728x90 AdSpace


vendredi 29 juin 2018

Αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση θα καταργήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίο, που δέχονται προσφυγικές ροές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.


Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "άδικη" την αύξηση και γι αυτό τον λόγο είχε θέσει το θέμα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα, να μην προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αύξηση του ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης και κατανόησης στους πολίτες των νησιών αυτών, οι οποίοι σηκώνουν όλο το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Χθες το συζήτησαν διεξοδικά με τον κ. Γιούνκερ, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατέληξαν στον τρόπο που αυτό θα συμβεί, στις τεχνικές λεπτομέρειες και σήμερα έδωσε εντολή να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αναίρεση της αύξησης με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δίκαιη επιλογή που έγινε πράξη

"Ήταν μια δίκαιη επιλογή η οποία έγινε πράξη κυρίως χάρη στην κατανόηση του προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος είναι απόλυτος γνώστης των συνθηκών στα πέντε αυτά νησιά και των προσπαθειών που έχουν κάνει οι νησιώτες μας. Αυτή είναι μια εξέλιξη εξαιρετικά θετική", είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει η κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: "Όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά και σε ότι με αφορά όσο είμαι εγώ στη θέση του πρωθυπουργού και από ότι φαίνεται και τα δυο θα διαρκέσουν πολύ, δεν θα υπάρξει άνοδος του συντελεστή του ΦΠΑ".

Τηλεφωνική επικοινωνία με την περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία άμεσης νομοθέτησης της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.

Την ενημέρωσε, επίσης, για την απόφαση να διπλασιαστούν τα διαθέσιμα κονδύλια για τα πέντε νησιά μέσα από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης ότι κάνει "τα χατίρια" της κ. Μέρκελ προσβλέποντας σε συμψηφισμό στα οικονομικά ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "θεωρίες συνωμοσίας" και σχολίασε πως "το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι "η κυβέρνηση πετυχαίνει τους στόχους της, βγαίνει από το Πρόγραμμα, πέτυχε μια εξαιρετική απόφαση για το χρέος, έχει διαψεύσει τις Κασσάνδρες και άρα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία".

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό στις συζητήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τη λύση για το χρέος, είπε ο πρωθυπουργός.

Πολύ θετική αναφορά για τον κ. Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ έχει την πεποίθηση ότι οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα

Σε ερώτηση για το ΔΝΤ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ευχαριστίες για τη συνδρομή του τα οκτώ αυτά χρόνια και τόνισε πως η σημαντική είδηση είναι η πεποίθηση του ότι οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης του θυμίζει τζογαδόρο που τζογάρει όλα τα λεφτά και τα χάνει

Για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι του θυμίζουν τον τζογαδόρο που συνεχίζει να τζογάρει ξανά και ξανά και ξανά για να ρεφάρει και χάνει όλα του τα λεφτά στο τέλος. "Και μάλιστα τζογάρει διαρκώς με εμμονή στο ίδιο χρώμα, στο μαύρο, στο χρώμα της καταστροφής", παρατήρησε και πρόσθεσε: "Τώρα επιμένουν να βάλουν όλα τα λεφτά σε ένα θέμα που το παρακολουθώ με θυμηδία. Το θετικό για τη χώρα είναι ότι έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους της και έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις, για πρώτη φορά δομικές και ουσιαστικές. Μπορεί να πιάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και αυτό το οποίο καταφέραμε με κόπους και θυσίες, να στέκεται στα πόδια της και να δανείζεται αυτοδύναμα από τις αγορές, χωρίς πιστοληπτική γραμμή όπως κάποιοι επιθυμούσαν και επισήμαιναν την ανάγκη, δήθεν, ότι δεν αντέχει η χώρα, αλλά δεν ήθελαν να υπάρχει η δυνατότητα σ αυτή τη χώρα και στην όποια εκλεγμένη κυβέρνηση να αποφασίζει αυτή με ποια μέσα θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τους συγκεκριμένους στόχους".

"Θέλω να σας πω ότι εάν συνεχίσει η Ν.Δ να βάζει τα λεφτά της στο μαύρο και να τζογάρει ξανά και ξανά μπας και ρεφάρει τη χασούρα της, θα τα χάσει όλα", επισήμανε και συνέχισε: "Όταν βλέπετε ότι η χώρα μπορεί να παίρνει αποφάσεις διορθωτικές ενώ ακόμη δεν έχει βγει από το Πρόγραμμα, αντιλαμβάνεστε ότι σε δυο μήνες από τώρα θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία".

Οι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ παραδέχονται ξεκάθαρα ότι είναι Σλάβοι

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, για το θέμα της ταυτότητας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Έμαθα για μια δήλωση του πρωθυπουργού Ζάεφ σχετικά με αναγνώριση της ταυτότητας των γειτόνων μας. Αν εννοεί ότι έχει το δικαίωμα βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της συμφωνίας να αυτοπροσδιορίζεται αυτό είναι απολύτως σωστό. Όπως και εμείς έχουμε το σαφές δικαίωμα να αποκαλούμε τους γείτονες μας σλαβομακεδόνες ή πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και εν πάση περιπτώσει όπως αλλιώς στην καθομιλουμένη έχει καθιερωθεί. Διεθνώς, βάσει της συμφωνίας, η ιθαγένεια του γειτονικού μας λαού καθορίζεται σαφώς εκεί όπου μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μόνο τον όρο Μακεδόνες και μάλιστα στα διαβατήρια τους με τα οποία έρχονταν στην Ελλάδα κατά χιλιάδες, θα υπάρχει "Μακεδόνες-πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας". Το πιο σημαντικό από όσα είχαμε το τελευταίο διάστημα σε δηλώσεις είναι αυτές που αφορούν συνεντεύξεις και του κ. Ζάεφ και του κ. Ντιμιτρόφ που παραδέχονται ξεκάθαρα ότι είναι Σλάβοι. Και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία ελληνική Μακεδονία και την πολιτισμική της κληρονομιά, δεν κατάγονται από αυτή, ούτε, επίσης, διεκδικούν τίποτε. Αυτά είναι τα πολύ θετικά στοιχεία που πρέπει να κρατήσουμε".

Αδιέξοδη η λογική του διχασμού

Σε ερώτηση για τις πράξεις βίας στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι προκαλούνται από ομάδες ακραίων φανατικών που καπηλεύονται τον πατριωτισμό, κάλεσε τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου να καταλάβουν ότι η λογική του διχασμού είναι αδιέξοδη και θα τη βρουν μπροστά τους και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο Αδωνι Γεωργιάδη, που, όπως παρατήρησε, έχουν επιβάλει μια ακραία γραμμή.

Απαράδεκτο γεγονός η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Για τη συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός είπε ότι του έθεσε το ζήτημα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για 3,5 μήνες χωρίς κατηγορητήριο και το χαρακτήρισε "απαράδεκτο γεγονός" για δύο σύμμαχες χώρες.

Όπως είπε βρήκε κατανόηση από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, αλλά του επισήμανε πως έχει λιγοστά εργαλεία στη διάθεση του για να παρέμβει.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να το ξαναθέσει στον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου.

Σύγκρουση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σκληρή σύγκρουση που υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και αφού παρατήρησε πως η Ευρώπη είναι διχασμένη στο ζήτημα αυτό, επισήμανε:" Είχαμε μια δύσκολη σύνοδο Κορυφής. Ακριβώς γιατί δεν ισχύει - και πρέπει να το παραδεχθούμε - ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές. Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε. (αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο) δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28 . Η Ε.Ε. είναι διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις Μια ακραία συντηρητική/ σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική/ ουμανιστική".

Είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη και για το Δουβλίνο. Σε αυτούς που το κατανοούν και το επιθυμούν και σε αυτούς που το πολεμάνε, όπως είπε και σημείωσε: "Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθεί αυτή η ρήξη και συνεπώς αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν . Δεν ξεπετάμε τις αιτήσεις ασύλου ούτε στέλνουμε πίσω καραβιές απελπισμένων ανθρώπων, αλλά τους υποδεχόμαστε και κάνουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο για την εξέταση του ασύλου".

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό είπε ότι "αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας".

Τα κέρδη από τη συμφωνία για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Ως προς αυτά που κερδίσαμε σημείωσε:

1. Τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

Υπογραμμίσθηκε δε ότι η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνο κάποια κράτη μέλη αλλά όλη την Ευρώπη.

Θέσεις που ενώ θα έπρεπε να είναι δεδομένες, αμφισβητήθηκαν κατά κόρον χθες.

2. Τονίστηκε, μετά από δική μας παρέμβαση, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας.

Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που - δεν πρέπει να ξεχνάμε - φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίσθηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα - την οποία έχει αναστείλει - και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

Και ασφαλώς, χωρίς διακρίσεις έναντι οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ (δηλαδή και έναντι της Κύπρου).

3. Προκρίθηκε ως λύση για την Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο, η καθιέρωση hot spots σε ευρωπαϊκές χώρες που θα επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου των ατόμων που εισέρχονται στην Ευρώπη.

4. Συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου - και ειδικά ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης, το συντομότερο δυνατόν. Και ότι η Αυστρία οφείλει τουλάχιστον να προσπαθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

5. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης.

6. Συμφωνήθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει τις διαδικασίες για την καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες καταγωγής τους. Διότι οι επιστροφές πρέπει να είναι ζήτημα όλης της Ευρώπης και όχι μόνο έκαστης χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τις απόψεις Κουρτς και Ορμπάν

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έδωσε σκληρή μάχη με τους ηγέτες της Αυστρίας Κουρτς και της Ουγγαρίας, Ορμπάν και παρατήρησε πως τις απόψεις των δύο αυτών ηγετών εκφράζει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας

Τόνισε πως οι χώρες που συμφωνούν με την αντίληψη μιας συλλογικής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης θα προχωρήσουν σε κοινές πρωτοβουλίες και ανέφερε ενδεικτικά τη συμφωνία Ελλάδας-Γερμανίας-Ισπανίας.

"Με την Γερμανία και την Ισπανία, η Ελλάδα προχώρησε σε μια πολιτικά δεσμευτική συμφωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στο πλαίσιο αρχών", είπε και συνέχισε: "Ο βασικός άξονας αυτής της συμφωνίας είναι η ελαχιστοποίηση των παράνομων δευτερογενών ροών έναντι άμεσης επιτάχυνσης των επανενώσεων χωρισμένων προσφυγικών οικογενειών στη Γερμανία.

Τονίζω ότι δεδομένου ότι η Βαλκανική Οδός έχεις κλείσει και ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις FRONTEX στα σύνορά μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, οι ροές είναι ελάχιστες.

Λιγότερες από 100-150 άτομα το μήνα (ενδεικτικά τονίζω ότι η Γερμανία έχει ζητήσει την επιστροφή 1000 ατόμων στην Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες).

Παράλληλα η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα, που έχει ήδη αποδεχθεί. Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα.

- Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό.

Επιπλέον, αποτελεί μια πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, ειδικά σε μια περίοδο που δυστυχώς, όπως είδαμε και στη σύνοδο, κάποιοι ξεχνούν ότι το προσφυγικό δεν αφορά δείκτες και αριθμούς. Αλλά αφορά ανθρώπινες ψυχές, που χωρίστηκαν κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες.

Επιπλέον, η Γερμανία και η Ισπανία δεσμεύτηκαν:

- να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου στη βάση της αλληλεγγύης, εντός του 2018.

- να στηρίξουν τη λήψη έκτακτων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής βαρών, σε περίπτωση που υπάρξει νέα κρίση

- να στηρίξουν πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την άμεση οικονομική στήριξη των 5 νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί από την κρίση"

Επισήμανε πως πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Καλωσορίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

"Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως άλλωστε και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία - μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ - αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Προφανώς τα ίδια μηνύματα έλαβα και στο πλαίσιο της συνάντησής μου με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ'ιδίαν συνάντησή μας όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση. Κάτι που θα αποτυπώνεται άλλωστε, με σαφήνεια στο Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου ΝΑΤΟ".

Στη Διαδικασία του Βερολίνου η Ελλάδα

Αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του γεγονότος ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας προσκάλεσε τη χώρα μας να συμμετάσχει στη Διαδικασία το Βερολίνου - στη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων στην οποία θα πάρει μέρος ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Αίτηση συμμετοχής στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1

Παράλληλα, στις 7 Ιουλίου, η Ελλάδα θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχουμε στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στη Θεσσαλονίκη η Τετραμερής Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία-Ρουμανία

Στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 4η Τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας. Επίσης, σήμερα υπέγραψε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου IGB μέχρι το 2020, ο οποίο θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

kathimerini.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου Rating: 5 Reviewed By: hatime