728x90 AdSpace


mardi 13 mars 2018

Πάτρα: Οι γιατροί θέλουν... και ιατρεία - Οι ΤΟΜΥ και τα κενά της μεταρρύθμισης


Στην αναζήτηση των δύο πρώτων ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) βρίσκονται οι ασφαλισμένοι και οι γιατροί οι οποίοι υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πέρασαν 12 ημέρες από την ανακοίνωση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για την έναρξη λειτουργίας τους, αλλά για τη μία, αυτήν της Εγλυκάδας δεν έχει βρεθεί καν κτίριο και για την άλλη (Αγίου Ανδρέου και Κοραή) δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου. «Τι ξεκίνησε να λειτουργεί και πού; Διορίστηκαν 11 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων αλλά οι δομές που υποτίθεται ότι θα στελέχωναν δεν υπάρχουν καν, ούτε σαν κτίρια» ανέφερε μιλώντας στην «Π» ο πρόεδρος των γιατρών του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Δίκτυο Υγείας) Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος κάνει λόγο για εμπαιγμό των πολιτών.

«Περιμένεις μία μεταρρύθμιση συγκλονιστική, ακούς καινούργιες λέξεις και λες εδώ είμαστε, επιτέλους θα χτίσουμε αξιόπιστη πρωτοβάθμια περίθαλψη, νέες φράσεις στο λεξιλόγιο, φάκελος ασθενούς, προσωπικό προστίθεται. Αρα, το οικοδόμημα της Υγείας βρήκε τον μάστορά του. Ελα όμως που γιατροί που βρίσκονται 30 χρόνια στην περίθαλψη ρωτούν με απλανές βλέμμα, τι είναι αυτά τα ΤΟΜΥ, τι θα εξυπηρετήσουν, δεν υπάρχουν ήδη γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Εκεί δυστυχώς δεν βρίσκεις απαντήσεις που να πείθουν, γιατί το επιχείρημα ότι θα φτιάχνουν φακέλους ασθενών οικογενειών κ.λπ. βρίσκει αντίλογο στο ότι αυτό μπορούσε να γίνει και τώρα με τη βοήθεια δύο χειριστών υπολογιστών και την επίβλεψη ενός γενικού γιατρού».

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Αναφερόμενος στον ιατρό της γειτονιάς ο κ. Μπονάνος διερωτάται «προς τι η συγκεκριμένη εξαγγελία από τη στιγμή που οι συνοικίες είναι γεμάτες με συμβεβλημένους γιατρούς; Αλλωστε, και στο παρελθόν έγινε τέτοια προσπάθεια αλλά οι πολίτες έδειξαν ότι επιλέγουν τα οργανωμένα πολυϊατρεία. Ο ασθενής θέλει να έχει ελεύθερη και εύκολη πρόσβαση σε ένα πολυϊατρείο που δεν θα παραπέμπεται από κτίριο σε κτίριο, να βρίσκει άμεσα γιατρό ειδικότητας, ώστε να μην αναγκάζεται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του».

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ

Μάλιστα, ο κ. Μπονάνος θέτει το ερώτημα «γιατί δεν στελεχώνουν πλήρως τις υπάρχουσες δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δημιουργούν νέες; Γιατί στο πολυϊατρείο για παράδειγμα του Αγίου Αλεξίου οι πολίτες δεν βρίσκουν νευρολόγο, ενδοκρινολόγο, ΩΡΛ; Πόσο θα αντέξει ο ένας νεφρολόγος, δερματολόγος και ο ψυχίατρος για τον οποίο δώσαμε μάχη να τον έχουμε δυο φορές την εβδομάδα;»

ΕΡΩΤΗΜΑ

Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των πολυϊατρείων. «Γιατί ο μαστογράφος παραμένει στα αζήτητα; Πού θα κάνουν μια μαγνητική τομογραφία, όταν το μισό έτος είναι χαλασμένος; Πού θα κάνουν ένα ηλεκτρομυογράφημα, όταν αυτός παραμένει στο αραχνιασμένο δωμάτιο; Γιατί δεν εγκρίνονται οι οδοντοστοιχίες των ασφαλισμένων και αναγκάζονται να μένουν χωρίς δόντια επί μακρό χρονικό διάστημα;» Καταλήγοντας, ο κ. Μπονάνος υπογραμμίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν αποτελεί λύση για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. «Το 40% των πολιτών είναι ανασφάλιστοι και μόνο σε δημόσιες δομές μπορούν να έχουν πρόσβαση. Αλλά αν στρέψουμε τον ανασφάλιστο στο νοσοκομείο, εκεί πλέον θα έρθει αντιμέτωπος με λίστες αναμονής των έξι και πλέον μηνών. Πέραν αυτού ο ρόλος των νοσοκομείων δεν είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Απ' όλα αυτά προκύπτει ότι δεν έχουμε ανάγκη από άλλες δομές αλλά θα πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν πλήρως οργανωμένα οι υπάρχουσες. Δεν έχουμε ανάγκη από ιατρεία που θα συνταγογραφούν. Οι ανάγκες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας είναι συγκεκριμένες και καταγεγραμμένες. Αυτές πρέπει να καλυφθούν, ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους το περίφημο δίκτυο. Με το να αλλάζουμε ταμπέλες και ονόματα δεν λύνουμε το πρόβλημα» καταλήγει ο κ. Μπονάνος καλώντας τους αρμοδίους να αφήσουν τους σχεδιασμούς και να δουν αυτό που έχει ανάγκη ο πολίτης.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ- 
pelop.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Πάτρα: Οι γιατροί θέλουν... και ιατρεία - Οι ΤΟΜΥ και τα κενά της μεταρρύθμισης Rating: 5 Reviewed By: hatime