Η έρευνα έχει δείξει ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από μισό εκατομμύριο υγιείς ενήλικων έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και τη θνησιμότητα του καρκίνου και μειωμένη συχνότητα εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου Alzheimer . Η διατροφή έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση της περιμέτρου της μέσης, στα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Οπως αναφέρει ο Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στην Βιοστατιστική Επιδημιολογία της Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών "Η επικράτηση του μεταβολικού συνδρόμου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, παράλληλα με την αυξανόμενη συχνότητα του διαβήτη και της παχυσαρκίας, και θεωρείται πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Επιπλέον, το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια από τις κυριότερες αιτίες των καρδιαγγειακών παθήσεων ( άμεσα ή έμμεσα), συνδέονται με την προσωπική και κοινωνικο-οικονομικών επιβαρύνσεων. Ως εκ τούτου, η πρόληψη του έχει μεγάλη σημασία. "
Το μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ως ένας συνδυασμός ιατρικών παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη. Επηρεάζει έναν στους πέντε ανθρώπους, και ο επιπολασμός αυξάνεται με την ηλικία.
Αντί να περιορίσει τη συνολική πρόσληψη λίπους, η μεσογειακή διατροφή βοηθά σχετικά με το είδος των λιπών που χρησιμοποιούνται. Στο μενού περιλαμβάνονται τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, και το αβοκάντο. Τα πολυακόρεστα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, οι σαρδέλες και πέστροφα) και το λίπος από φυτικές πηγές, όπως το λιναρόσπορο. Ο περιορισμός επεξεργασίας στα συσκευασμένα τρόφιμα κρατά τη δίαιτα πολύ χαμηλή σε ανθυγιεινά λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι άνθρωποι της Μεσογείου χρησιμοποιούν επίσης το ελαιόλαδο σχεδόν σε ό, τι τρώνε, συμπεριλαμβανομένων των ζυμαρικών, ψωμίου, λαχανικά, σαλάτες, τα ψάρια, ακόμη τα κέικ και τα γλυκά. Μια ένωση στον τομέα του ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία βοηθά στην πρόληψη παθήσεων όπως καρδιοπάθεια, διαβήτη, αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ, και τα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε αφθονία στη μεσογειακή διατροφή, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τα λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την εμφάνιση καρδιακών προσβολών, τους θρόμβους αίματος, υπέρταση, και εγκεφαλικά επεισόδια και μπορεί να προλάβουν ορισμένες μορφές καρκίνου και τη μείωση του κινδύνου των νευρολογικών παθήσεων όπως η νόσος Alzheimer, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου ΙΙ, η παχυσαρκία και ορισμένοι τύποι του καρκίνου.
Το μόνο μειονέκτημα αυτής της διατροφής είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά πάρα πολλές σε ολικό λίπος θερμίδες. Ακόμα κι αν αυτά τα λίπη είναι «υγιή λίπη," κάθε λίπος που καταναλώνεται καθ 'υπέρβαση θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα βάρους.
Πηγή: Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire