Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν θανατηφόρες βλάβες στους πνεύμονες. Τώρα, δύο μελέτες που πρόκειται να παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας υποδεικνύουν ότι το άτμισμα επηρεάζει δυσμενώς και την καρδιακή υγεία και λειτουργία.
Η πρώτη μελέτη, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 476 ατόμων ηλικίας από 21 έως 45 ετών. Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι επέλεγαν το άτμισμα είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και υψηλότερα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν και τα δύο είδη τσιγάρου είχαν χαμηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης.
Για τη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές του ιατρικού κέντρου «Κέδροι του Σινά», στο Λος Αντζελες, μέτρησαν τη ροή αίματος στην καρδιά 19 συμμετασχόντων, ηλικίας 24 έως 32 ετών, αμέσως μετά το άτμισμα ή το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου. Επίσης, κατέγραψαν τη λειτουργία των στεφανιαίων αγγείων των συμμετασχόντων σε κατάσταση ανάπαυσης και αφού πραγματοποιήσαν ασκήσεις χειρολαβής που μιμούνται το φυσιολογικό στρες. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι η ροή του αίματος αυξήθηκε μετά το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου και ελαττώθηκε μετά το στρες. Αντιθέτως, στους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου η ροή του αίματος αυξήθηκε τόσο μετά το άτμισμα όσο και μετά το στρες, γεγονός που υποδεικνύει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με δυσλειτουργία των στεφανιαίων αγγείων.
Ενας Βρετανός έφηβος που λίγο έλειψε να πεθάνει, όταν το άτμισμα του προκάλεσε μια καταστροφική αντίδραση στους πνεύμονες, διηγήθηκε την περιπέτειά του στο BBC δηλώνοντας ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τού «κατέστρεψαν τη ζωή». Επίσης, απηύθυνε έκκληση στους νέους να σταματήσουν αμέσως το άτμισμα. Οι γιατροί του, άλλωστε, επίσης τονίζουν ότι το άτμισμα είναι επισφαλές, παρότι οι βρετανικοί ρυθμιστικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι είναι κατά 95% ασφαλέστερο από το συμβατικό τσιγάρο.
Ο Ιουαν ξεκίνησε το άτμισμα στις αρχές του 2017, σε ηλικία 16 ετών. Ηθελε να κόψει το τσιγάρο, ώστε να βελτιώσει τις επιδόσεις του στην πυγμαχία. Παρότι τόσο νέος, με ευκολία έβρισκε συμβατικά ή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από τον Μάιο άρχισε να νιώθει δύσπνοια. Η μητέρα του τον μετέφερε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών το βράδυ πριν από τις εξετάσεις Λυκείου, επειδή όταν κοιμόταν έβηχε και πνιγόταν. Οι πνεύμονές του είχαν πάψει να λειτουργούν, καθώς είχε αναπτύξει πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία. Διακομίστηκε τάχιστα στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, στο Βασιλικό Ιατρικό Κέντρο του Νότιγχαμ, όπου συνδέθηκε με αναπνευστήρα. Οπως ο ίδιος τονίζει, πίστευε ότι θα πέθαινε. Η κατάστασή του επιβαρυνόταν διαρκώς, ενώ ακόμα και ο αναπνευστήρας αδυνατούσε να τον οξυγονώσει επαρκώς. Η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Ο νεαρός διακομίστηκε στο Λέστερ, όπου συνδέθηκε με τεχνητό πνεύμονα. Οπως ο ίδιος λέει, η συσκευή αυτή του έσωσε τη ζωή. Πέρασαν, ωστόσο, έξι μήνες ώσπου να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire