728x90 AdSpace


samedi 2 novembre 2019

Facebook, Google και Apple «προωθούν» το σκλαβοπάζαρο - To BBC αποκαλύπτει

Η ιστορία της 16χρονης Φατού που για εννέα μήνες έζησε την απόλυτη κόλαση: «Ούτε ύπνος, ούτε φαγητό, τίποτα. Μου φώναζαν, με αποκαλούσαν ζώο» - Τι γράφουν οι αγγελίες για να γίνει η αγοραπωλησία
Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη που έκαναν δημοσιογράφοι του BBC News Arabic ότι εταιρείες κολοσσοί όπως το Facebook, η Google και η Apple ανέχονται ή και προωθούν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο. Αφορμή για την έρευνα των δημοσιογράφων του βρετανικού καναλιού αποτέλεσαν διάφορες εφαρμογές που λειτουργούν και μέσω ειδικών hashtags αγοράζουν και πωλούν γυναίκες στις οποίες συμπεριφέρονται σαν δούλες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα γυναίκες σε χώρες του Κόλπου όπου εργάζονται σαν οικιακοί βοηθοί βιώνουν την απόλυτη ταπείνωση και στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.


Χωρίς ρεπό και διαβατήριο

Οι δημοσιογράφοι του BBC Arabic που έφεραν στο φως το θέμα υποδύθηκαν ζευγάρι που είχε μόλις φτάσει στο Κουβέιτ και αναζητούσε μια οικιακή βοηθό για το σπίτι του.
Η ομάδα τους μίλησε με 57 χρήστες και επισκέφθηκε πάνω από δέκα ανθρώπους που επιχείρησαν να τους πουλήσουν την οικιακή τους βοηθό μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής 4Sale.
Στο σύνολό τους οι πωλητές διαφήμιζαν πως για να τις έχουν του χεριού τους είχαν κατασχέσει τα διαβατήριά τους, τις είχαν κλεισμένες στο σπίτι, δεν τους έδιναν ρεπό και τους παρείχαν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε τηλέφωνο.

Εκατοντάδες γυναίκες βγαίνουν στο διαδικτυακό σκλαβοπάζαρο προς πώληση

Αγγελία: Οι Ινδές είναι οι πιο βρόμικες

Ενδεικτικές είναι μερικές από τις αγγελίες που ήταν αναρτημένες στις διαδικτυακές εφαρμογές.
«Αφρικανή βοηθός, καθαρή και χαμογελαστή» γράφει μία αγγελία. «Νεπαλέζα που τολμά να ζητήσει ρεπό» μία άλλη, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο.
Μιλώντας με τους πωλητές, η δημοσιογραφική ομάδα άκουσε και πολλά ρατσιστικά σχόλια. «Οι Ινδές είναι οι πιο βρόμικες» περιέγραψε ένας εκ αυτών αναφερόμενος σε μία γυναίκα.

Οι οικιακές βοηθοί αντιμετωπίζονται σαν «εμπόρευμα»
Οι δημοσιογράφοι του BBC που δήθεν αναζητούσαν οικιακή βοηθό άκουγαν τους πωλητές να λένε: Μην τους δίνετε ούτε μία ημέρα ή ένα λεπτό ρεπό, πάρτε τους το διαβατήριο...
Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια αστυνομικού που για να πουλήσει το προϊόν το οποιο θεωρεί κτήμα του λέει: «Πίστεψέ με, είναι πολύ καλή, γελάει και χαμογελάει. Ακόμα κι αν την κρατάς ξύπνια έως τις 5 το πρωί δεν θα παραπονεθεί. Εξάλλου οι οικιακές βοηθοί αντιμετωπίζονται σαν “εμπόρευμα”. Υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν μια υπηρέτρια για 2000 δολάρια και την πουλάνε για 3.300. Μην της δώσετε το διαβατήριό της. Είστε ο χορηγός της, γιατί να της το δώσετε;»

Η ιστορία της 16χρονης Φατού
Σε μία περίπτωση, οι «πωλητές» πρότειναν στους δημοσιογράφους ακόμα κι ένα 16χρονο κορίτσι. Η Fatou- ψευδώνυμο για να προστατευτεί η ταυτότητά της- είχε μεταφερθεί στο Κουβέιτ από τη Γουινέα στη Δυτική Αφρική και ήδη εργαζόταν ως οικιακή βοηθός επί έξι μήνες πριν την ανακαλύψει το BBC- παρότι η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει οικιακή βοηθό κάτω των 21 ετών. Η πωλήτριά της κόμπαζε για το ότι δεν της είχε δώσει καθόλου ρεπό, της είχε πάρει το διαβατήριο και το τηλέφωνο και για το ότι δεν της είχε επιτρέψει να βγει μόνη από το σπίτι. Όλα τα παραπάνω είναι παράνομα.


Η γυναίκα που με «προσέλαβε» με ανάγκαζε να κοιμάμαι μαζί με τις αγελάδες», λέει η Φατού που επέστρεψε από την κόλαση  που ζούσε για εννέα μήνες

Η Φατού που μετά την περιπέτειά της επέστρεψε στην πατρίδα της τη Γουινέα και περιέγραψε στους δημοσιογράφους την κόλαση που έζησε: «Το Κουβέιτ είναι πραγματική κόλαση. Η γυναίκα που με «προσέλαβε» με ανάγκαζε να κοιμάμαι μαζί με τις αγελάδες. Ούτε ύπνος, ούτε φαγητό, τίποτα. Μου φώναζαν, με αποκαλούσαν ζώο. Με πλήγωνε, με στεναχωρούσε, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είμαι τόσο χαρούμενη. Ακόμα και τώρα που μιλάμε για αυτό, είμαι ακόμα χαρούμενη. Η ζωή μου είναι καλύτερη. Νιώθω σαν να επιστρέφω από τη σκλαβιά».

ΟΗΕ: Google, η Apple, το Facebook πρέπει να λογοδοτήσουν
«Εκείνο που κάνουν, στην ουσία, αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν, μέσω των υπηρεσιών τους, μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων» δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς, συμπληρώνοντας: «Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν». 
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Facebook δήλωσε ότι έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. 

Η απάντηση της Google και της Αpple

Η Google εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της και γνωστοποίησε πως ήδη εργάζεται στην κατεύθυνση της αποτροπής αυτής της δράσης. Η Apple ανακοίνωσε πως απαγορεύει αυστηρά την προώθηση του trafficking ανθρώπων και την παιδική εκμετάλλευση
protothema.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Facebook, Google και Apple «προωθούν» το σκλαβοπάζαρο - To BBC αποκαλύπτει Rating: 5 Reviewed By: hatime