Η Ελλάδα βιώνει μια δραματική άνοδο στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, επιδεινώνοντας τις ήδη αξιοθρήνητες συνθήκες διαβίωσης στους νησιωτικούς καταυλισμούς, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο αριθμός των ατόμων που φθάνουν, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχει υπερδιπλασιαστεί συγκριτικά με τις αρχές του καλοκαιριού. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι αφίξεις βρίσκονται πλέον στο ανώτατο επίπεδό τους από τον Μάρτιο του 2016, καθώς καταγράφονται καθημερινά πάνω από 200 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
"Είναι δραματικό και έρχονται στη χώρα οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους", δήλωσε ο Ηλίας Παυλόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής των Γιατρών χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. "Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που φεύγουν από ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Τους τελευταίους μήνες οι κλινικές μας έχουν δει περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία, οι οποίοι είναι θύματα βιασμού, οι οποίοι έχουν βασανισθεί, παρά ποτέ".
Παρά τη δέσμευση των κρατών μελών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2015 να μετεγκαταστήσουν 160.000 αιτούντες άσυλο - συμπεριλαμβανομένων 106.000 από την Ελλάδα και την Ιταλία - μόλις 29.000 έχουν μεταφερθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέχρι στιγμής. Δεδομένου ότι το μπλοκ των 28 χωρών δεν τηρεί την προθεσμία που ορίζεται στο δικό του σχέδιο, αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις σε πρωτεύουσες σε όλη την Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα όχι μόνο σε πλοιάρια από την Τουρκία αλλά και με τα πόδια στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 37 πρόσφυγες - συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών - από το Ιράκ, τη Συρία, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν, είχαν εγκαταλειφθεί από λαθρεμπόρους στην εθνική οδό εκτός Θεσσαλονίκης.
Οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων συγκρίνουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση με αυτή του 2015, όταν, στο peak της μεταναστευτικής κρίσης που συγκλόνισε την Ευρώπη, η Ελλάδα είδε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα, με κάποιους από αυτούς συχνά να μεταφέρονται στη Γερμανία.
"Ζούμε τις μέρες του 2015", δήλωσε ο Παντελής Δημητρίου από την Ηλιάκτιδα, μια τοπική ΜΚΟ στη Λέσβο, που διαχειρίζεται καταλύματα και κέντρα υποστήριξης για τους νεοαφιχθέντες. "Οι ροές έχουν γίνει τεράστιες. Από τις 50 έως τις 60 αφίξεις περίπου στις αρχές Ιουλίου είναι σήμερα πάνω από 200 κάθε μέρα. Ίσως αυτό σχετίζεται με τις εκλογές στη Γερμανία, ίσως με τις επιδεινούμενες σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ή ίσως αυτή να είναι το τελευταίο κύμα πριν από το χειμώνα, αλλά κάτι συμβαίνει".
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire