728x90 AdSpace


lundi 24 septembre 2018

Συμμετοχή και παρέμβαση της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ στο 1ο Ευρωμεσογειακό Εργαστήριο Υπευθύνων Επικοινωνίας

Η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Φωτεινή Παντιώρα, συμμετείχε στις εργασίες του 1ου Ευρωμεσογειακού Εργαστηρίου υπευθύνων επικοινωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (International Centre for Migration Policy Development), το οποίο το διοργάνωσε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τυνησίας και τη Λέσχη της Βενετίας (Club of Venice). Το Εργαστήριο, με θέμα «Providing Clarity in Complexity: Creating an evidence-based public discussion on migration”, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου στην Καρχηδόνα/Τύνιδα της Τυνησίας.

Η κ. Παντιώρα στην εισήγησή της, επεσήμανε ότι από το 2015 έως σήμερα, η ελληνική κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζονται το προσφυγικό με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

«Ως Ελληνίδα, είμαι υπερήφανη για την αλληλεγγύη που επέδειξε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες», υπογράμμισε, η Ειδική Γραμματέας, η οποία συμπεριέλαβε στην ομιλία της και την προβολή βίντεο με την διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία 3 χρόνια.

Η κ. Παντιώρα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τουλάχιστον 22.000 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, περισσότερα από 7.000 προσφυγόπουλα έχουν πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση, η παροχή ιατρικής φροντίδας και εμβολιασμών προς τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό είναι διαρκής ενώ επεσήμανε και τις πρόσφατες ψηφισθείσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν επιταχυνθεί, κατά 30% οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και κατά 50% ο αριθμός των αποφάσεων που επιδίδονται. Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά, λόγω της αύξησης των ροών είναι οριακή αλλά πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει εργώδεις προσπάθειες για την αποσυμφόρησή τους.

«Η Ελλάδα υποστήριζε πάντα ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, επιμένουμε σε ευρωπαϊκή λύση και αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών», τόνισε η κ. Παντιώρα.

Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματέας, επεσήμανε ότι η παροχή έγκυρης, βασισμένης σε στοιχεία, ενημέρωσης και η αποφυγή παραπληροφόρησης, μπορούν να αποτρέψουν ρητορικές μίσους και ρατσιστικές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η ελληνική πολιτεία γνωστοποιεί τις δράσεις της στο θέμα αυτό.

Η κ. Παντιώρα ανέφερε ακόμη ότι η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ, παρέχει καθημερινά πληροφορίες για τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά και διευκολύνει την ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών σχετικά με το θέμα. Επίσης, εκδίδει σε τακτική βάση συγκεντρωτικό Ενημερωτικό Δελτίο για την κατάσταση που επικρατεί και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πολιτείας και υποστηρίζει κάθε είδους δράση που ενισχύει την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών.

Τέλος, στο πλαίσιο των εργασιών του Εργαστηρίου, η Ειδική Γραμματέας παρευρέθηκε στην τελετή απονομής βραβείων ΜΜΕ για την Μετανάστευση (Migration Media Awards), με υποψηφιότητες εκπροσώπων του Τύπου από χώρες-μέλη της ΕΕ και της Μεσογείου. Στους βραβευθέντες συμπεριλαμβάνονται και τρεις Έλληνες, η Μαρία Λούκα (3ο βραβείο on line-Vice), ο Αλέξανδρος Κατσής (2ο βραβείο φωτογραφίας-Vice) και Δημήτρης Τοσίδης (3ο βραβείο φωτογραφίας-DW).
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Συμμετοχή και παρέμβαση της Ειδικής Γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΨΗΠΤΕ στο 1ο Ευρωμεσογειακό Εργαστήριο Υπευθύνων Επικοινωνίας Rating: 5 Reviewed By: hatime