728x90 AdSpace


lundi 15 avril 2019

Η σύγχρονη Ιατρική στην Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


Επιστημονική Εκδήλωση στην Κοζάνη

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Η σύγχρονη Ιατρική στην Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», στην αίθουσα Κοβεντάρειο, στην Κοζάνη, ανοιχτή προς τους Επιστήμονες Υγείας και το κοινό. Η Επιστημονική Εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο», με την Επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group) και την ευγενική χορηγία της εταιρίας ΕΝΟΡΑΣΙΣ Α.Ε.

Κατά την Επιστημονική Εκδήλωση συζητήθηκαν και τονίστηκαν τα παρακάτω:
Η καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας είναι ίσως η καλύτερα μελετημένη από όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Σε αυτό συντελεί προφανώς η ευκολία προσέγγισης και εξέτασης του οργάνου αυτού συγκριτικά με άλλα σημεία στο σώμα π.χ. πνεύμονας, συκώτι, πάγκρεας κλπ.
Αυτή η εύκολη πρόσβαση επέτρεψε να μελετηθούν τα προκαρκινικά στάδια στον τράχηλο, δηλαδή τί μεσολαβεί μεταξύ ενός απολύτως υγιούς και του ίδιου τραχήλου που αναπτύσσει καρκίνο, πόσος χρόνος απαιτείται για αυτό, σε τι ποσοστό οι προκαρκινικές αλλοιώσεις επιδεινώνονται ή υποχωρούν, κτλ.
Αυτή η πολύ καλή γνώση επιτρέπει επιπλέον να γνωρίζουμε σήμερα και ποια είναι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου, που δεν είναι άλλη από την εμμένουσα λοίμωξη από υψηλού ογκογονικού δυναμικού υποτύπων της μεγάλης οικογένειας των ιών των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, Human Papilloma Virus - HPV.
Επίσης, είναι γνωστό ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι προκαρκινικές αλλοιώσεις υποχωρούν από μόνες τους χωρίς να απαιτείται θεραπευτική προσέγγιση, που κατά κανόνα είναι χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του τραχήλου.
Την τελευταία δεκαετία έχει προστεθεί στην ιατρική γνώση ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στον τράχηλο μπορεί να προκαλέσουν στατιστικά σημαντικά μεγαλύτερη συχνότητα προβλημάτων, κυρίως προωρότητα, όταν οι γυναίκες αργότερα στη ζωή τους μείνουν έγκυες.
Η συνδυασμένη αυτή γνώση, δηλαδή τα μεγάλα ποσοστά αυτόματης ίασης και η μεγάλη πιθανότητα μετεγχειρητικών μελλοντικών μαιευτικών επιπλοκών, καθιστά μονόδρομο την πάση θυσία σωστή επιλογή για θεραπεία, μόνον εκείνων των γυναικών που την χρειάζονται και αντίστροφα την αποφυγή επέμβασης στις νεαρές κατά κανόνα γυναίκες, που αξιόπιστα κρίνεται ότι δεν την χρειάζονται. Στην κρίσιμη αυτή επιλογή η ιατρική επιστήμη φαίνεται ότι έχει σήμερα εξαιρετικό οπλοστάσιο.
Οι περισσότερες από τις HPV λοιμώξεις είναι παροδικές, οπότε ο εντοπισμός τους είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας και ίσως και παραπλανητικός. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι η επιμονή μιας λοίμωξης που υποδηλώνει τον πραγματικό κίνδυνο καρκινογένεσης και συνεπώς η αναγνώριση αυτής της επιμονής είναι ζωτικής σημασίας.
Αυτή η επιμονή μπορεί να διαπιστωθεί από μία εξέταση, με την ονομασία Aptima mRNA HPV, η οποία  ανιχνεύει δύο ογκοπρωτεΐνες του ιού, που φέρουν τα ονόματα Ε6 και Ε7. Έχει διαπιστωθεί ότι στις γυναίκες που έχουν νοσήσει από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας ο ιός HPV συνθέτει σε υπερβολική ποσότητα αυτές τις δύο ογκοπρωτεΐνες. Ο ιός στην περίπτωση αυτή έχει περάσει σε μια επιθετική κατάσταση. Με άλλα λόγια, απαραίτητη και επαρκής προϋπόθεση για την ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου της μήτρας είναι η έκφραση των Ε6/Ε7 ογκοπρωτεϊνών. Με την εξέταση Aptima πετυχαίνετε η ταυτοποίηση των γυναικών που βρίσκονται πραγματικά σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας, αποφεύγοντας παράλληλα την ανίχνευση εκείνων των περιπτώσεων που η βλάβη υποχωρεί. 
Τα τελευταία χρόνια και σε πληθυσμό περίπου 3000 Ελληνίδων που εξετάστηκαν στα διάφορα κέντρα της ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Ερευνών στη Παθολογία του τραχήλου (HeCPA Group), δηλαδή ουσιαστικά στις περισσότερες ιατρικές σχολές της χώρας, βρέθηκε ότι ο συνδυασμός Aptima mRNA HPV test με τον κίνδυνο που προκύπτει από το life-style μιας γυναίκας προβλέπει με ακρίβεια 99% αυτές που έχουν πραγματικό κίνδυνο τραχηλικής καρκινογένεσης, έτσι ώστε, μόνον αυτές οι γυναίκες να προχωρήσουν σε θεραπεία. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι ένα  αρνητικό Aptima mRNA HPV test, πληροφορεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μέσα στο εύλογο διάστημα μέχρι την επόμενη επανεξέταση.
Τέλος, σήμερα έχουμε πλέον επαρκή επιστημονικά δεδομένα που αδιαμφησβήτητα αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες, ειδικά στις ηλικίες 30-65  ετών, είναι καλύτερα να ελέγχονται με δύο τεστ μαζί, δηλαδή ThinPrep & Aptima mRNA HPV Τεστ, παρά μόνον με ένα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, γνωστός και ως Co-testing, προσφέρει καλύτερη προστασία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η σύγχρονη Ιατρική στην Πρόληψη του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας Rating: 5 Reviewed By: hatime