Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 25-27 Σεπτεμβρίου 2018, τo 35o Βαλκανικό Ιατρικό Συνέδριο (35th Balkan Medical Week) με θέμα «Υγιής γήρανση: μια αέναη πρόκληση». Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Παράρτημα της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης και εντάσσεται στα ετήσια επιτυχημένα συνέδρια που διοργανώνει από το 1932 η Βαλκανική Ιατρική Ένωση στις χώρες μέλη των Βαλκανίων (Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, FYROM) με στόχο την προώθηση της ιατρικής γνώσης και την δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου στον χώρο της υγείας στα Βαλκάνια. Τα συνέδρια της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης έχουν καθιερωθεί πλέον ως το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός στα ιατρικά δρώμενα των Βαλκανικών κρατών ενώ η συμμετοχή της Γαλλικής Ιατρικής Ακαδημίας έρχεται να επισημάνει τους ισχυρούς επιστημονικούς δεσμούς της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης με τη Γαλλία.
Η τελετή έναρξης του 35ου Βαλκανικού Ιατρικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/9 στην κατάμεστη, με περισσότερα από 500 άτομα, κεντρική αίθουσα του Ιστορικού κτηρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μεταξύ των ξένων παρευρισκομένων αξίζει να αναφερθεί η παρουσία του εκπροσώπου της Γαλλικής Ιατρικής ακαδημίας Ακαδημαϊκού Pierre-Francois Plouin, του Ακαδημαϊκού Jacques Chevallier από την Ακαδημία της Λυών, της τ. Υπουργού Υγείας της Ρουμανίας, Καθηγήτριας Daniela Bartos καθώς και της γενικής γραμματέως της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης Αν. Καθηγήτριας Camelia Diaconu. Παρόντα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης καθώς και καθηγητές, ερευνητές, φοιτητές προερχόμενοι από όλα τα κράτη της Ένωσης.
Κατά την έναρξη της τελετής παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του συνεδρίου και η ιστορία των πρώτων χρόνων θεμελίωσης της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης από το 1929 έως το 1932 από του Προέδρους του Συνεδρίου Αν. Καθηγητή κ. Θεόδωρο Παπαϊωάννου και Αν. Καθηγήτρια κα Μαριάννα Καραμάνου η οποία είναι και η Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης.
Η κεντρική ομιλία σχετικά με τους βασικούς μοριακούς μηχανισμούς της γήρανσης πραγματοποιήθηκε από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη.
Στην τελετή έναρξης η Βαλκανική Ιατρική Ένωση βράβευσε τρεις διαπρεπείς Έλληνες επιστήμονες για το διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό, κλινικό, εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό τους έργο. Το βραβείο για την εξαίρετη συνεισφορά του στον τομέα της Ογκολογίας-Αιματολογίας έλαβε ο Καθηγητής κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Γάλλο Ακαδημαϊκό Pierre François Plouin. Το βραβείο για την εξαίρετη συνεισφορά του στην Χειρουργική Ογκολογία έλαβε ο Καθηγητής κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την τ. Υπουργό Υγείας της Ρουμανίας Καθηγήτρια κα Daniela Bartos. Τέλος, τo βραβείο για την εξαίρετη συνεισφορά του στην Καρδιολογία έλαβε ο Επίτιμος και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης από τη Γενική Γραμματέα της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης Αν. Καθηγήτρια Camelia Diaconu.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, βραβεύτηκαν για την προσφορά τους και οι πρώην πρόεδροι της Ελληνικού Παραρτήματος της Βαλκανικής Ιατρικής Ένωσης, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Νίκη Αγνάντη, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Ανδρούτσος και αναπλ. καθηγητής Ιωάννης Καραϊτιανός. Η τελετή έκλεισε με έργα του Goran Bregovic και Μάνου Χατζηδάκη που ερμήνευσε το μουσικό σύνολο “Allegria”.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire