728x90 AdSpace


lundi 26 juin 2017

Κίνα-Η οδύσσεια ενός γιατρού από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα

Ο γυναικολόγος Γκονγκ Σιαομίνγκ έχει μία συνταγή για αυτό από το οποίο νοσεί το σύστημα υγείας της Κίνας: να μπορούν οι γιατροί να εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ειδικός στα ινομυώματα της μήτρας συνεργάστηκε για 15 χρόνια με την έγκυρη ακαδημαϊκή ένωση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Πεκίνου.
«Θα πρέπει να είμαι περήφανος», λέει ο 45χρονος Γκονγκ. Όμως τον χειμώνα του 2011 του είπαν ότι μία ασθενής περίμενε στην ουρά προκειμένου να πάρει εισιτήριο για ραντεβού όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία -4 βαθμούς Κελσίου. «Σοκαρίστηκα συνειδητοποιώντας πόσο υπέφεραν οι Κινέζοι ασθενείς για να δουν τους γιατρούς», θυμάται ο Γκονγκ.
Η πρόσβαση στα ιατρικά μέσα στην Κίνα είναι ανισομερής, καθώς το 80% των ασθενών βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των καλών νοσοκομείων συγκεντρώνεται στις μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σανγκάη. Εκτιμάται ότι πέρυσι περίπου 7 εκατ. ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία του Πεκίνου ήλθαν από την γειτονική επαρχία της Χεμπέι.
Ο Γκονγκ θαυμάζει το γεγονός ότι τόσο καλό προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μπορεί να εργασθεί σε πάνω από ένα νοσοκομείο, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό. Επιπλέον, χάρις στο ιεραρχικό σύστημα υγείας οι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε κλινικές κοντινής απόστασης.
Το 2013, ο Γκονγκ εγκατέλειψε τα δημόσια νοσοκομεία και ξεκίνησε να εργάζεται ως συμβασιούχος γιατρός σε διάφορα νοσοκομεία στην Σανγκάη και το Σεντζέν. Το 2016, ο Γκονγκ μαζί με περίπου 100 κορυφαίους σε εθνικό επίπεδο γιατρούς σχημάτισε την πρώτη γυναικολογική ομάδα της Κίνας με την επωνυμία «Γουόγι» που σημαίνει « ένα γόνιμο έδαφος για τους γιατρούς».
Τέτοιες πρωτοβουλίες με επίκεντρο τις ανεξάρτητες ομάδες γιατρών ήρθαν σήμερα στο προσκήνιο, με αφορμή την Εθνική Ημέρα των Γιατρών στην Κίνα, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Ιουνίου.
ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Στο σχολείο ο Γκονγκ ήταν ντροπαλός και ελάχιστα κοινωνικός, όμως ήρθε πρώτος στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις στην γενέτειρά του στην επαρχία Τζετσιάνγκ, καθώς ακολούθησε την συμβουλή του πατέρα του να σπουδάσει κλινική ιατρική στο πανεπιστήμιο.
Ξεκίνησε ως γενικός γιατρός γρήγορα όμως απογοητεύθηκε, καθώς έβλεπε καθημερινά τόσους ασθενείς να περιμένουν. Ο Γκονγκ επιθυμούσε να επιλύει προβλήματα, έτσι έγινε χειρουργός πριν επιλέξει τελικά τον κλάδο της γυναικολογίας.
Έγινε διάσημος από μία υπόθεση όπου χειρουργούσε επί 4 ώρες προκειμένου να σώσει τη μήτρα μίας νέας γυναίκας αφαιρώντας ένα -ένα 419 ινομυώματα. Άλλοι γιατροί νωρίτερα της είχαν προτείνει να κάνει υστερεκτομή.
« Σκέφτομαι το μέλλον του κάθε ασθενούς» λέει ο Γκονγκ.
Σήμερα εργάζεται σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο όπου η επίσκεψη συνήθως στοιχίζει 420 γιουάν, 60 φορές επάνω από την επίσκεψη όταν εργαζόταν σε δημόσια νοσοκομεία.
Κάποιοι τον επικρίνουν ότι «δουλεύει μόνο για τους πλούσιους», αυτός όμως απαντά λέγοντας ότι οι γιατροί στα ιδιωτικά νοσοκομεία σώζουν τους ασθενείς από το να περιμένουν ώρες στην αναμονή, και το πιο σημαντικό, τους παρέχουν περισσότερο χρόνο στα ραντεβού, τουλάχιστον 15 λεπτά επιπλέον.
Υποστηρίζει ότι δίνοντας στους γιατρούς τη δυνατότητα να εργάζονται σε περισσότερα από ένα νοσοκομεία, το γεγονός αυτό παρέχει στους ασθενείς μεγαλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία και παράλληλα βοηθά τους κακοπληρωμένους γιατρούς να κερδίζουν περισσότερα χρήματα.
Παραδέχεται, ωστόσο, ότι αρχικά δεν είχε καμία ιδέα για το πόσο θα πρέπει να κοστίζει ένα ραντεβού: «Αφήσαμε να αποφασίσει η ελεύθερη αγορά», λέει.
Ο Γκονγκ αναφέρει το παράδειγμα μίας γυναίκας γιατρού η οποία συνήθως εργάζεται έως αργά καθώς τα ραντεβού της διαρκούν περισσότερο από των άλλων συναδέλφων της. Η γιατρός αυτή έχει πολλούς ασθενείς αν και το κόστος των ραντεβού έχει αυξηθεί από 450 στα 800 γιουάν.
« Γιατροί και ασθενείς ωφελούνται από κοινού», λέει ο Γκονγκ.
ΕΝΑΣ ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ
Από το 2009 οι κρατικοί κανονισμοί επιτρέπουν στους γιατρούς να δουλεύουν σε πάνω από ένα νοσοκομείο. Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση κυκλοφόρησε το «Υγιής Κίνα 2030», έναν οδηγό για «την διερεύνηση της πρακτικής των ανεξάρτητων γιατρών και ιατρικών ομάδων».
Νέοι κανονισμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Μάρτιο δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να έχουν δικές τους κλινικές. Ο Γκονγκ όμως είναι από καιρό ένας μοναχικός πρωτοπόρος.
Υπάρχουν και γιατροί που διστάζουν να το κάνουν φοβούμενοι ότι θα χάσουν ασθενείς, καθώς τα κορυφαία νοσοκομεία της χώρας υποδέχονται χιλιάδες περισσότερους ασθενείς από ό,τι τα ιδιωτικά.
Πέρυσι, έγινε πρωτοσέλιδο η υπόθεση με δύο οφθαλμίατρους οι οποίοι απολύθηκαν από κορυφαίο δημόσιο νοσοκομείο του Πεκίνου με την κατηγορία ότι «έκλεβαν ασθενείς».
« Οι Κινέζοι προτιμούν να κρίνουν τους γιατρούς από τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται», λέει ο Γκονγκ. «Εμπιστεύονται τα δημόσια νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό τους, έτσι οι ανεξάρτητοι γιατροί οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν τη στερεότυπη φήμη των τσαρλατάνων, τώρα πρέπει να βγουν στην αγορά».
ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Οι γιατροί πρέπει να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες για να ευχαριστήσουν τους ασθενείς τους, λέει ο Γκονγκ.
Το 2000 ίδρυσε την ιστοσελίδα « Μαιευτική και Γυναικολογία στην Κίνα » και στην αρχή μοιραζόταν έρευνες και δοκίμια από το εξωτερικό.
Αφότου όμως ανέβασε ένα βίντεο για μία νέα μέθοδο για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό, έλαβε ένα μήνυμα: « Σήμερα έσωσα μία μήτρα αφού έμαθα για τον τρόπο αντιμετώπισης από το βίντεο που προβάλατε στο διαδίκτυο. Σας ευχαριστώ».
Την ημέρα εκείνη ο Γκονγκ συνειδητοποίησε την τεράστια δύναμη του διαδικτύου.
Το 2012 έγραψε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης «Weibo» υποστηρίζοντας ότι πολλές γυναίκες είχαν διαγνωσθεί ή ακόμα τους είχε δοθεί θεραπεία για «διάβρωση του τραχήλου» η οποία όμως, όπως πιστεύει εκείνος, δεν αποτελεί μία πραγματική νόσο.
Ήλπιζε ότι το άρθρο θα μπορούσε να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό για το φαινόμενο της υπερθεραπείας. Το συγκεκριμένο άρθρο αναδημοσιεύθηκε 33.000 φορές, αποσπώντας πάνω από 4.000 σχόλια. Κάποιος σχολίασε: «Μπράβο στο γιατρό που έχει συνείδηση».
Σήμερα ο Γκονγκ έχει εκατομμύρια ακολούθους στο διαδίκτυο, ενώ σχεδόν το 90% των ασθενών του φθάνουν σε αυτόν μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.
ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κάποιοι προβλέπουν ότι η Κίνα τα επόμενα 15 χρόνια θα έχει περισσότερους ιδιωτικούς γιατρούς, ο Γκονγκ όμως λέει ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε. «Λίγοι άνθρωποι θα πληρώσουν περισσότερα για να πάνε σε γιατρό ιδιωτικού νοσοκομείου».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της εντείνει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση των ιατρικών υπηρεσιών. Κατά τη διάρκεια της 13ης περιόδου του πενταετούς σχεδίου θα πρέπει να ενθαρρύνονται τα ιατρικά ραντεβού με τους οικογενειακούς γιατρούς και η κυβέρνηση θα κατευθύνει το ιεραρχικό σύστημα υγείας στο 85% των περιοχών γύρω από την Κίνα. Οι ιατρικές υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να ενισχυθούν με περισσότερους πόρους για τα χαμηλότερης βαθμίδας ιδρύματα.
Ο Γκονγκ και η ομάδα του ξεκίνησαν να συνεργάζονται με δημόσια νοσοκομεία σε πόλεις της δεύτερης και τρίτης βαθμίδας, βλέποντας ασθενείς και πραγματοποιώντας χειρουργικές επεμβάσεις στις επαρχίες Χεμπέι και Τζετσιάνγκ.
Ο Γκάο Σία, αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Γυναικών και Παίδων στην επαρχία Χεμπέι, λέει ότι οι υπηρεσίες του Γκονγκ όχι μόνο προσελκύουν περισσότερους ασθενείς, αλλά βοηθούν στην εκπαίδευση του τοπικού προσωπικού: «Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να πάνε στο Πεκίνο για να δουν καλούς γιατρούς».
Κάθε μήνα ο Γκονγκ πηγαίνει σε δύο ή τρεις πόλεις. Αν και η ζωή του είναι πιο απασχολημένη, εκείνος νιώθει πιο ελεύθερος.
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για να κάνω καλύτερη την φροντίδα υγείας της Κίνας», λέει.
ΑΠΕ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Κίνα-Η οδύσσεια ενός γιατρού από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα Rating: 5 Reviewed By: hatime