728x90 AdSpace


dimanche 17 novembre 2019

Η κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμη;

Από ολοένα και πιο καλά τεκμηριωμένες διεθνείς έρευνες επιβεβαιώνεται ότι, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η επιταχυνόμενη και χωρίς γεωγραφικά σύνορα κλιματική και οικολογική κατάρρευση. Μια πλανητικών διαστάσεων κλιματική αλλαγή και οικολογική καταστροφή που εκδηλώνονται πολύ ταχύτερα και πολύ πιο βίαια από ό,τι προβλέπαμε ή, μάλλον, από ό,τι ελπίζαμε μέχρι πρόσφατα.

Ομως, τι ακριβώς σημαίνει «κλιματική αλλαγή»; Για να απαντήσουμε σε αυτό το κάθε άλλο παρά προφανές ερώτημα, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τόσο τις τοπικές-γεωγραφικές διαφοροποιήσεις όσο και τους εγγενείς μεθοδολογικούς και γνωστικούς περιορισμούς των επιστημονικών προβλέψεων για τις επικείμενες κλιματικές αλλαγές. Και γι’ αυτό οι κλιματολόγοι διακρίνουν σαφώς τον «καιρό» από το «κλίμα» που επικρατεί σε κάθε τόπο.
Ο «καιρός» και το «κλίμα» περιγράφουν το ίδιο πράγμα, αλλά σε διαφορετική χρονική κλίμακα: «καιρός» είναι τα κατά τόπους φυσικά (μετεωρολογικά, χερσαία αλλά και θαλάσσια) φαινόμενα με χρονική διάρκεια από λίγα λεπτά ώς μέρες, το πολύ μία εβδομάδα, ενώ «κλίμα» είναι το πώς εκδηλώνονται τα ίδια φαινόμενα αλλά σε βάθος μερικών χρόνων, δεκαετιών, αιώνων ή και περισσότερο. Συνεπώς, ως «κλιματική αλλαγή» περιγράφεται η τάση να αλλάζουν τα διάφορα κλιματικά φαινόμενα σε βάθος χρόνου και όχι απαραίτητα από μέρα σε μέρα.
Όσο για την τρέχουσα κλιματική αλλαγή, ήδη από το 2013, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είχε επίσημα αποφανθεί ότι η πιθανότητα να οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες ανέρχεται σε 95%. Ενώ κατοπινές μελέτες ανέβασαν αυτή την πιθανότητα σε μία στο εκατομμύριο. Συνεπώς, το να μην είναι η κλιματική αλλαγή ανθρωπογενής, δηλαδή το να μην προέκυψε από την υπερπληθή ανθρωπότητα και τις ακάματες δραστηριότητές της, θεωρείται πλέον σχεδόν απίθανο.
Αυτή ακριβώς η βεβαιότητα οδήγησε, το 2015, στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, όπου οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στο να συγκρατηθεί, τα επόμενα χρόνια, η άνοδος της πλανητικής θερμοκρασίας και να μην ανεβεί πάνω 2 βαθμούς. Μια αρκετά συντηρητική συμφωνία, την οποία, παρ’ όλα αυτά, ήδη ετοιμάζονται να αθετήσουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούνιο!
Λαμβάνοντας υπόψη την εμφανή πολιτική-οικονομική απροθυμία των ισχυρότερων χωρών να προχωρήσουν στις πολύ επώδυνες αλλά απαραίτητες ριζικές αλλαγές που απαιτούνται, κυρίως, όμως, αναλύοντας τα δεδομένα και τα συμπεράσματα των σχετικών ερευνών τα τελευταία 40 χρόνια –από το 1979 μέχρι σήμερα–, περισσότεροι από 11.200 ειδικοί επιστήμονες από 153 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συνυπογραφή μιας διακήρυξης-μανιφέστου για την ορατή πλέον πλανητική κλιματική κρίση.
Αυτή η πολύ πρόσφατη διακήρυξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «BioScience» της Oxford Academy, με αφορμή τα σαράντα έτη που πέρασαν από την πρώτη παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα, που έγινε στη Γενεύη το 1979.
Αναλύοντας, λοιπόν, τα δεδομένα 40 ετών, σχετικά με τη χρήση μορφών ενέργειας, τις πλανητικές θερμοκρασίες, την αύξηση ανθρώπινου πληθυσμού, την αποψίλωση των δασών, τους ρυθμούς τήξης των πάγων στους πόλους κ.ά., η διακήρυξη καταλήγει στο δυσοίωνο και άκρως ανησυχητικό συμπέρασμα ότι οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αντί να μειώνονται, συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργό ρυθμό, όπως επίσης συμβαίνει με τις πλανητικές θερμοκρασίες σε ξηρά και θάλασσα, με τη στάθμη των ωκεανών.
Σαφώς αυξημένη είναι και η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, της τήξης των πάγων σε Ανταρκτική, Αρκτική και Γροιλανδία. Ενώ, ως επιβαρυντικοί δείκτες της πορείας προς την πλήρη κλιματική απορρύθμιση θεωρούνται και η σαφώς αυξημένη παραγωγή-κατανάλωση κρέατος αλλά και η δραματική πια μείωση των δασών από τη γήινη επιφάνεια.
Όμως, σε αυτή την κοινή διακήρυξή τους οι επιστήμονες δεν αρκούνται στην παρουσίαση των μεγαλύτερων και πιο επιτακτικών καταστροφών, αλλά αναδεικνύουν και τους έξι βασικούς τομείς για τους οποίους η ανθρωπότητα οφείλει να λάβει άμεσα και δραστικά μέτρα, όχι για να αναστρέψει οριστικά αλλά για να επιβραδύνει την κλιματική κατάρρευση
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η κλιματική αλλαγή είναι αναστρέψιμη; Rating: 5 Reviewed By: hatime