«Και μόνο που ανακοινώσαμε το 2017 ότι θα αυξήσουμε σημαντικά τους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών μας, η μετανάστευση των γιατρών μειώθηκε κατά 40%. Σήμερα υλοποιούμε την υπόσχεσή μας: Αύριο, 01.03.2018, οι νεοδιορισθέντες γιατροί θα δουν πως θα εισπράξουν μισθό μετά φόρων 15.000 Λέι, από 4.000 Λέι που εισέπρατταν ως τώρα. Οι γιατροί με προϋπηρεσία θα πάνε ψηλότερα, κάποιοι θα δουν και 18.500 – 19.000 Λέι. Αντίστοιχες αυξήσεις θα λάβουν και οι νοσοκόμες και όλοι όσοι επιτελούν ιατρικό έργο στα νοσοκομεία μας.
Με το μέτρο αυτό πιστεύουμε πως πλέον:
1. Ελάχιστοι θα μεταναστεύσουν
2. Θα αρχίσουν να γυρνούν και αυτοί που έφυγαν
3. Το επίπεδο των υπηρεσιών θα αυξηθεί
4. Τα κρούσματα διαφθοράς θα περιοριστούν, μιας και πλέον το εισόδημα του γιατρού θα του επιτρέπει ένα πολύ καλό επίπεδο διαβίωσης
Έτσι δίνουμε από σήμερα τους μισθούς που είχαμε υποσχεθεί για το 2022». (σ.σ. οι πρωτοδιοριζόμενες νοσοκόμες αναμένεται να εισπράξουν 1.500 – 1.700 ευρώ μισθό, από 600 που είχαν).
Την Τρίτη, 28.02.2018, η υπουργός Εργασίας της Ρουμανίας εξέπληξε τους πάντες με την παραπάνω ανακοίνωση. Γιατί το έκανε; Τι σημαίνει στην πράξη; Είναι οι Ρουμάνοι τόσο πλούσιοι; Πάει τόσο καλά η οικονομία τους;
Ναι, πάει καλά η Ρουμανία και η οικονομία της
Με την ανάπτυξη του 2017 περί το 7% και τη φετινή να κινείται άνω του 4%, η Ρουμανία πέρασε πέρσι το ΑΕΠ της Ελλάδας και φέτος επιταχύνει προς τα 190+ δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα δημόσια έσοδα ανεβαίνουν και ξεπέρασαν τα ελληνικά, παρά το ότι η φορολογία είναι πολύ χαμηλή, 16% επί των κερδών για τζίρο άνω του 1.000.000 ευρώ, 1 – 3% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία είναι 10%, χωρίς κλίμακες = όλοι έχουν κίνητρο να δηλώσουν παραπάνω.
Κίνηση για πολιτικούς λόγους, όμως η ουσία μετράει
Η κίνηση αυτή δεν έγινε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να δείξει πως υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις, την ώρα που προσπαθεί να αλλάξει τους νόμους κατά της διαφθοράς (προς το ελαστικότερο) και φοβάται πως ο κόσμος θα βγει στον δρόμο μαζικά, όπως και πέρσι. Ακόμη όμως και έτσι, η ουσία μετράει. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου της Υγείας στη χώρα λύθηκε. Αρκετά ακόμη απομένουν.
Πόσους γιατρούς θα χάναμε από την Ελλάδα αν τους πληρώναμε πρώτο μισθό 3.000 ευρώ (μετά φόρων);
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε σε πολλές περιπτώσεις ούτε γάζες στα νοσοκομεία, πώς να μιλάμε για μεγάλους μισθούς;» θα πει κάποιος, σωστά. Επειδή όμως κάποτε μπορεί να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο, να αποφασίσουμε πως ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή, ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, η υπερφορολόγηση μας κάνει πιο φτωχούς και άλλα τέτοια «ριζοσπαστικά», καλό είναι να θυμόμαστε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως δεν θα κρατήσουμε τους γιατρούς μας στη χώρα μόνο με «ευχολόγια». Θα έφευγαν πολλοί γιατροί αν εισέπρατταν αμοιβές συγκρίσιμες με αυτές που τους προσφέρονται στο εξωτερικό; Θα κερδίζαμε ή θα χάναμε ως χώρα αν μειώναμε άλλες δαπάνες και φροντίζαμε με αξιοπρέπεια την Υγεία των πολιτών;
Μέχρι χθες, οι Ρουμάνοι βασίζονταν στο φιλότιμο των γιατρών τους, όπως και οι Έλληνες. Από σήμερα, θα αρχίσουν να τους καλοπληρώνουν κιόλας.
Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), δις εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire