Όλο και εξανεμίζονται οι πιθανότητες να βρεθεί τελικά η χρυσή τομή και να συνεχιστεί η συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να ανανεωθούν οι συμβάσεις που λήγουν στα τέλη του Ιουνίου. Εάν συμβεί αυτό, πολύ απλά οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όπως γίνεται τώρα, καταβάλλοντας μόνο τη συμμετοχή του 30%.
Χθες έλαβε χώρα άλλος ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών και του ΕΟΠΥΥ για τη νέα σύμβαση νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς όμως θετική έκβαση. Και αυτό γιατί το υπουργείο Υγείας εμμένει στην απαίτησή του να διατεθεί το 40% των κλινών γ΄ θέσης στην υπηρεσία των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή οι ασφαλισμένοι να νοσηλεύονται δωρεάν σε αυτές, κάτι που βρίσκει αντίθετες τις διοικήσεις των κλινικών. Από εδώ και στο εξής, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, οι επιλογές είναι είτε να δοθεί παράταση στις συμβάσεις, είτε όσες κλινικές θέλουν να υπογράψουν ατομικές συμφωνίες με τον παραπάνω όρο, είτε να διακόψουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και άρα με τους ασφαλισμένους.
Οι συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, κινήθηκαν σε δύο ακόμη άξονες: πως θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι πληρωμές των ιδιωτικών θεραπευτηρίων και πως θα μειωθεί η υπέρβαση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για τα νοσήλια.
Όσον αφορά τις πληρωμές των κλινικών, ο Οργανισμός έχει ανακοινώσει πως θα καταβάλλεται το 100% των υποβολών, και όχι το 90% όπως γινόταν μέχρι σήμερα (το υπόλοιπο 10% παρακρατούνταν μέχρι να γίνει η εκκαθάριση των πληρωμών, δεν αποδόθηκε εντούτοις ποτέ στις επιχειρήσεις). Η πληρωμή θα γίνεται μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο των τιμολογίων που καταθέτουν οι κλινικές.
Ωστόσο στη διαδικασία που θα τηρείται από εδώ και στο εξής υπάρχουν "γκρίζες ζώνες”. Παράγοντες του χώρου σημειώνουν πιο συγκεκριμένα πως κάνεις δεν γνωρίζει τις παραμέτρους των στατιστικών τύπων και μεθόδων έλεγχου και μάλιστα με software, ενώ δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για ελεγκτές και ελεγχόμενους. Οι κλινικές άλλωστε δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ για την παρούσα χρονιά, με την τελευταία πληρωμή να έχει γίνει το Μάρτιο για τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου. Μόνο για φέτος τα νέα χρέη (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο) φθάνουν τα 112 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν συνολικά άλλα 200 εκατ. παλιές οφειλές.
Λύση όμως ζητείται παράλληλα για τη "θηλιά” του clawback, δεδομένου πως οι επιχειρήσεις εδώ και τρία χρόνια καλύπτουν τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του Οργανισμού. Οι δανειστές έχουν ζητήσει μείωση τουclawback το 2017 και το 2018 για τα ιδιωτικά νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 30% κάθε έτος. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει για τον προϋπολογισμό του φαρμάκου και των διαγνωστικών κέντρων. Ταυτόχρονα οι δανειστές προτείνουν να δίνεται προτεραιότητα στις δημόσιες δομές, ώστε οι αγορές υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους να γίνονται μόνον όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δημόσιος τομέας. Μάλιστα προτείνει έως τον Ιούνιο του 2017 να αναπτυχθεί σύστημα προέγκρισης των παραπομπών ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Παράγοντες από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών κάνουν πάντως λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, που θα επηρεάσει και τα νοσήλια, αφού βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή. Από πέρσι τον Ιούλιο, όταν τα νοσήλια από το 13% πήγαν στο 23%, οι κλινικές έχουν επιβαρυνθεί κατά 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον κάθε μήνα, με τους επιχειρηματίες να εξηγούν πως ακόμη δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν τις παραπάνω απώλειες.
Η έλλειψη ρευστότητας και οι ζημιές που καταγράφει ο κλάδος των θεραπευτηρίων αναμένεται να αποτυπωθεί άλλωστε στις τακτικές γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων ομίλων (Υγεία, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών) που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, καθώς και η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.
Μόνη διέξοδος, όπως προκρίνουν στελέχη των κλινικών , είναι ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο, με "κόφτες” πριν την πραγματοποίηση της ιατρικής πράξης, τόσο στα ιδιωτικά νοσοκομεία όσο και στα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή, αν οι δαπάνες ξεπερνούν το μηνιαίο προϋπολογισμό για τις κλινικές, τότε οι ασθενείς να παραπέμπονται στα δημόσια νοσοκομεία και το αντίστροφο. Το ετήσιο όριο δαπάνης για τα νοσήλια και τις υπηρεσίες των κλινικών ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ και το μηνιαίο όριο δαπάνης 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Πέρσι οι υποβολές των ΕΟΠΥΥ ήταν μεγαλύτερες κατά 170 εκατ. ευρώ, υπέρβαση θα κληθούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.
capital.gr
Βασιλική Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire