Ξεκινούν σταδιακά, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, με σημαντική καθυστέρηση ωστόσο, οι πρώτες τοπικές μονάδες Υγείας- ΤΟΜΥ ή αλλιώς "ιατρεία της γειτονιάς", καθώς ολοκληρώνεται η επιλογή γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού που θα στελεχώσουν τις νέες μονάδες, μετά και την εξέταση των ενστάσεων.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Capital.gr, τα ιατρεία που θα ανοίξουν θα είναι τελικά λιγότερα από τα 75 που η ηγεσία του υπουργείου προσδοκούσε να θέσει σε λειτουργία σε πρώτο στάδιο μέχρι το τέλος της χρονιάς, σε σύνολο 239 ΤΟΜΥ που έχουν προβλεφθεί για το σύνολο της χώρας.
Τόσο η επιλογή των χώρων που θα στεγάζουν τα ιατρεία, όσο και οι δυσκολίες στην τοποθέτηση των γιατρών σε περιοχές πλην των μεγάλων αστικών κέντρων, έχουν θέσει εκτός χρονοδιαγράμματος την υλοποίηση της μεταρρύθμισης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τη στιγμή που ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν οι μονάδες να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.
Είναι ενδεικτικό πως ενώ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4η Υγειονομική Περιφέρεια) έχουν σχεδιαστεί 17 τοπικές μονάδες, οι πέντε από αυτές είναι σχεδόν έτοιμες να ξεκινήσουν (δύο στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα), όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά την περιοδεία του στα Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης. Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας) εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν δέκα ιατρεία της γειτονιάς και αυτά μέχρι το τέλος του χρόνου. Την ίδια στιγμή, από τις πέντε μονάδες που είχαν προβλεφθεί στα Χανιά πιθανότατα θα ανοίξουν οι δύο, ενώ στο Ρέθυμνο προχωρούν οι τρεις (σε Ατσιπόπουλο και κέντρο) αρχικά και σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει σχεδιασμός για τα ανατολικά προάστια. Ο κ. Ξανθός πάντως απέδωσε την καθυστέρηση της λειτουργίας των ΤΟΜΥ στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αιτήσεις και πως τώρα διαμορφώνονται οι χώροι των ιατρείων.
Στον αντίποδα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο εύκολα για την ηγεσία της Αριστοτέλους, καθώς η πλειονότητα των γιατρών που έλαβαν μέρος στην προκήρυξη του Αυγούστου επέλεξε τις μεγάλες πόλεις. Μονάδες έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν στους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Αγίου Δημητρίου, Κορυδαλλού, Περιστερίου, Καλλιθέας, Νέας Ιωνίας και στη Θεσσαλονίκη στους δήμους Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Παύλου Μελά.
Μέσα στο Δεκέμβριο, την ίδια ώρα, αναμένεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ η δεύτερη συμπληρωματική προκήρυξη για τους γιατρούς που θα τοποθετηθούν στα τοπικά ιατρεία, μετά και το φιάσκο της πρώτης προσπάθειας για τη στελέχωση των μονάδων, καθώς μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις (παρά το ότι δόθηκε το μισθολογικό κίνητρο της αμοιβής του Επιμελητή Α' του ΕΣΥ). Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό το πολύ μέχρι τις αρχές του 2018 θα έχουν προκηρυχθεί 400-450 μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών για την ΠΦΥ. Επίσης έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους εξοπλισμού (κυρίως ακτινολογικών και μικροβιολογικών εργαστηρίων) με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
Το κόστος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υπολογίζεται σε 80 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής (2017 και 2018), ενώ σε πλήρη ανάπτυξη- όταν λειτουργήσουν και οι 239 τοπικές μονάδες- υπολογίζεται πως θα κοστίζει πάνω από 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Για τα τέσσερα πρώτα χρόνια η χρηματοδότηση γίνεται μέσω ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας μετά το 2021 υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση του συστήματος από εθνικούς πόρους.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire