Στις αυθαίρετες και αδικαιολόγητες αλλαγές στη λειτουργία των ιατρείων που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κοΑνδρέα Ξανθό.
Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι: «Αυστηρό όριο και στις επισκέψεις των ασφαλισμένων στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ βάζει ο Οργανισμός με εγκύκλιό του. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, εκδόθηκε εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων των συμβεβλημένων ιατρών, που εστάλη στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων: α) Οι γιατροί θα έχουν ημερήσιο πλαφόν 20 ασθενών σε καθορισμένο ωράριο εργασίας, β) καθίσταται υποχρεωτική ελάχιστη χρονική διάρκεια της επίσκεψης στα 15 λεπτά, γ) Οι γιατροί υποχρεούνται να δηλώσουν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων τους.
Η εφαρμογή του ημερήσιου πλαφόν, ωστόσο, θα επιφέρει άδικη οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους με απρόοπτο ή επείγον πρόβλημα υγείας που πρέπει να εξεταστούν από το συμβεβλημένο γιατρό διότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επίσκεψη επειδή υπερέβησαν το ημερήσιο πλαφόν παρά το γεγονός ότι ο συμβεβλημένος γιατρός δεν έχει ξεπεράσει το μηνιαίο πλαφόν των 200 επισκέψεων. Είναι δε άξια απορίας η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να οριοθετηθεί ακόμα περισσότερο η εξέταση των ασθενών ενώ, είναι κοινώς γνωστό ότι ειδικά σε περιοχές με αυξημένη ζήτηση, ακόμα και οι 200 επισκέψεις το μήνα, δεν είναι αρκετές.
Ο καθορισμός ελάχιστης χρονικής διάρκειας κάθε επίσκεψης, ορίζεται εντελώς αυθαίρετα σε 15’ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε η ειδικότητα του ιατρού, ούτε οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής, η ηλικία του ή η εξειδίκευση της κάθε ασθένειας. Η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών ανάλογα με τις ανάγκες τους, σε αντίθεση με τη μηχανική και απρόσωπη που προκρίνει ο ΕΟΠΥΥ, οδηγεί σε σωστή διάγνωση, σώζει ζωές και εν τέλει εξοικονομεί πόρους υπέρ του συστήματος υγείας.
Το ωράριο λειτουργίας, ενώ είναι αποδεκτό να λειτουργεί στο δημόσιο, όπου η υπηρεσία παρέχεται συγκεκριμένες ώρες για τις οποίες αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα ιδιωτικά ιατρεία, όπου ο ιατρός μπορεί να εξετάσει ασθενείς όποτε είναι αναγκαίο και απαραίτητο, πολλές φορές «εκτός ωραρίου» ανάλογα με την ειδικότητα (οι μαιευτήρες π.χ. δεν έχουν ωράριο, ούτε και οι παιδίατροι) ή το απρόοπτο ή επείγον ήιδιαιτερότητα του περιστατικού».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός ή η επιστημονική μελέτη με βάση τα οποία αποφασίστηκε ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις προάγουν την Πρωτοβάθμια Υγεία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων;
2.Πώς βελτιώνει η χρονοχρέωση, το πλαφόν και τα ωράρια λειτουργίας των ιατρείων, τη βελτίωση παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασθενείς;».
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire