Τα βιοϋλικά χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μοσχευμάτων σε βιομηχανική κλίμακα, σε επιθυμητές διαστάσεις, με συγκεκριμένη γεωμετρία, αρχιτεκτονική και προδιαγραφές, μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών όπως της 3D εκτύπωσης. Τέτοια βιοϋλικά χρησιμοποιούνται ήδη ως καρδιαγγειακά μοσχεύματα (στεντς) και στην οδοντιατρική (οδοντικά εμφυτεύματα), και το πεδίο εφαρμογής τους διευρύνεται συνεχώς.
Το θέμα αυτό όπως και άλλες καινοτόμες προοπτικές με πρακτική εφαρμογή στην ιατρική αναμένεται να συζητηθούν στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB), το οποίο διοργανώνεται – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϋλικών. Το συνέδριο πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τις 4 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017.
Διαπρεπείς επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να παρουσιάσουν τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνάς τους, ανοίγοντας νέες προοπτικές εξέλιξης στη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών. Ανάμεσά τους πολλοί ΄Ελληνες που διαπρέπουν σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας και του εξωτερικού. Επιπλέον, νέοι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις πρόσφατες εξελίξειςστον τομέα των βιοϋλικών και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, αξιοποιώντας και παράγοντας σημαντική γνώση. Μια ομάδα πενήντα νέων ελλήνων ερευνητών συμμετέχουν ως εθελοντές της διοργάνωσης.
“Στο συνέδριο προσκλήθηκαν και δίνουν διαλέξεις κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούςμε διεθνείς διακρίσεις στο πεδίο των βιοϋλικών”, αναφέρει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μαρία Χατζηνικολαΐδου. Σύμφωνα με την κ. Χατζηνικολαΐδου, 340 ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με το μέλλον των βιοϋλικών στην Ιατρική. Το συνέδρο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες, με το ένα τρίτο των συνέδρων να προέρχονται από την Ασία.
Τα προηγμένα αυτά βιοϋλικά βρίσκουν εφαρμογή σχεδόν στο σύνολο των οργάνων του ανθρώπινου σώματος, ενώ αξιοποιούνται ήδη σε ιατρικές συσκευές και ιατροβιοτεχνολογικά προϊόντα, όπως τα οδοντιατρικά εμφυτεύματα και άλλα μοσχεύματα και μεμβράνες για την περιοχή του κρανίου, της στοματικής κοιλότητας, του μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, του δέρματος, καθώς και τα βιοαποδομήσιμα χειρουργικά ράμματα.
Τα βιοϋλικά αυτά, φυσικά ή συνθετικά – εξηγεί – συμβάλλουν στην αντιμετώπιση νόσων, ελλειμμάτων ή τραυμάτων. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με έλλειμμα στη γνάθο που χρειάζεται αποκατάσταση του οστού, θα μπορεί να λάβει τρισδιάστατο μόσχευμα από μήτρα βιοϋλικού με τις επιθυμητές βιολογικές ιδιότητες και συγκεκριμένη αρχιτεκτονική ειδικά για το πρόσωπό του.
Για να υπάρξει το αποτέλεσμα αυτό – αναφέρει – απαιτείται εντατική και στοχευμένη διεπιστημονική εργασία, ξεκινώντας από την ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου κλινικού προβλήματος και σχεδιάζοντας το μονοπάτι υλοποίησης διαμέσω της ανάπτυξης του βιοϋλικού με τα κατάλληλα χημικά, μηχανικά και βιολογικά χαρακτηριστικά, παρέχοντας στους βιομηχανικούς εταίρους τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης. Η κ. Χατζηνικολαΐδου εκτιμά πως στο άμεσο μέλλον θα είναι δυνατή η παραγωγή έξυπνων πολυ-λειτουργικώνβιοϋλικών, τα οποία θα κατασκευάζονται πιο εύκολα σε σύνθετες 3D δομές ακρίβειας,θα είναι χαμηλού κόστους, εύκολα διαχειρίσιμα, και θα έχουν καλύτερες βιολογικές ιδιότητες που θα μιμούνται το μικροπεριβάλλον του ιστού και θα επιταχύνουν την αναγέννηση ιστών και οργάνων.
Σχετικά με το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών
Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB) έγινε για πρώτη φορά το 1976 και έκτοτε αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός της Ευρώπης στο πεδίο των βιοϋλικών. Το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θεωρείται κορυφαία εκδήλωση, καθώς συγκεντρώνει τους σημαντικότερους ερευνητές και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο.
Στοχεύει μέσω της επικοινωνίας στη διάχυση της γνώσης, την ανταλλαγή απόψεων, τη συζήτηση πρακτικών και ρυθμιστικών θεμάτων και επίτευξη συνεργασιών σε θέματα αιχμής που αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην κοινότητα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν εκατοντάδες ανακοινώσεις ερευνητών πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών σε πεδία αιχμής, και θα συμετέχουν εκθέτες από το χώρο της βιομηχανίας των καινοτόμων βιοϋλικών και τεχνολογιών.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire