων Υγείας, δηλαδή εκείνοι που έχουν σε αυτά την οργανική τους θέση ΚΑΙ προς τούτο αναφέρουμε ενδεικτικά το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ) στην Επάνω Σκάλα, το οποίο διαθέτει μόλις ένα γιατρό καθώς οι άλλες θέσεις καλύπτονται με αποσπάσεις ιατρών από τα Κέντρα Υγείας του νησιού μας!

Άλλοι πληρώνουν τα λάθη άλλων Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, το Υπουργείο Υγείας έρχεται να καταργήσει και τους συμβεβλημένους γιατρούς που σήμερα μετά την συνταξιοδότηση δύο εξ αυτών είναι λιγότεροι από 15 σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι.

Τέλος του μηνός Ιουλίου λήγουν οι συμβάσεις αυτών των γιατρών και δεν θα ανανεωθούν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ τους καλεί να υπογράψουν συμβάσεις με το νέο σύστημα. Ωστόσο και να θέλουν, όπως έχουν ήδη αποκαλύψει τα «Νέα της Λέσβου», δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν με το νέο σύστημα, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί θέσεις Παθολόγων και γιατρών Γενικής Ιατρικής στη Λέσβο, αλλά μόνο Παιδιάτρων για τις οποίες δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις.

Το οξύμωρο αυτό σχήμα οφείλεται σε μία μεγάλη γκάφα που, όπως όλα δείχνουν, έκανε η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου πριν από μήνες και που δυστυχώς μέχρι τώρα δεν διορθώθηκε κατά περίεργο τρόπο.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δώσει κατά 1 μήνα (Ιούλιο) παράταση στις συμβάσεις των συμβεβλημένων, αν όμως δεν δώσει νέα παράταση, τότε ο Αύγουστος θα ξημερώσει άσχημα για πολλές εκατοντάδες ασθενείς που εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς και οι οποίοι δεν θα μπορούν να γράψουν ούτε τα φάρμακά τους παρά μόνο όταν απευθύνονται στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

Σημειωτέον πως το Πανελλήνιο Συνδικαλιστικό Όργανο εκπροσώπησης των συμβεβλημένων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται σε προσφυγή στη δικαιοσύνη με αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων, επικαλούμενο κινδύνους για τους ασθενείς. Ο Ιατρικός Σύλλογος Κι ενώ μπροστά σε αυτήν την εικόνα, η λαλίστατη κατά τα άλλα Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου δεν έχει δώσει ούτε μία ανακοίνωση στη δημοσιότητα, το βάρος σηκώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου που εκπροσωπεί τόσο τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς του ιδιωτικού τομέα όσο και τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ήδη ο πρόεδρος του Ι α τ ρ ι κ ο ύ Σ υ λ λ ό γ ο υ Παναγιώτης Προβέντζας έχει αποστείλει έγγραφα σε κάθε αρμόδια υπηρεσία, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας και λόγω του προσφυγικού, καθώς και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εφαρμογή του νέου συστήματος χωρίς να υπάρχει το στοιχειώδες υπόβαθρο για να λειτουργήσει. Όπως τόνισε ο κ. Προβέντζας στα «Νέα της Λέσβου» «ο ιατρικός κλάδος δεν είναι αντίθετος στην εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία η οποία ωστόσο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην παρούσα χρονική συγκυρία για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι για να στελεχώσουν το νέο θεσμό.

Και θέλω να σταθώ στην Λέσβο καθώς ειδικά σε περιοχές όπως το νησί μας με έντονο το μεταναστευτικό ζήτημα και εν μέσω θερινής περιόδου, με τους επισκέπτες που έχουν προστεθεί στο μόνιμο πληθυσμό, δεν μπορεί να γίνονται ούτε δοκιμές, ούτε πειράματα. Ειδικά στον τομέα της σημόσιας περίθαλψης δεν θα πρέπει να υπάρχει το «βλέποντας και κάνοντας». Απεναντίας η μετάβαση να γίνει στο νέο σύστημα με ένα ασφαλές πλαίσιο για το οποίο δεν χρειάζεται να δείχνει βιασύνη το Υπουργείο Υγείας.

Ας οργανωθεί το σύστημα σε περιοχές όπως η Λέσβος, όπως πρέπει, και ας το εφαρμόσουν. Με αυτά τα δεδομένα ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, όπως ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναστείλει την εφαρμογή δίνοντας ταυτόχρονα παράταση στις συμβάσεις των ελευθεροεπαγγελματιών συμβεβλημένων συναδέλφων μας με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η περίθαλψη των πολιτών εν μέσω θερινής περιόδου και να αποφευχθούν περιπέτειες πρωτίστως για τους πολίτες», είπε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου.

Έχει σημασία να αναφέρουμε προκειμένου να καταδειχθεί πόσο στο πόδι είναι σχεδιασμένο το νέο σύστημα με τον οικογενειακό γιατρό, ότι για τον κάθε πολίτη προβλέπεται ένας οικογενειακός γιατρός χωρίς να έχει γίνει ούτε η αυτονόητη πρόβλεψη για τις περιπτώσεις των μετακινήσεων πολιτών σε άλλες περιοχές.

Για παράδειγμα ένας πολίτης που θα ταξιδεύει μετά την εφαρμογή του θεσμού σε άλλη περιοχή της Ελλάδας για διακοπές, με βάση τα μέχρι τώρα προβλεπόμενα δεν έχει το δικαίωμα να απευθύνεται σε άλλο γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας πλην του οικογενειακού γιατρού του μόνιμου τόπου κατοικίας του για συνταγογράφηση, άρα εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος σε περίπτωση ανάγκης να απευθυνθεί σε ιδιωτικά ιατρεία.

Συντάκτης: Παναγιώτης Σκαπέτης

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Πηγή: nealesvou.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Ασκήσεις επί χάρτου με τον οικογενειακό γιατρό Rating: 5 Reviewed By: hatime