Περίπου το 10% έως 20% των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στην υπνηλία στο τιμόνι
Οι κουρασμένοι οδηγοί αποτελούν δημόσιο κίνδυνο, καθώς εκτιμούν λάθος την ταχύτητα του οχήματος, δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και αντιδρούν πολύ πιο αργά και καθυστερημένα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι οδηγοί έχουν καθίσει κάποια στιγμή με βαριά βλέφαρα στο τιμόνι, καθώς ελάχιστοι συνειδητοποιούν πόσο επικίνδυνος και ύπουλος «συνοδηγός» είναι ο στιγμιαίος ύπνος.
Μερικές φορές μάλιστα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα μας με κάποια τρικ, όπως π.χ. ανοίγοντας το παράθυρο για να μπει φρέσκος αέρας ή ακούγοντας μουσική. Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και δεν διώχνουν την κούραση από τον οδηγό.
Ας δούμε όμως, τι βοηθά πραγματικά ενάντια στην κόπωση και στην υπνηλία κατά την οδήγηση.
Κοιμηθείτε αρκετά
Ο ύπνος αποτελεί διαχρονικά το καλύτερο «φάρμακο» κατά του στιγμιαίου ύπνου. Γι αυτό, πριν οδηγήσετε, φροντίστε να έχετε κοιμηθεί όσο χρειάζεται, ώστε να παραμείνετε ξεκούραστοι για όλη τη διάρκεια της διαδρομής σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει των εορτών, όπως π.χ. του Πάσχα, όπου γίνονται και μεγάλα ταξίδια.
Τακτικά διαλείμματα
Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα στις μακρινές διαδρομές με το αυτοκίνητο. Οι ειδικοί συνιστούν ένα διάλειμμα κάθε δύο με τρεις ώρες οδήγησης, ανάλογα με τις συνθήκες του ταξιδιού.
Καφές και σύντομος υπνάκος
Δεν συνεχίζουμε να οδηγούμε, αν αρχίσουμε να νιώθουμε κουρασμένοι. Σε αυτή την περίπτωση, σταθμεύουμε το όχημα, πίνουμε έναν καφέ και παίρνουμε έναν υπνάκο για ένα τέταρτο με μισή ώρα, οπότε θα αρχίσει να επιδρά η καφεΐνη.
Ιατρική βοήθεια
Αν υποφέρετε από διαταραχές κατά τον ύπνο σας τη νύχτα ή κουράζεστε εύκολα την ημέρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό και να κάνετε τις απαιτούμενες εξετάσεις. Αυτός, θα σας δώσει και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με βάση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire