Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης εμφυτεύθηκε για πρώτη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, ασύρματος βηματοδότης σε ασθενή που έπασχε από συμπτωματική βραδυκαρδία. Πρόκειται για τον πλέον σύγχρονο βηματοδότη διεθνώς, η τοποθέτηση του οποίου δεν απαιτεί τη διενέργεια τομής στο δέρμα του ασθενούς.
Η εμφύτευση διενεργήθηκε από τον ειδικό καρδιολόγο, υπεύθυνο του Κέντρου Εμφύτευσης Βηματοδοτών και Απινιδωτών του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Δημήτριο Κωνσταντίνου και τον επεμβατικό ηλεκτροφυσιολόγο, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ηλεκτροφυσιολογίας και Βηματοδότησης του Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Δημήτριο Τσιαχρή, ο οποίος διαθέτει και τη μεγαλύτερη εμπειρία από την εμφύτευση των πρώτων ασύρματων βηματοδοτών στην Ελλάδα.
«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ασύρματων βηματοδοτών, είναι ότι δεν υπάρχουν καλώδια», επισημαίνει ο Δρ. Δημήτριος Κωνσταντίνου και προσθέτει: «Η Αχίλλειος πτέρνα των συμβατικών βηματοδοτικών συστημάτων είναι τα βηματοδοτικά ηλεκτρόδια τα οποία εξαιτίας της διαρκούς μηχανικής καταπόνησης που υφίστανται εμφανίζουν επιπλοκές (π.χ. θραύση, βλάβη της μόνωσης) σε ποσοστό 2% ετησίως!».
Ο πρωτοποριακός αυτός βηματοδότης είναι κατά 93% μικρότερος σε μέγεθος από τους συμβατικούς βηματοδότες ενώ ζυγίζει μόλις 2 γραμμάρια! Παρά τις μικροσκοπικές του διαστάσεις, η μέση εκτιμώμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του είναι 10-12 έτη. Η εμφύτευση πραγματοποιείται με τη χρήση πηδαλιοχούμενου καθετήρα διαμέσου φλέβας στην περιοχή του μηρού τους ασθενούς. Εν συνεχεία, ο βηματοδότης προωθείται εντός της αντίστοιχης καρδιακής κοιλότητας όπου σταθεροποιείται με τη βοήθεια ειδικών άγκιστρων που διαθέτει στο άκρο του. Ακολουθεί τηλεμετρικός έλεγχος και εφόσον πιστοποιηθεί η εύρυθμη λειτουργία του, απελευθερώνεται πλήρως στην καρδιά του ασθενούς και οι καθετήρες αποσύρονται. Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών και Απινιδωτών, διενεργούνται επίσης εμφυτεύσεις αμφικοιλιακών βηματοδοτικών συστημάτων και απινιδωτών. Οι αμφικοιλιακοί βηματοδότες αφενός, έχουν απόλυτη ένδειξη για τη θεραπεία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Πολυάριθμες κλινικές μελέτες έχουν πιστοποιήσει ότι η θεραπεία του καρδιακού επανασυγχρονισμού με τη χρήση αμφικοιλιακών βηματοδοτών οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής, μείωση του αριθμού των νοσηλειών και αύξηση της επιβίωσης των ασθενών.
Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές, αφετέρου, συνιστούν την πλέον αποτελεσματική μέθοδο πρόληψης αιφνιδίου θανάτου. Εμφύτευσης απινιδωτή έχουν ένδειξη όλοι οι ασθενείς που επιβίωσαν καρδιακής ανακοπής (δευτερογενής πρόληψη) αλλά και ένα ποσοστό ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρά επηρεασμένη συσταλτικότητα της αριστερής κοιλίας, με κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες ή άλλες σπανιότερες παθήσεις της καρδιάς (πρωτογενής πρόληψη).
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire