728x90 AdSpace


mercredi 22 novembre 2017

Μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε ανωτερότητα στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, σε ασθενείς με ΧΑΠ

Η Χ.Α.Π είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο. Η Χ.Α.Π χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. 384 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Χ.Α.Π2 και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την 3η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2030.3 Η αιτιολογία της Χ.Α.Π συνίσταται στην μακροχρόνια έκθεση σε ουσίες ερεθιστικές που προκαλούν βλάβη στους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα, η μόλυνση του αέρα, οι χημικές αναθυμιάσεις ή η σκόνη από το περιβάλλον ή το χώρο εργασίας μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση Χ.Α.Π. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από Χ.Α.Π είναι πάνω από 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλακόπουλος αναφέρει ότι:
«Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της Χ.Α.Π. Παγκοσμίως έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο 210 εκ. άνθρωποι, ενώ το 50% των πασχόντων ασθενών με Χ.Α.Π παραμένει αδιάγνωστο» Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από την Χ.Α.Π δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς προβλέπουν ότι η νόσος θα αποτελέσει την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030, ενώ το 15 – 50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένου και των Ελλήνων, αναμένεται να νοσήσουν με Χ.Α.Π μέσα στα επόμενα χρόνια».



Οι GSK και Innoviva, Inc. ανακοίνωσαν θετικά δεδομένα από μία μελέτη σύγκρισης του συνδυασμού σταθερών δόσεων ενός άπαξ ημερησίως χορηγούμενου μουσκαρινικού ανταγωνιστή μακράς δράσης (LAMA) και ενός β-αγωνιστή μακράς δράσης (LABA), του ουμεκλιδίνιου/ βιλαντερόλης (62,5 mcg/25 mcg, UMEC/VI) και του τιοτρόπιου/ ολοδατερόλης (5 mcg/5 mcg, TIO/OLO), για συμπτωματικούς ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π). Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στο Advances in Therapy1 και παρουσιάζονται στην ετήσια συνάντηση CHEST του Αμερικανικού Κολλεγίου Πνευμονολόγων στο Τορόντο του Καναδά.

Και οι δύο θεραπείες επέδειξαν συγκρίσιμο προφίλ ανοχής και ασφάλειας με συνολική επίπτωση ανεπιθύμητων συμβάντων υπό θεραπεία 25% στην ομάδα του UMEC/VI και 31% στην ομάδα του TIO/OLO. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (UMEC/VI 8%, TIO/OLO 9%), βήχας (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%) και διάρροια (UMEC/VI 1%, TIO/OLO 1%).
Ο Eric Dube, SVP, Head Global Respiratory της GSK ανέφερε , «Η βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας αποτελεί έναν σαφή στόχο στους ασθενείς με Χ.Α.Π.2 Η πρόκληση για τους επαγγελματίες υγείας έως σήμερα ήταν η έλλειψη διαφοροποίησης εντός της κατηγορίας των LAMA/LABA. Για αυτό και πραγματοποιήσαμε αυτή τη μελέτη, ως την πρώτη μελέτη απευθείας σύγκρισης εντός κατηγορίας δύο σταθερών δόσεων, άπαξ ημερησίως χορηγούμενων LAMA/LABA. Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι ο συνδυασμός UMEC/VI παρέχει σημαντική βελτίωση στην πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με το συνδυασμό TIO/OLO».
Ο Michael Aguiar, CEO της Innoviva ανέφερε, «Η Χ.Α.Π είναι μία προοδευτική, χρόνια νόσος που πλήττει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Πιστεύουμε ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το όφελος του UMEC/VI έναντι του TIO/OLO σε συμπτωματικούς ασθενείς με μέτρια Χ.Α.Π, στους οποίους ο βασικός θεραπευτικός στόχος είναι η μέγιστη βρογχοδιαστολή, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με αυτά τα αποτελέσματα».

Η κα Τζούλια Βασιλειάδου, Medical Director GSK Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων:
Τη σημαίνουσα σημασία της πρώτης επιτυχημένης άμεσης συγκριτικής μελέτης δυο άπαξ ημερησίως θεραπειών στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τα οποία κατέδειξαν ανωτερότητα της θεραπείας συνδυασμού ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας έναντι του θεραπευτικού συνδυασμού τιοτροπίου / ολοδατερόλης.
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι «Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της μελέτης απάλειψε τις κλινικές διαφορές μεταξύ των ασθενών, καθώς έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να εκτεθούν και στις δυο θεραπείες, ενώ παράλληλα έδωσε το βήμα στους ασθενείς να εκφράσουν την προτίμησή τους για την εισπνευστική συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης έναντι της εισπνευστική συσκευή του τιοτροπίου/ολοδατερόλης».





  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Μελέτη δείχνει ότι ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε ανωτερότητα στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, σε ασθενείς με ΧΑΠ Rating: 5 Reviewed By: hatime