Η αντιμετώπιση των ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας, που είναι σε άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τη λειτουργία μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας, μπαίνει πλέον σε μια άλλη βάση, με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία από την 1η Νοεμβρίου διαχειρίζεται το πρόβλημα, με στόχο την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων.
Πρόκειται για το ειδικό επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, στην Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ λειτουργεί Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακή Βίας σε κάθε Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στις δεκατέσσερις περιφέρειες της χώρας και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε νομού.
«Δίνουμε φωνή στα θύματα και σπάμε τον κύκλο της σιωπής και των στερεοτύπων. Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο», αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛΑΣ την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».
Συνολικά η νέα επιχειρησιακή δομή περιλαμβάνει 73 Υπηρεσίες πανελλαδικά. Πρόκειται ουσιαστικά για γραφεία, στελεχωμένα από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για την διαχείριση των υποθέσεων αυτών.
Ειδικότερα, η λειτουργία των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει ως στόχο:
* Την προστασία και την υποστήριξη των θυμάτων, με έμφαση και στην πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης.
* Την ενθάρρυνση και την καλύτερη διαχείριση των καταγγελιών.
* Την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
* Το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και τη συστηματική παρακολούθηση των υποθέσεων.
* Την εκπαίδευση και την διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
* Την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
ΑΠΕ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire