Βασικό πυλώνα για την οικοδόμηση βιώσιμων συστημάτων υγείας και κυρίως για περισσότερα οφέλη προς τους ασθενείς αποτελεί η αξιολόγηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων βάσει ποιοτικών κριτηρίων όπως αναδείχθηκε σε εκδήλωση «Προκηρύξεις Διαγωνισμών με βάση ποιοτικά κριτήρια», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας MedTech 2017 (19 ? 23 Ιουνίου).
Μπορεί εκ πρώτης όψεως η καινοτομία της Ιατρικής Τεχνολογίας να απαιτεί αυξημένους πόρους» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΙΒ Παύλος Αρναούτης, «όμως μακροπρόθεσμα αποδεικνύεται ότι τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα συμβάλουν στη συγκράτηση των συνολικών δαπανών Υγείας». Για την ψήφιση του νόμου για την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας ο κ. Αρναούτης εξέφρασε την ανησυχία του για το κατά πόσο τα 5 μητρώα Ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα είναι εφικτό να επικαιροποιούνται, ενώ πρόσθεσε ότι «ο νόμος κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση απ? αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων. Φαίνεται ότι τα Νοσοκομεία δεν προβλέπεται να αγοράζουν τίποτα απευθείας ενώ δυστυχώς οι φορείς θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιούν ως κριτήριο επιλογής για την κατακύρωση ενός διαγωνισμού την τιμή και μόνο».
Ο Αθανάσιος Βοζίκης, Επίκουρο Καθηγητή, Διευθυντή του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας», Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, στην ομιλία του «Ιατρικά & Βιοτεχνολογικά προϊόντα: Η συμβολή της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης στην εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων για την αποζημίωσή τους» σημείωσε ότι «η σημερινή τεχνολογική, οικονομική και ιατρική πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, αδειοδότησης και αποζημίωσης φαρμάκων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και διαγνωστικών προϊόντων. Καθώς η βιομηχανία πασχίζει να καλύψει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των εμπλεκομένων - ασθενών, παρόχων, ιατρών, δημόσιων φορέων, πληρωτών κλπ - αναδεικνύεται η αιτιολογημένη απαίτηση για τεκμηριωμένη ποιότητα και αποτελεσματικότητα, έναντι του συνεχώς αυξανόμενου κόστους των νέων τεχνολογιών» και πρόσθεσε ότι «Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στους προμηθευτές - παρόχους του κλάδου της Υγείας και τον βασικό «πληρωτή» αυτών, τον ΕΟΠΥΥ και ευρύτερα το Ελληνικό Δημόσιο, έχει αναχθεί σε μείζονος σημασία ζήτημα το τελευταίο διάστημα. Είναι γεγονός ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αποτελεί, παρά τις όποιες καθυστερήσεις και ατελείς ρυθμίσεις, μια πολύτιμη παράμετρο σε αυτή τη βασική διαδικασία, η οποία συνδυάζει τα οικονομικά της Υγείας με την επιστημονική-ιατρική προσέγγιση των ζητημάτων, με τελικό αποδέκτη τον λήπτη αυτών, δηλαδή τον ασθενή».
Στη συνέχεια η Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο, αναφερόμενη στη «Σημερινή κατάσταση στον εφοδιασμό των Νοσοκομείων» παρουσίασε τα δομικά στοιχεία του νομοθετικού πλαισίου και σχολίασε τις δυνατότητες που αυτό δημιουργεί, παρά την πολυπλοκότητα. Ιδιαιτέρως αναφερόμενη στο κριτήριο της Ποιότητας των υλικών και στη διάσταση του Χρόνου, ως βασικών παραμέτρων υλοποίησης ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, εστίασε στην ανάγκη ειδικότερων προβλέψεων - νομικοτεχνικών, διοικητικών. Η οικονομική πλευρά συναρτάται όχι μόνο με την τιμή αλλά και την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών, ενώ η αποδοτικότητα υπηρετείται από κριτήρια αξιολόγησης των προμηθειών και από εργαλεία για την ορθή τήρηση της αντιστοίχισης προμηθειών και προϋπολογισμών στο επίπεδο της νοσοκομειακής μονάδας και του τμήματος. «Ο Μίτος της Αριάδνης για την έξοδο προς την ποιότητα θα πρέπει, πέραν των άλλων, να περιλαμβάνει σαφή επιλογή για βραχυ-μεσοπρόθεσμο ρόλο των φορέων στο σύστημα, βαθμό σταθερότητας, προϋποθέσεις ευελιξίας αλλά και υλικο-επαγρύπνησης, και πάντως συνθήκες σύναψης συμβάσεων ικανών να στηρίξουν την περίοδο μετάβασης σε επόμενη ρύθμιση για αποτελεσματικότερη διαχείριση», κατέληξε η κα Μπαλασοπούλου.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire