728x90 AdSpace


lundi 27 novembre 2017

Η απάντηση των παιδιάτρων στην ΓΓ Ισότητας, για το video σεξουαλικής παρενόχλησης


Την 25η Νοεμβρίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων επέλεξε να επικεντρωθεί στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα και τη μουσική η Αντριάνα Μπάμπαλη, επίσης αφιλοκερδώς. Τα σενάρια έγραψε η γνωστή συγγραφέας και σεναριογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη. 
Τα γυρίσματα έγιναν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, όπου η σκηνογράφος Κική Πίττα διαμόρφωσε τους υπηρεσιακούς χώρους.

Ένα από τα τέσσερα video ανάγκασε την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.  να αντιδράσει αφού έδειχνε έναν παιδίατρο να παρενοχλεί  μαμά παιδιού ασθενή του.

Στις αντιδράσεις απάντησε η ΓΓ Ισότητας (είναι παρακάτω) και σε αυτήν απαντά η Ενωση Παιδιάτρων παίρνοντας συγκεκριμένη θέση. Διαβάστε την επιστολή


ΠΡΟΣ:
Το Υπουργείο Εσωτερικών / Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
**//**
Επανερχόμαστε και πάλι επί του θέματος των σποτ τα οποία δημιουργήσατε για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθόσον τα περιλαμβανόμενα στην απαντητική σας, η οποία παρατίθεται στο τέλος τηςπαρούσης, επιστολή ουδέν επί των τεθέντων ζητημάτων απαντούν.
Αρχικώς η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ως εκ του τίτλου της και μόνο, όφειλε να αναδείξει το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης αμφίδρομα, ήτοι ασκούμενη εκ μέρους ανδρών μεν αλλά και γυναικών, άλλως έπρεπε να μετονομαστεί ως Γενική Γραμματεία Ισότητας των Γυναικών, αν και εκ του Συντάγματος αναδεικνύεται πλήρως η προστασία των προσωπικών δικαιωμάτων των πολιτών και η πλήρης εξίσωση των δύο φύλων. Παρόλα αυτά όμως ουδέν σποτ αναρτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία που να αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση των αντρών, αν και παρόμοια συμβάντα υφίστανται (σε μικρότερο βαθμό) στην καθημερινή συναναστροφή είτε σε επαγγελματικούς είτε σε άλλους χώρους.
Περαιτέρω όμως εμείς διαμαρτυρηθήκαμε για τη στοχοποίηση του ιατρικού κόσμου, καθόσον τα δύο εκ των τεσσάρων σποτ αναφέρονται σε ιατρούς, το ένα σε παιδίατρο και το δεύτερο σε καθηγητή της ιατρικής σχολής, παρόλοπου έχουν λάβει δημοσιότητα και δικαστική έρευνα, σεξουαλικές παρενοχλήσεις λχ από αστυνομικούς ή και από εισαγγελικούς λειτουργούς ακόμα. Όμως εσείς εμμένετε πεισματικά στην ανάδειξη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο πλαίσιοτης λειτουργίας των επιστημόνων υγείας, θέτοντας μάλιστα ως παράδειγμα προς επίρρωση των ισχυρισμών σας έναν οφθαλμίατρο του ΙΚΑ ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2010, προσέγγισε το πρόσωπό του στο πρόσωπο της ασθενούς και ακινητοποίησε το κεφάλι της με το χέρι του ισχυριζόμενος αυτός ότι το έκανε για την ασφάλειά της κατά την εξέταση, πράγμα που συχνά είναι πολύ φυσιολογικό και απαραίτητο να συμβαίνει. Μάλιστα για το συγκεκριμένο περιστατικό οι εξηγήσεις που δόθηκαν (σύμφωνα πάντα με την δική σας επιστολή) κρίθηκαν επαρκείς και η υπόθεση έκλεισε. Μάλιστα εκ της δικής σας επιστολής αναδεικνύεται η αντίδραση της ασθενούς, η οποία ως σύγχρονη γυναίκα διεκδίκησε το δικαίωμά της στραφείσα εναντίον αυτού που θεώρησε ότι τη προσέβαλε, τη στιγμή μάλιστα που ουδεμία σχέση εξουσίας υφίσταταιμεταξύ του ασθενούς και του ιατρού κατά το στάδιο της κλινικής εξέτασης και γνωρίζουμε καλώς ότι η σεξουαλική παρενόχληση κατά κύριο λόγο εμφανίζεται όταν υφίσταται εξουσιαστική σχέση μεταξύ δράστη και θύματος.
Κατά τα λοιπά όσα αναφέρετε στην επιστολή σας, σχετικά με το πλαίσιο και την αποστολή της Γενικής Γραμματείας, είναι λίγο έως πολύ γνωστά και δενχρήζουν αναλύσεως, ούτε απετέλεσαν ερώτημα προς εσάς, πλην της διαμαρτυρίας μας για τη θεμελίωση της εξειδίκευσης των σποτ στους επιστήμονες λειτουργούς υγείας και δη των παιδιάτρων. Επιμένουμε να πιστεύουμε ότι ήταν άστοχη η σύνδεση του οποιουδήποτε επαγγέλματος με την σεξουαλική παρενόχληση, αφού αυτός που παρενοχλεί είναι ο άνθρωπος και όχι το επάγγελμα. Το επάγγελμα μπορεί να παίζει ρόλο όχι ως προς τον προσδιορισμό, αλλά ως εξουσιαστική δύναμη που μπορεί να ασκηθεί στον παρενοχλούμενο σε εργασιακούς χώρους. 
Θεωρώντας ότι αντιλαμβάνεστε τη κρισιμότητα του θέματος και πιστεύοντας ότι η επιλογή των ιατρών έγινε προς εντυπωσιασμό του κοινού προς το οποίο απευθύνονται τα σποτ, δημιουργώντας όμως αλυσιδωτή αντίδραση λόγω αφενός της αποσταθεροποίησης της σχέσης του ιατρού με τους ασθενείς και αφετέρου της δημιουργούμενης ψυχολογικής αμφισβήτησης των παιδιών προς το γιατρό που τα μεγαλώνει, σας καλούμε εκ νέου στην άμεση απόσυρσή του.
Η Ένωσή μας, αρωγός της οικογένειας και των παιδιών, παραμένει στην διάθεσή σας και είναι πρόθυμη να ενώσει τις δυνάμεις της μαζί σας για την καταπολέμηση των απαράδεκτων φαινομένων της κακοποίησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κωνσταντίνος ΝταλούκαςΔημήτριος Φούσκας

«Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
(εννοώντας Πρόεδρους ΠΙΣ, ΙΣΑ και Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.)

            Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε τις επιστολές διαμαρτυρίας σας για την προβολή των video – σποτ της Γ.Γ.Ι.Φ. για το επίμαχο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών. Σε απάντηση των σχετικών επιστολών σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) σχεδιάζει, υλοποιεί, παρακολουθεί και τεκμηριώνει την εθνική πολιτική για την ισότητα των φύλων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Βασική της αρμοδιότητα αποτελεί η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και η προώθηση αντίστοιχων νομοθετικών μέτρων για την ουσιαστική πραγματοποίηση της.

Επίσης, διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο δομών Πανελλήνιας εμβέλειας για τις γυναίκες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας(24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας), μέσα από το όποιο καθημερινά, ωφελούμενες γυναίκες λαμβάνουν ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή στήριξη και συμβουλευτική, δωρεάν και με κάθε εχεμύθεια. 

Ωστόσο, οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, οι πάσης φύσεως προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις  και, τελικά, οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα.

Ως εκ τούτου, η υπέρβασή του για κανένα λόγο δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ή να απαξιώνεται, καθώς αποτελεί μέρος των επιδιωκόμενων ριζικών κοινωνικών αλλαγών σε αρμονία με το σεβασμό της συνταγματικής αρχής της ισότητας και της επικύρωσης από τη χώρα μας της Σύμβασης για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) (Ν.1342/1982) και της Σύμβασης της Κων/πολης.
Εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε και να δρομολογήσουμε πολιτικές εξάλειψης του φαινομένου, ώστε να μην παραμένει σε αθέατες ζώνες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις γυναίκες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι τα συχνότερα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
«Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος (άρθρο 2 περ. δ του ν. 3896/2010)» και ότι: «Η σεξουαλική παρενόχληση εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου, η οποία μπορεί να αφορά στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες. Απαγορεύεται τόσο στον εργασιακό χώρο και κατά την αναζήτηση εργασίας (ν. 3896/2010) όσο και κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών (ν. 3769/2009)»

η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δε μπορεί να εθελοτυφλεί και να μην πρωτοστατεί στην ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού θέματος, που συνιστά διάκριση λόγω φύλου και, δυστυχώς, μια αναχρονιστικά παγιωμένη σεξιστική πρακτική.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεν μπορεί να ταχθεί με τη θέση σας ότι, εφόσον δεν υπάρχει, κατά τα αναγραφέντα σας, καταγγελία στα Πειθαρχικά Συμβούλια ενός επιστημονικού - επαγγελματικού κλάδου, δεν υπάρχει ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης, άρα πρέπει να τελειώνει και κάθε δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Η σιωπή δεν είναι η λύση.

Ταυτόχρονα, στην ΓΓΙΦ τιμάται κάθε επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος και, σε καμία περίπτωση, η οποιαδήποτε δράση ή ενέργειά μας δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα επαγγέλματα, καθώς αυτή μπορεί να λάβει χώρα σε κάθε επαγγελματικό χώρο.

Εντούτοις, η σεξουαλική παρενόχληση αφορά κάθε Ελληνίδα, κάθε γυναίκα που κατοικεί ή διαμένει προσωρινά στην ελληνική επικράτεια, κάθε εργαζόμενη ή συναλλασσόμενη, ώστε, το αν μια γυναίκα - θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης προχωρήσει και σε υποβολή αναφοράς στα εκάστοτε Πειθαρχικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων ή άλλων επαγγελματικών κλάδων, αυτό συνιστά ξεκάθαρα προσωπική απόφασή της.

Πάντως, προς ενημέρωσή σας, ήδη η ανεξάρτητη αρχή  «Συνήγορος του Πολίτη» κατέθεσε δημόσια τον Δεκέμβριο του 2010  κείμενο της με τίτλο «Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ (2006 – 2010)», όπου καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, και περιστατικό του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, όπου «η αναφερόμενη καταγγέλλει παρενόχληση από οφθαλμίατρο του ΙΚΑ, ο οποίος κατά την εξέταση προσέγγιζε πολύ το πρόσωπό του στο δικό της, ώσπου έφτανε να την ακουμπάει. Επίσης, ακινητοποίησε το κεφάλι της με το χέρι του και όταν εκείνη αντέδρασε, ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι αυτό απαιτούνταν για την ασφάλειά της κατά την εξέταση. Τέλος, την κάλεσε για συνέχιση της εξέτασης στο άλλο ιατρείο όπου εργάζεται, στο τέλος του ωραρίου. Την 1-10-10 η αναφερόμενη κλήθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και της δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις. Κατόπιν αυτών των εξηγήσεων, και αφού τις έκρινε επαρκείς, ζήτησε από το ΣτΠ να κλείσει την υπόθεση». Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται και στις δικές μας δομές. Μην κλείνετε τα μάτια σας σε αυτά.

Συνεπώς, οι καταγγελίες σε διάφορους φορείς είναι υπαρκτές, κάθε επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος πρέπει να μην αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα και να επιδιώκει τη συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για την πάταξη των φαινομένων αυτών και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στους επαγγελματίες του κάθε κλάδου, με μέριμνα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών του για ζητήματα που ανάγονται πρωτίστως στο σεβασμό της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και ταυτόχρονα στη διαφύλαξη της αξίας του.

Άλλωστε, η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις και εκδηλώνεται με πολλαπλές μορφές.

Αποδεικνύεται δε καθημερινά ότι η σεξουαλική παρενόχληση σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής συνιστά γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας δυο φύλων.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα που αρμόζει σε μια θεματική όπως η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, επιστρατεύοντας κάθε μέσο που την προλαμβάνει και τη θεραπεύει, έχοντας πάντα ως στόχο μας την εξάλειψή της.

Υπ΄ αυτό το πρίσμα,  σας προσκαλούμε ως συμμάχους μας στον αγώνα αυτό.



ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ»

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η απάντηση των παιδιάτρων στην ΓΓ Ισότητας, για το video σεξουαλικής παρενόχλησης Rating: 5 Reviewed By: hatime