• Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη να αρθούν τα εμπόδια και να υπάρξει προσαρμογή στα νέα κοινωνικά δεδομένα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής άνοιξε το διάλογο πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που άπτονται του Ιατρικού Δικαίου και της Βιοηθικής, στα πλαίσια μιας ενδιαφέρουσας ημερίδας ,με θέμα «Νομικοί και ηθικοί προβληματισμοί στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή» (ηλικία -δωρεάν γαμέτες επωνυμία παρένθετη μητρότητα) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο διακριμένοι ομιλητές προσέγγισαν το σταυροδρόμι στο όποιο συναντιούνται ερευνητές, γενετιστές, βιολόγοι, θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, νομικοί και κλινικοί γιατροί. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίσει διαφάνεια και θα διευκολύνει τα ζευγάρια να αποχτήσουν ένα υγιές παιδί. Για το λόγο αυτό όπως τόνισαν θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια και να υπάρξει προσαρμογή στα νέα κοινωνικά δεδομένα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ .Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των ελλήνων επιστημόνων που δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες ζευγάρια να γίνουν γονείς.
«Στο τομέα της ανθρώπινης αναπαραγωγής οι έλληνες επιστήμονες πρωτοπορούν και έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες καθώς ζευγάρια από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν εξωσωματική . Ο ΙΣΑ διοργανώνοντας αυτή την ημερίδα ρίχνει φως στο θολό τοπίο και ανοίγει το διάλογο για την ανάπτυξη του πλαισίου θα διευκολύνει τις διαδικασίες προς όφελος τόσο των ζευγαριών που θέλουν να γίνουν γονείς όσο και προς όφελος της χώρας μας για την οποία ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία.»
Στη συνέχεια διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν τα εξής θέματα:
Στα θεολογικά σύγχρονα ζητήματα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αναφέρθηκε ο Νικολαΐδης Απόστολος Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ, για τα διλήμματα και τους προβληματισμούς στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μίλησε ο Πάντος Κωνσταντίνος Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, για τα παιδιά μετά από IVF μίλησε ο Μωυσίδης Ιωάννης Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης, Chicago και Florida, στις απαραίτητες προϋποθέσεις για το επιτρεπτό της παρένθετης μητρότητας αναφέρθηκε η Κριάρη Ισμήνη Καθηγήτρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου ,για το δικαίωμα των παιδιών να πληροφορηθούν την καταγωγή τους μίλησε η Παπαδοπούλου Κλαμαρή Μιράντα Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, ΕΚΠΑ. Επίσης η Αγαλλοπούλου Πηνελόπη Ομότιμη Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου Πανεπιστημίου Πειραιώς μίλησε για το δικαίωμα τεκνοποίησης με τη μέθοδο της παρένθετης μητρότητας για τον άγαμο και μοναχικό άνδρα ενώ η Δικηγόρος Παπανικολάου Νίκη παρουσίασε ένα ενδιαφέρον περιστατικό Επίσης για τα όρια ηλικίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μίλησε ο
Πλεύρης Αθανάσιος δικηγόρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών τ. Βουλευτής.
Χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής Καθηγητής Ευγένιος Κουμαντάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας Ευαγγελάτος Σταύρος, ο Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Αντσακλής Αριστείδης ,ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Χειρουργικής Ζωγράφος Γεώργιος ,ο Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Δαμάσκος Χάρης, ο ε. Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου Γαβράς Στέφανος, ο Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Καμενόπουλος Θωμάς.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire