Η ηλεκτροπληξία, τα εγκαύματα και το πέσιμο από τη σκάλα είναι τα συχνότερα ατυχήματα των ηλεκτρολόγων εν ώρα εργασίας, ενώ τα πεσίματα από τη σκάλα ή από ύψος έχουν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και τα περισσότερα προβλήματα αποκατάστασης. Κρίσιμο για τη ζωή ενός τραυματία είναι το χρονικό διάστημα από τον τραυματισμό μέχρι να φτάσει επί τόπου κάποιο ασθενοφόρο, γιατρός ή άλλος ειδικός. Οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης αυτής έδωσαν σήμερα γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΗΘ) και το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφεραν η γιατρός του ΕΚΑΒ Ολυμπία Νικολαϊδου και οι διασώστες Ιωάννης Ακαλίδης, Δημήτριος Βέλλιος και Ευάγγελος Μαντζικόπουλος, οποιοσδήποτε βρεθεί στη θέση εκείνου που πρέπει να βοηθήσει έναν τραυματία, θα πρέπει κατ΄ αρχήν να βεβαιωθεί ότι δεν κινδυνεύει και η δική του ασφάλεια, ενώ οφείλει να παραμείνει ήρεμος και να εμψυχώσει το θύμα ώστε να παραμείνει στη ζωή μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.
Ειδικότερα, καλώντας το 166 ή το 112 θα πρέπει να δώσει σαφείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει, σε ποιο σημείο ακριβώς, πόσοι είναι οι πάσχοντες, ποιος καλεί στο τηλέφωνο και ποιος είναι ο αριθμός του. Δεν θα πρέπει να κλείσει το τηλέφωνο πρώτος και δεν θα πρέπει να μετακινήσει το θύμα παρά μόνο αν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω τραυματισμού.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ίδιου του τραυματία, θα πρέπει να τον ρωτήσει αν είναι καλά ώστε να δει αν ανταποκρίνεται και με τον τρόπο αυτό να ελέγξει την νευρολογική του κατάσταση. Επόμενο βήμα είναι ο έλεγχος της αναπνοής που γίνεται ακούγοντας την αναπνοή του τραυματία και παρατηρώντας τον θώρακά του. Σε περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει σωστά συνιστάται η ευθυγράμμιση του αυχένα του, ενώ αν δεν αναπνέει καθόλου θα πρέπει να καλέσει το ΕΚΑΒ και να ξεκινήσει την καρδιοαναπενυστική αναζωογόνηση. Αν ο τραυματίας έχει εξωτερική αιμορραγία τότε προτείνεται το δέσιμο του τραύματος ενώ ο βοηθός θα πρέπει να προσέξει αν υπάρχουν μελανιές που να υποδηλώνουν εσωτερική αιμορραγία ώστε να ενημερώσει σχετικά το ΕΚΑΒ. Σε περίπτωση υπερβολικού κρύου ή υπερβολικής ζέστης οφείλει να προστατέψει τον ασθενή από υποθερμία σκεπάζοντάς τον ή από θερμοπληξία προσπαθώντας να τον διατηρήσει σε σκιερό και δροσερό μέρος.
Γενικά, εκείνος που καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση μετά από ατύχημα δεν πρέπει να σηκώσει τον τραυματία, να τον χαστουκίσει ή να του ρίξει νερό στο πρόσωπο, δεν πρέπει να τοποθετεί μαξιλάρια, τσάντες ή άλλα αντικείμενα κάτω από το κεφάλι του γιατί θα δυσκολέψει την αναπνοή του, δεν πρέπει να του δώσει να φάει και να πιει ή να τον αφήσει μόνο του.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν διαδραστική παρουσίαση των ενδεικνυόμενων τρόπων αντιμετώπισης συγκεκριμένων περιστατικών, όπως ο τραυματισμός, η εξωτερική αιμορραγία, η ηλεκτροπληξία, και τα εγκαύματα.
ΑΠΕ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire