Σημαντικές είναι οι προοπτικές για το ελληνικό μέλι και τη βιομηχανική, ή και την φαρμακευτική κάνναβη, τονίστηκε στο 8ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, που διοργανώνεται στην αίθουσα συνεδρίων της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.
Στη σημασία των προβιοτικών μυκήτων που περιέχονται στο μέλι, στο κρασί, στο ξύδι και στην κάνναβη, όπως και σε όλους τους ζώντες οργανισμούς και στα φυτά, αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης,
«Στις μέρες μας αποδείχθηκε ότι και οι μύκητες εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν, σε ότι αφορά την προβιοτική τους αξία. Όλοι οι οργανισμοί και τα φυτά έχουν προβιοτικούς μύκητες που συμβιούν με το φυτό. Τα φυτά δεν μπορούν να πάρουν φώσφορο από το έδαφος ο μύκητας τα δίνει στα φυτά. Όταν ρίχναμε μυκητοκτόνα στα χωράφια πολύ συχνά καταστρέφαμε τα φυτά. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική στη χρήση μυκητοκτόνων» είπε ο κ. Τσαυτάρης.
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε σε φάρμακα που έχουν παραχθεί από μύκητα, που έχει την ιδιότητα να εξοντώνει άλλους μύκητες, όπως και τη χρήση τους στην αγροτεχνολογία.
«Μέλι και βασιλικός πολτός μας δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, όχι μόνο για να δούμε τα τρόφιμα ως μορφή ύλης και ενέργειας, αλλά ως πηγή πληροφοριών. Είδαν ότι ένα σκουληκάκι που βγαίνει από το αυτό της μέλισσας, αν φάει τρεις μέρες βασιλικό πολτό θα γίνει εργάτρια, αν φάει επτά θα γίνει βασίλισσα» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Διακόσια μηνύματα περνά μέσω αυτής της τροφής η μέλισσα, να εκπαιδεύσει το αμυντικό σύστημα, να μπλοκάρει ότι είναι παθογόνο, να απομονώσει τα μικρόβια».
«Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό ον στον πλανήτη», είπε η Διευθύνουσα σύμβουλος ΕΒΥΠ, Έννη Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Δοκιμάζονται και παλεύουν για την επιβίωση τους. Ένα 28% χάνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ κα στην Ευρώπη 12%, που ευτυχώς με τα κατάλληλα μέτρα είναι δυνατόν να αντικατασταθεί. Τα αίτια είναι πολλά, η ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων απεντόμωση, ατμοσφαιρική ρύπανση, κύματα από κλήσεις κινητής τηλεφωνίας, κ.α.
«Το 70% των τροφίμων σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με τις μέλισσες, χωρίς αυτές θα εξαφανίζεται η επικονίαση και η διασταύρωση και ο πολλαπλασιασμός των φυτών» πρόσθεσε η κ. Μιχαηλίδου.
«Είμαστε μια στις τρείς αυτάρκεις χώρες της Ε.Ε. σε μέλι» είπε ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, πρώην διευθυντής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, Ανδρέα Θρασυβούλου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν και η παραγωγή είναι σε αρκετά καλά επίπεδα, το επίπεδο των εξαγωγών είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., ακόμη και κάποιες που δεν παράγουν οι ίδιες αυτό το προϊόν.
«Μέλι με υγρασία πάνω από το 18% κινδυνεύει να χαλάσει, για αυτό το θερμαίνουν, αλλά καταστρέφουν τη βιολογική αξία. Το μελίσσι έχει τη δυνατότητα να αυτοπροστατεύεται. Πως είναι δυνατόν να εξάγουμε μέλι προβληματικό, με υγρασία, χωρίς ένζυμα, κ.α. Η απάντηση είναι ότι το μέλι περνά από ειδικές συσκευές που αφαιρούνται τα υπολείμματα φαρμάκων. Ποιος μετρά τη βιολογική αξία; Κανείς. Από εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα ελληνοποιήσεων» είπε ο κ. Θρασυβούλου. Όπως ανέφερε η Ε.Ε. εισάγει πάνω από το 60% από την Κίνα και πρόσθεσε: "πωλείται προς 23,54 ευρώ, το κιλό, το μέλι Manuka, της Νέας Ζηλανδίας, παρά το γεγονός ότι την αγορά έχει κατακλυστεί από το κινέζικο. Οι νεοζηλανδοί στηρίχθηκαν και διαφήμισαν την αντιοξειδωτική δράση. Το μέλι οξιάς και καστανιάς, πολύ πιο πάνω σε βιολογική αξία, το μέλι από παλιούρι και θυμάρι έχουν περίπου την ίδια».
Για την μελισσοκομεία ακριβείας μίλησε ο εκπρόσωπος της Terra spatium, Στράτος Καμπιώτης, η οποία βασίζεται σε εφαρμογή που αξιοποιεί τις τεχνολογίες διαστήματος και δίνει στοιχεία για το είδος της βλάστησης, την υγρασία, τη σύσταση και την ποιότητα των δασών, τον ατμοσφαιρικό αέρα, κ.τ.λ.
«Εξήντα εκατομμύρια δολάρια πήγαν σε μάρκετινκ, μπράντιγκ, για το νεοζηλανδικό μέλι, έφτασε να πωλείται περισσότερο από ότι παράγεται» τόνισε ο γενικός διευθυντής της «Μέλι Σίθων» Ιωάννης Καραδήμος. Τόνισε ότι το κράτος εκεί φορολογεί γενναία τους παραγωγούς, αλλά ρίχνει τα λεφτά στο μπράντινγκ του προϊόντος και εξασφαλίζονται υψηλές τιμές.
«Δε δίνουμε λεφτά για έρευνες, δεν γίνονται ολοκληρωμένες δουλειές για να πιστοποιήσουμε την αξία του μελιού μας» είπε ο κ. Καραδήμος και πρόσθεσε: «Οι έμποροι μας λατρεύουν τα προϊόντα, αλλά τα θέλουν χύμα. Τα κράτη χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για να πιστοποιήσουν το μέλι. Στο μέλι ανιχνεύονται τα πάντα, μπορούν να ανιχνευτούν τα πάντα. Τους γνωρίζουμε αυτούς που βαφτίζουν το μέλι ελληνικό και το βγάζουν έξω. Όταν πάμε να τους πιάσουμε, με κάποιο τρόπο έχουν ειδοποιηθεί. Είναι πολύ εύκολο να πιαστούν. Αν δοθούν χρήματα για μάρκετινκ, λεφτά, μπράντινγκ, κατάλληλο προσωπικό φτάνουν για να μας φέρουν ένα τζίρο πάνω από εκατό εκατομμύρια δολάρια το χρόνο».
«Το συνέδριο έχει αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκκη που μας γεμίζει ικανοποίηση και αποφαστιστικότητα να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου, Βασίλης Καφάτος και πρόσθεσε: «Η πολυετής κρίση που όπως όλα δείχνουν ξεπερνά επιτέλους η χώρα μας είχε και ένα θετικό αντίκτυπο. Βοήθησε τους έλληνες παραγωγούς, να σκεφτούν, να λειτουργήσουν ως επιχειρηματίες, αξιοποιώντας και τη σύγχρονη τεχνολογία».
Στα πενήντα δισεκατομμύρια οι προοπτικές της ευρωπαϊκής αγοράς προϊόντων κάνναβης
«Η προοπτική της αγοράς είναι της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Από μας εξαρτάται πώς θα την αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία» τόνισε ο εκπρόσωπος της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης, Δημήτρης Κρις.
«Η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρες εφαρμογές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η φαρμακευτική κάνναβη, τόνισε η προϊσταμένη αδειοδότησης επιχειρήσεων ΥΠΑΝΕΠ, Ειρήνη Πιτταρά. Έκανε γνωστό ότι έχουν υποβληθεί για καλλιέργεια 116 αιτήματα από το τέλος του 2018,υπάρχουν 38 εγκρίσεις, που αναμένεται να γίνουν ΦΕΚ και πρόσθεσε: «Έχουν αδειοδοτηθεί 37 μονάδες, με εκτιμώμενες επενδύσεις 578.000.000 ευρώ και θα φέρουν πάνω από 2000 θέσεις εργασίας".
Η κ. Πιτταρά είπε ότι η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης είναι η Γερμανία η οποία το 2018 είχε 95.000 συνταγές. "Την συνταγογράφηση την κάνουν φαρμακοποιοί. Αγοράζουν τέσσερα ευρώ τον ανθό, το γραμμάριο και φτάνουν να το πωλούν έως 20 Η Πορτογαλία είναι κυριότερος ανταγωνιστής μας λόγω καιρικών συνθηκών και εκεί λειτουργούν 4 φαρμακευτικές μονάδες» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική αγορά είναι κατάλληλη, με καλό κλίμα, καλό εργατικό δυναμικό και προνομιακή θέση για εξαγωγή.
«Απενοχοποιήθηκε το φυτό από τις προκαταλήψεις και οφείλουμε να δούμε τις προοπτικές του» είπε ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Χουζουρίδης και πρόσθεσε:
«Η χώρα μας έχει 15,5 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα 3,5 εκ. Κεντρική Μακεδονία. Ο αγρότης πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία κεφάλαιο κίνησης αγορά εξοπλισμού, κ.α. « Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία. Είμαστε μια τράπεζα με 15.700 μέλη. Τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι η ενέργεια, μεταποίηση, αγροτοδιατροφή, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, τουρισμός, τεχνολογία, επικοινωνίες. Ανοίξαμε δρόμους χρηματοδότησης και με μια μεγάλη εταιρία ελληνικής κάνναβης», είπε.
Ο γενικός διευθυντής «Μύλοι Καπλανίδη» Δημήτρης Τσιλιακούδης παρουσίασε προϊόντα που έχουν παραχθεί
«Τα χρήματα αυτή τη στιγμή στον Καναδά και στις ΗΠΑ τα οποία διατίθενται είναι πάρα πολλά. Πριν δύο χρόνια που απελευθερώθηκε το προϊόν, σε δύο μέρες όλα τα ράφια από τα καταστήματα άδειασαν. Σε δύο μέρες. Τα ποσά που δαπανώνται ξεκίνησαν από το ένα δισεκατομμύριο σε βρώσιμη κάνναβη και φτάνουν σήμερα στα 4,1 δισεκατομμύρια» είπε ο κ. Καπλανίδης.
Αναφέρθηκε και σε μέρη του φυτού που μπορούν να αξιοποιηθούν όπως άνθη, εκχύλισμα, βρώσιμα, κτλ. και πρόσθεσε: «Δε θα είναι προϊόντα ένοχα Θα είναι στο καθημερινό μας τραπέζι. Πρωτοβουλίες από νέους ανθρώπους δημιουργούν προϊόντα τυροκομικά, αλλαντικά με πρωτεΐνη κάνναβης και προϊόντα αρτοποιίας, όπως μείγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, και αλεύρι με πρωτεΐνη κάνναβης και χωρίς γλουτένη»
Η εκπρόσωπος Deloitte Χριστίνα Αμοιραδάκη τόνισε ότι πανώ από εκατό ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη έχουν στη φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση, κυρίως τα οι ουσίες τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη
«Περισσότερες από 50 χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ο Καναδάς από το 1999» είπε η κ. Αμοιραδάκη. Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα νομιμοποίησης, από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ η Ε.Ε. είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
«Οι ΗΠΑ κατείχαν το 89%, μόνες τους, της παγκόσμιας αγοράς, το 2017. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία την απαγορεύει , η χρήση της ορίζεται από τις πολιτείες, η φαρμακευτική επιτρέπεται σε 33 και η ψυχαγωγική σε 11. Απαγορεύεται η εισαγωγή. Η Γερμανία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά με δεύτερη την Ιταλία. Στην Ολλανδία το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2003 και έχει σημαντικές εξαγωγές. Στη Γαλλία απαγορεύεται και υπάρχει μεγάλη εκτιμώμενη ζήτηση (έχει τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης κατανάλωσης).
«Όπου νομιμοποιείται η ψυχαγωγική χρήση, η φαρμακευτική χρήση (χρειάζεται συνταγογράφηση) μειώνεται και οι τιμές ξεκινούν να συγκλίνουν» είπε η κ. Αμοιραδάκη.
«Η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άπειρες εφαρμογές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η φαρμακευτική κάνναβη, τόνισε η προϊσταμένη αδειοδότησης επιχειρήσεων ΥΠΑΝΕΠ, Ειρήνη Πιτταρά. Έκανε γνωστό ότι έχουν υποβληθεί για καλλιέργεια 116 αιτήματα από το τέλος του 2018,υπάρχουν 38 εγκρίσεις, που αναμένεται να γίνουν ΦΕΚ και πρόσθεσε: «Έχουν αδειοδοτηθεί 37 μονάδες, με εκτιμώμενες επενδύσεις 578.000.000 ευρώ και θα φέρουν πάνω από 2000 θέσεις εργασίας".
Η κ. Πιτταρά είπε ότι η μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης είναι η Γερμανία η οποία το 2018 είχε 95.000 συνταγές. "Την συνταγογράφηση την κάνουν φαρμακοποιοί. Αγοράζουν τέσσερα ευρώ τον ανθό, το γραμμάριο και φτάνουν να το πωλούν έως 20 Η Πορτογαλία είναι κυριότερος ανταγωνιστής μας λόγω καιρικών συνθηκών και εκεί λειτουργούν 4 φαρμακευτικές μονάδες» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική αγορά είναι κατάλληλη, με καλό κλίμα, καλό εργατικό δυναμικό και προνομιακή θέση για εξαγωγή.
«Απενοχοποιήθηκε το φυτό από τις προκαταλήψεις και οφείλουμε να δούμε τις προοπτικές του» είπε ο εκπρόσωπος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Χουζουρίδης και πρόσθεσε:
«Η χώρα μας έχει 15,5 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, τα 3,5 εκ. Κεντρική Μακεδονία. Ο αγρότης πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία κεφάλαιο κίνησης αγορά εξοπλισμού, κ.α. « Έχουμε αναπτύξει τεχνογνωσία. Είμαστε μια τράπεζα με 15.700 μέλη. Τομείς που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι η ενέργεια, μεταποίηση, αγροτοδιατροφή, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, τουρισμός, τεχνολογία, επικοινωνίες. Ανοίξαμε δρόμους χρηματοδότησης και με μια μεγάλη εταιρία ελληνικής κάνναβης», είπε.
Ο γενικός διευθυντής «Μύλοι Καπλανίδη» Δημήτρης Τσιλιακούδης παρουσίασε προϊόντα που έχουν παραχθεί
«Τα χρήματα αυτή τη στιγμή στον Καναδά και στις ΗΠΑ τα οποία διατίθενται είναι πάρα πολλά. Πριν δύο χρόνια που απελευθερώθηκε το προϊόν, σε δύο μέρες όλα τα ράφια από τα καταστήματα άδειασαν. Σε δύο μέρες. Τα ποσά που δαπανώνται ξεκίνησαν από το ένα δισεκατομμύριο σε βρώσιμη κάνναβη και φτάνουν σήμερα στα 4,1 δισεκατομμύρια» είπε ο κ. Καπλανίδης.
Αναφέρθηκε και σε μέρη του φυτού που μπορούν να αξιοποιηθούν όπως άνθη, εκχύλισμα, βρώσιμα, κτλ. και πρόσθεσε: «Δε θα είναι προϊόντα ένοχα Θα είναι στο καθημερινό μας τραπέζι. Πρωτοβουλίες από νέους ανθρώπους δημιουργούν προϊόντα τυροκομικά, αλλαντικά με πρωτεΐνη κάνναβης και προϊόντα αρτοποιίας, όπως μείγμα για ψωμί με αλεύρι κάνναβης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, και αλεύρι με πρωτεΐνη κάνναβης και χωρίς γλουτένη»
Η εκπρόσωπος Deloitte Χριστίνα Αμοιραδάκη τόνισε ότι πανώ από εκατό ουσίες που περιέχονται στην κάνναβη έχουν στη φαρμακευτική και βιομηχανική χρήση, κυρίως τα οι ουσίες τετραϋδροκανναβινόλη και κανναβιδιόλη
«Περισσότερες από 50 χώρες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης, ο Καναδάς από το 1999» είπε η κ. Αμοιραδάκη. Πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα νομιμοποίησης, από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ η Ε.Ε. είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.
«Οι ΗΠΑ κατείχαν το 89%, μόνες τους, της παγκόσμιας αγοράς, το 2017. Η ομοσπονδιακή νομοθεσία την απαγορεύει , η χρήση της ορίζεται από τις πολιτείες, η φαρμακευτική επιτρέπεται σε 33 και η ψυχαγωγική σε 11. Απαγορεύεται η εισαγωγή. Η Γερμανία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά με δεύτερη την Ιταλία. Στην Ολλανδία το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2003 και έχει σημαντικές εξαγωγές. Στη Γαλλία απαγορεύεται και υπάρχει μεγάλη εκτιμώμενη ζήτηση (έχει τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης κατανάλωσης).
«Όπου νομιμοποιείται η ψυχαγωγική χρήση, η φαρμακευτική χρήση (χρειάζεται συνταγογράφηση) μειώνεται και οι τιμές ξεκινούν να συγκλίνουν» είπε η κ. Αμοιραδάκη.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire