Τα πάνω - κάτω στη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που βαίνει καθ'οδόν προς ψήφιση στη Βουλή. Το σχέδιο νόμου με τίτλο: "Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών" που αλλάζει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των θεραπευτηρίων, και έχει στη διάθεσή του το Capital.gr, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στα "χέρια" των κλινικών και όπως εξηγούν στελέχη του χώρου, η αγορά πρόκειται να αλλάξει ριζικά.
Το άρθρο που προκαλεί το μεγαλύτερο αναβρασμό είναι το 23, αναφορικά με τον αριθμό των κλινικών. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής, ο αριθμός κλινών που αναπτύσσεται ανά κατηγορία έχει ως εξής: α) Για τις γενικές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 40 κλινών, ο δε ελάχιστος αριθμός κλινών του παθολογικού τμήματος και του τμήματος γενικής χειρουργικής αντίστοιχα ορίζεται σε 10 κλίνες και των τμημάτων των λοιπών ειδικοτήτων σε 5. β) Για τις μεικτές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 30 κλινών, ο ελάχιστος αριθμός του παθολογικού τμήματος ή του τμήματος γενικής χειρουργικής αντίστοιχα ορίζεται 10 και των τμημάτων των λοιπών ειδικοτήτων σε πέντε 5. γ)
Για τις ειδικές κλινικές ορίζεται ελάχιστος συνολικός αριθμός 30 κλινών
Φορείς της αγοράς αναφέρουν πως η παραπάνω διάταξη, αν ισχύσει και για τις παλιές κλινικές, θα οδηγήσει σε λουκέτα, ειδικά σε μονάδες της Περιφέρειας όπου υπάρχουν πολλά μικρά θεραπευτήρια χαμηλότερης δυναμικότητας. Συμπληρώνουν δε πως το νέο πλαίσιο λειτουργίας θα αποδειχτεί τελικά ανεφάρμοστο και το κόστος για τη "συμμόρφωση" στο νέο καθεστώς λειτουργίας μη αποσβέσιμο.
Σύμφωνα επίσης με το νομοσχέδιο, κάθε ιδιωτική κλινική γενική ή ειδική ή μικτή πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά εκτός από νοσηλευτικές μονάδες εργαστήριο βιοπαθολογίας, ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο (δεν είναι απαραίτητο για ειδικές ψυχιατρικές και παιδοψυχιατρικές κλινικές), συγκρότημα χειρουργείων και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) πολυδύναμη ή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αντίστοιχης ειδικότητας που απαιτούνται από τα αναπτυσσόμενα τμήματα, σε κλινικές πάνω από 80 κλίνες, ελάχιστης δυναμικότητας 6 κλινών. Επιπλέον κάθε κλινική πρέπει να διαθέτει προσωπικό ανάλογα με τον αριθμό των κλινών που διαθέτει και όχι με βάση την πληρότητα.
Ακόμη συστήνεται στο υπουργείο Υγείας μητρώο ιδιωτικών κλινικών, στο οποίο κατ’ ελάχιστον θα αποτυπώνονται η επωνυμία της κλινικής, η έδρα, το είδος της, τα τμήματα, ο συνολικός αριθμός των κλινών της και η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της, μαζί με τις τροποποιήσεις της.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), το υπουργείο Υγείας πήρε προθεσμία έως και τις 15 Ιουνίου από τους Θεσμούς- στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων για την τέταρτη αξιολόγηση- για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την 1η Ιουνίου, ώστε να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire