΄Οσο συνηθισμένο κι αν είναι να ροχαλίζει κάποιος ενήλικας στη διάρκεια της νύχτας και να αναστατώνει το οικογενειακό του περιβάλλον, άλλο τόσο ασυνήθιστο είναι να ακούγονται ανάλογοι θόρυβοι από το παιδικό δωμάτιο.
Γιατί άραγε μπορεί να ροχαλίζει ένα παιδί, πόσο συχνό είναι το φαινόμενο και πόσο επικίνδυνο είναι;
Όταν ροχαλίζει ένα παιδί είναι βέβαιο πως κάποιο εμπόδιο παρεμβάλλεται κατά την είσοδο του αέρα που εμποδίζει την αναπνοή του και είναι προφανές πως πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Μάλιστα, το 10% των παιδιών, ηλικίας 2-8 ετών, ροχαλίζει, άρα δεν πρόκειται για την εκδήλωση μιας σπάνιας ασθένειας.
Τα εμπόδια για μια καλή αναπνοή
Στις αιτίες στις οποίες οφείλεται η μη ομαλή αναπνοή του παιδιού συγκαταλέγονται:
Tα κρεατάκια ή οι πρησμένες αμυγδαλές, κάποια αλλεργία ή μία γρίπη που προκαλεί μπούκωμα στη μύτη του παιδιού.
Ακόμη, όμως, στένωση των διόδων του αέρα μπορεί να προκαλέσουν τα παραπάνω κιλά, καθώς και το λίπος που συγκεντρώνεται στο λαιμό στην περίπτωση που ένα παιδί είναι υπέρβαρο.
Τέλος, στις αιτίες του ροχαλητού θα πρέπει να αναφερθεί και η ανατομία της μεμβράνης που χωρίζει τα ρουθούνια.
Προσοχή στην υπνική άπνοια
Μπορεί το ροχαλητό του παιδιού να είναι «αθώο» -να οφείλεται δηλαδή σε αίτια που μπορούν να αρθούν εύκολα- μπορεί όμως και να αποτελεί την εκδήλωση της λεγόμενης «αποφρακτικής υπνικής άπνοιας», με «επώδυνα» κάποιες φορές αποτελέσματα.
Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια; Αποτελεί τη σοβαρότερη αιτία του ροχαλητού και αγγίζει το 2% των παιδιών που ροχαλίζουν. Η πάθηση αυτή δεν επιτρέπει την κανονική οξυγόνωση του αίματος και μπορεί να προέλθει από κρεατάκια στη μύτη, από υπερτροφία των αμυγδαλών, από χαλάρωση ή και μείωση του μυϊκού τόνου των άνω αναπνευστικών οδών.
Πώς εκδηλώνεται; Το παιδί στη διάρκεια της νύχτας δεν κοιμάται καλά -κάτι που είναι εμφανές, αφού έχει ανήσυχο ύπνο- δεν ξεκουράζεται, είναι νευρικό στη διάρκεια της ημέρας και έχει πρόβλημα συγκέντρωσης, με συνέπειες στη σχολική του απόδοση, τις εξωσχολικές ακόμη και τις κοινωνικές του δραστηριότητες.
Ακόμη, όμως, το σημαντικότερο στη διάρκεια του ύπνου του σταματά να παίρνει αναπνοή (του κόβεται η ανάσα).
Στα συμπτώματα από αποφρακτική υπνική άπνοια θα πρέπει επιπλέον να αναφέρουμε το δυνατό ροχαλητό, τη θορυβώδη αναπνοή και το απότομο ξύπνημα.
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός πως αν το παιδί πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια και παραμεληθεί η μεταφορά του σε γιατρό, ενδέχεται οι επιπτώσεις στην ανάπτυξή του να είναι πολλές: από στασιμότητα στο βάρος του μέχρι καρδιακή ανεπάρκεια.
Άρα, εάν αντιληφθείτε τα προηγούμενα συμπτώματα θα πρέπει επειγόντως να αναζητήσετε γιατρό, για να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση της ασθένειας.
Ο ειδικός από την πλευρά του, προκειμένου να ελέγξει την αναπνοή τού παιδιού στη διάρκεια του ύπνου, θα προχωρήσει σε μελέτη ύπνου. Αν το πρόβλημα είναι τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές, αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.
Της Χειρουργού ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου*
H Αργυρώ Κυπραίου είναι Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου
Επικοινωνία
Μπουμπουλίνας 31-33, Πειραιάς, τηλ. 210 4523738, 6932200011
mail: argyrokypraiou@gmail.com,
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire