Οι φοιτητές ιατρικής, λόγω της εκπαίδευσης τους στο νοσοκομειακό περιβάλλον βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο επαφής με λοιμώδη νοσήματα, που προλαμβάνονται με εμβολιασμούς. Αν δεν εμβολιαστούν κινδυνεύουν να νοσήσουν οι ίδιοι ή να μεταφέρουν τη νόσο σε ασθενείς, όταν δουλεύουν στη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή σε όσους νοσηλεύονται για άλλα σοβαρά νοσήματα.
Καθώς οι εμβολιαστικές πρακτικές αλλάζουν, γίνονται διαθέσιμα εμβόλια για περισσότερα νοσήματα και αναδύονται νοσήματα που είχαμε ξεχάσει με τις μετακινήσεις των πληθυσμών, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διάρκεια της εκπαίδευσης να έχουν την απαιτούμενη κάλυψη με εμβόλια οι ίδιοι, αλλά και να εκπαιδευτούν σωστά σε θέματα εμβολιασμού του γενικού κοινού.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνονται κάθε χρόνο Εμβολιαστικές Ημερίδες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπου οι φοιτητές εκπαιδεύονται βιωματικά σε ζεύγη με στενή εποπτεία εξειδικευμένου προσωπικού υποδυόμενοι το ρόλο του γιατρού. Η διαδικασία είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των φοιτητών και παρόμοια υψηλές είναι οι αξιολογήσεις για τη δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα της 1ης Ημερίδας (9 Απριλίου 2016) δείχνουν ότι οι φοιτητές μας δεν διατηρούν την υψηλή κάλυψη που είχαν στην παιδική ηλικία, όπως σημειώνεται στο βιβλιάριο υγείας. Ειδικότερα,
-Έχουν χαμηλή κάλυψη για μεταδοτικά νοσήματα, που μπορεί να πυροδοτήσουν επιδημίες, όπως ο κοκκύτης και η γρίπη.
-Δεν έχουν εμβολιαστεί στην κατάλληλη ηλικία με εμβόλια για ιούς, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, που σχετίζεται με ανάπτυξη στην ενήλικη ζωή καρκίνου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του στοματοφάρυγγα.
-Εξάλλου, επειδή το εμβόλιο για την ανεμευλογιά καθιερώθηκε πρόσφατα, οι περισσότεροι αναφέρουν νόσηση από ανεμευλογιά στην παιδική ηλικία.
-Αντίθετα οι Έλληνες φοιτητές είναι καλά εμβολιασμένοι για ηπατίτιδα Β, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα και πολιομυελίτιδα.
Η Ιατρική Σχολή έχει καθήκον και φροντίζει για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των φοιτητών. Προτείνεται μάλιστα ο πρώτος έλεγχος για την εμβολιαστική κάλυψη να πραγματοποιείται κατά την εγγραφή τους στη Σχολή. Στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης φροντίζει να τους εφοδιάζει με τις αναγκαίες δεξιότητες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και τη συμβουλευτική όσων έχουν ιδιαίτερους φόβους ή παρασύρονται από αντιεπιστημονικές απόψεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος.
Πληροφορίες: Καθηγήτρια Ελένη Πετρίδου: epetrid@med.uoa.gr
Αλέξανδρος Αλεξόπουλος: 6976335989
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire