728x90 AdSpace


mardi 26 novembre 2019

Έδιωξαν καρκινοπαθή και της ακύρωσαν χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ. Τι λέει η διοίκηση

Την πόρτα της εξόδου σε καρκινοπαθή γυναίκα, υπήκοο χώρας των Βαλκανίων, έδειξε την περασμένη Παρασκευή η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, απαγορεύοντάς της να προχωρήσει σε χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε φροντίσει να αποκτήσει ΑΜΚΑ.

Το περιστατικό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» σήμερα, μέσα από δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως “πελάτης” ένας ασθενής σε δημόσιο νοσοκομείο, και κυρίως βέβαια όταν πρόκειται για μια ανήμπορη γυναίκα από άλλη χώρα, που έχει έρθει στην πατρίδα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, με την ίδια της τη ζωή, όμως, ξαφνικά, να απειλείται σοβαρά απ’ την επάρατη νόσο!
«Η μη παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ανασφάλιστο ογκολογικό ασθενή μετανάστη, στο ΠΑΓΝΗ, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος δεν είχε ΑΜΚΑ, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση, δυστυχώς, θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και ειδικότερα του σφαγιασμού των επιχορηγήσεων για τη νοσηλεία των οικονομικά αδύνατων», καταγγέλλει στη «Νέα Κρήτη» ο Δημήτρης Βρύσαλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γυναίκα αυτή είχε υποβληθεί σε σειρά χημειοθεραπειών στην Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.
«Ερχόταν κάθε περίπου 15 με 20 μέρες και έκανε χημειοθεραπεία. Μέχρι που την περασμένη Παρασκευή, αφού της έγινε η καθιερωμένη αιμοληψία για να γίνει η επόμενη χημειοθεραπεία, της απάντησαν ότι δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή επειδή στερείται ΑΜΚΑ και δεν είχε φροντίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη να το βγάλει. Για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω», συμπληρώνει ο Δημήτρης Βρύσαλης, «η γυναίκα αυτή δεν είχε καταφέρει να βγάλει ΑΜΚΑ, παρότι της είχαν επισημάνει από καιρό ότι έπρεπε να μεριμνήσει»…
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ στο σημείο αυτό υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα διευκόλυνσης των αλλοδαπών να αποκτήσουν ΑΜΚΑ. «Έστω και με πολλές δυσκολίες, αυτό γινόταν τότε. Η σημερινή, όμως, κυβέρνηση έκανε τις προϋποθέσεις αυτές ακόμα δυσκολότερες. Και ως εκ τούτου, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, ότι τώρα που περιμένουμε και στην Κρήτη μετανάστες και ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα από πιθανά μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δε θα έχει ΑΜΚΑ και μπορεί να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για την έκδοση αυτού»…
Έχουν κόψει τα κονδύλια
«Τα τελευταία χρόνια το κονδύλι που προϋπολογίζεται γι’ αυτόν τον σκοπό παραμένει πενιχρό και φυσικά ανεπαρκές. Η πολιτική μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση – σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. – έχει ένα και μόνο στόχο: η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών υγείας, πέρα από τις οποίες αυτή αποτελεί ατομική υπόθεση και εμπόρευμα, που πωλείται και αγοράζεται ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός», όπως δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» χθες ο Δημήτρης Βρύσαλης.
«Είναι ενδεικτικό ότι η εγκύκλιος του υπουργείου που βάζει φραγμούς στη νοσηλεία ανασφάλιστων στόχο έχει, όπως ομολογείται, την αποφυγή απώλειας εσόδων για το νοσοκομείο.
Βέβαια πάγια τακτική και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να προσπαθεί σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική να κάνει συνενόχους τους εργαζομένους στην υγεία, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπράκτορες ή αρνητές θεραπειών, εξετάσεων, νοσηλειών κ.ά., υποχρεώνοντάς τους στην ουσία να καταργούν τον φυσικό και ηθικό τους ρόλο, που είναι η υπεράσπιση και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων και η παροχή περίθαλψης και φροντίδας δίχως περιορισμούς και προϋποθέσεις.
Αν αυτοί θέλουν να μας κάνουν να το ξεχάσουμε, δεν πρόκειται να τους κάνουμε τη χάρη… Δηλώνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι υγειονομικοί τη μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουν είναι απέναντι στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, να τους παρέχουν δηλαδή δωρεάν και δίχως άλλους περιορισμούς ό,τι καλύτερο είναι δυνατό σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις».
Όπως συνεχίζει ο Δημήτρης Βρύσαλης, «το κράτος πρέπει να αναλάβει πλήρως και αποκλειστικά τη χρηματοδότηση για παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας σε όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, απολύτως δωρεάν, καταργώντας τις πληρωμές και συμμετοχές για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα και άλλες θεραπείες.
Πρέπει να υπάρχει καθολικά ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης, με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Καμιά αναβολή θεραπειών εισαγωγών, κ.ά., για οικονομικούς ή άλλους μη επιστημονικά-ιατρικά δικαιολογούμενους λόγους».

 Τι απαντά η Διοίκηση του νοσοκομείου

Στο ρεπορτάζ αναφορικά με την καρκινοπαθή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, απαντά η Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, μέσω ανακοίνωσής της.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ απαγορεύθηκε σε καρκινοπαθή να προχωρήσει σε χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε φροντίσει να αποκτήσει ΑΜΚΑ.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Διοι8κητής των νοσοκομείων ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, κ. Ιωάννης Τασσόπουλος, πρόκειται για ασθενή που δεν ανήκει σε ευάλωτη κοινωνική ομάδα και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν νοσηλεία.
Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση - γεγονός που αναγράφεται και στο ρεπορτάζ - ο συνοδός της ενημερώθηκε από το Τμήμα Κίνησης του ΠΑΓΝΗ πως η γυναίκα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα έγραφα, ειδάλλως θα πληρώσει τη σχετική δαπάνη. Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ακτινοθεραπείες της θα συνεχιστούν.
Παράλληλα, ο κ. Τασσόπουλος σχολιάζει πως αναμένεται να γίνουν προσλήψεις τόσο σε ιατρικό, όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ΠΑΓΝΗ.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Έδιωξαν καρκινοπαθή και της ακύρωσαν χημειοθεραπεία επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ. Τι λέει η διοίκηση Rating: 5 Reviewed By: hatime