Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης όλες οι ιατρικές επιστημονικές εταιρείες και οι σύλλογοι ασθενών έχουν κτυπήσει το σήμα κινδύνου ότι η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών αδυνατεί να πληρώσει για ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα. Ακόμη και αν κάποιοι προσφεύγουν στο ΕΣΥ για παροχή δωρεάν ιατρικής βοήθειας στη συνέχεια αδυνατούν να ακολουθήσουν τη θεραπεία που τους συστήνει ο γιατρός.
Η τραγική ένδεια στην οποία έχει περιπέσει ο πληθυσμός της χώρας από τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων και την παράλληλη αφαίμαξη από την Εφορία έχει οδηγήσει σε «έκπτωση» ή αδιαφορία για τη φροντίδα υγείας.
Το γεγονός αυτό έρχεται τώρα να το επιβεβαιώσει και έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσία (Eurostat) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου). Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Eurostat (τα οποία αφορούν τις δαπάνες υγείας στις χώρες της ΕΕ το 2016) 9 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν για την ιατρική τους φροντίδα και τα φάρμακά τους «κατακτώντας» την πρώτη θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους πολίτες της ΕΕ και ακολουθούν η Ουγγαρία και η Κύπρος με περίπου 7,4 και 7,2 στους 10 πολίτες αντίστοιχα.
Σε σχέση με τη συνολική εικόνα της ΕΕ τα στοιχεία αναφέρουν ότι 71% των πολιτών της ΕΕ κατέβαλε χωρίς πρόβλημα τις δαπάνες υγείας το 2016 και από τους υπόλοιπους το 16% αντιμετώπισε «σχετική» δυσκολία, το 8% «μέτρια» και μόνο το 4% «μεγάλη» δυσκολία.
Αναλυτικότερα προβλήματα στην κάλυψη των δαπανών υγείας αντιμετώπισαν οι πολίτες των παρακάτω κρατών:
• Ελλάδα (90%) • Ουγγαρία (74%) • Κύπρος (72%) • Λετονία (64%) • Σλοβενία (61%) • Ιταλία (56%).
https://www.paron.gr
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire