Οι προοπτικές ανάπτυξης και το μοντέλο επιχειρηματικότητας που καλείται σήμερα να εφαρμόσει ο μελισσοκόμος για να επιτύχει μια βιώσιμη και οικολογική μελισσοκομική παραγωγή, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου της Άνδρου. Η ημερίδα, υπό τον τίτλο «Ο επιχειρηματίας μελισσοκόμος», διοργανώθηκε από το Κληροδότημα Πέτρου Μουστάκα, το Επαρχείο Άνδρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Περιφερειακή Ενότητα Άνδρου και την εταιρία APIGEA.
Ήταν η δεύτερη Ημερίδα μελισσοκομίας που διοργανώνεται στο νησί της Άνδρου, σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης πρώτης Ημερίδας Μελισσοκομίας, στην οποία μάλιστα είχε ανακοινωθεί η πρωτοβουλία της APIVITA και APIGEA που αφορά στην ενίσχυση των νέων μελισσοκόμων της Άνδρου και την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας στο νησί.
«Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στην επιχειρηματικότητα του νησιού της Άνδρου, αλλά και στην κοινωνία της εν γένει και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για αντίστοιχες δράσεις σε όλη τη χώρα», τόνισε κατά την εισαγωγική του ομιλία στην ημερίδα, ο Έπαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ενώ ο κ. Γιώργος Δαρδανός, απηύθυνε χαιρετισμό προς τιμήν του μελισσοκόμου Ιωάννη Ρέρρα, ο οποίος με την αγάπη του για τη μελισσοκομία συνέβαλε ώστε η παραγωγή του ανδριώτικου μελιού να μετατραπεί σε μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση, και μάλιστα μοναδική για την ποιότητα του προϊόντος.
«Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της APIGEA είναι η ανατροφοδότηση ενός ενάρετου κύκλου δημιουργίας αξίας, που θα προσφέρει στον τόπο - συγκεκριμένα στην Άνδρο - και θα αποτελέσει ανοιχτό μοντέλο επιχειρηματικότητας, αποδεικνύοντας πως η πραγματική, ολιστική καινοτομία, δεν αναλώνει πόρους αλλά τους δημιουργεί, είτε αφορά ανθρώπινους, είτε περιβαλλοντικούς, είτε οικονομικούς» ανέφερε από την πλευρά του ο ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, ιδρυτής των APIVITA & APIGEA. «Απώτερος σκοπός είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, κοινώς το ανώτερο κοινό καλό για την κοινωνία, την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές» συμπλήρωσε.
Ο καθηγητής Management & Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Μπουραντάς, ανέλυσε το μοντέλο της επιτυχημένης και υγιούς επιχειρηματικότητας και τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες του καινοτόμου επιχειρηματία, ενώ μαζί με τον κ. Κουτσιανά έκαναν συγκριτική ανάλυση της αειφόρου επιχειρηματικότητας με την οργάνωση και τη λειτουργία της κοινωνίας της μέλισσας.
Τέλος, ξεχωριστή σημασία είχε και η ομιλία του μελισσοκόμου, κ. Κώστα Βαμβακά σχετικά με το μέλλον της οικολογικής μελισσοκομίας και τις σύγχρονες πρακτικές εφαρμογής της. Ο κ. Βαμβακάς στην παρουσίασή του πρόβαλε κάποιες από τις βέλτιστες μελισσοκομικές πρακτικές για την παραγωγή, μελιού, βασιλικού πολτού, γύρης.
ΑΠΕ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire