728x90 AdSpace


mardi 19 novembre 2019

Σε λειτουργία η γραμμή 1142 για ενημέρωση, καταγγελίες και βοήθεια διακοπής του καπνίσματος

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος παρουσίασαν οι 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Κικίλιας


Παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του πρωθυπουργού, ΚυριάκουΜητσοτάκη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της επίσημης ενημέρωσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος του Υπουργείου Υγείας, στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από το 2009 μέχρι και σήμερα, καθώς έχουν περάσει έντεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις με μηδενικά αποτελέσματα.



Ανέφερε ο Πρωθυπουργός
Ένδεκα νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009. Κι όμως, ενάμιση αιώνα μετά την επίσημη κατάργηση «καπνοσυρίγγων και σιγάρων εις δημόσια καταστήματα» της βασίλισσας Αμαλίας, η Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν.

Γιατί κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε αλλά, κυρίως, η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας, σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια. Λοιπόν δεν είναι απλή λεπτομέρεια, είναι τεράστιο ζήτημα και μάλιστα εξαιρετικά κρίσιμο. Γιατί η απαγόρευση του καπνίσματος αποτελεί μία τολμηρή πρωτοβουλία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μία εμβληματική κίνηση εκσυγχρονισμού και -ας μου επιτραπεί να πω- εξευγενισμού της καθημερινότητάς μας. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και μία άσκηση αλληλοσεβασμού που τελικά ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τύπου «Αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα». Ας ρωτήσουμε Γερμανούς, Αμερικανούς, Γάλλους, Τούρκους. Όλοι τους μπορεί να αναστατώθηκαν κάπως στην αρχή. Όμως σήμερα όλες αυτές οι χώρες -και πολλές άλλες- θεωρούν αυτονόητη τη νέα, καθαρή ατμόσφαιρα γύρω τους.

Αν το μπόρεσαν, λοιπόν, εκείνοι, σίγουρα το μπορούμε και εμείς. Η Ελλάδα πρέπει κάποτε να αρνηθεί το θλιβερό προνόμιο να μετρά μεταξύ των τακτικών καπνιστών ένα στα έξι 15χρονα αγόρια και ένα στα οκτώ νεαρά κορίτσια. Οι αριθμοί δυστυχώς παραμένουν ακόμα συντριπτικοί. Παρά το γεγονός και πρέπει να το αναγνωρίσουμε κ. καθηγητά, κ. Μπεχράκη, και σας ευχαριστώ δημόσια για την συνεισφορά σας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι έχουμε δει σημαντικές μειώσεις στο κάπνισμα σε νεαρές ηλικίες, το 27,5% των Ελλήνων είναι καπνιστές, ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο στους ενήλικες.

Σχεδόν όλοι οι πολίτες εκτίθενται με κάποιο τρόπο στο παθητικό κάπνισμα. Οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα υπολογίζονται σε 20.000 ετησίως. Η ίδια αιτία προκαλεί παραπάνω από 700.000 ημέρες νοσηλείας από ασθενείς που κοστίζουν στο κράτος ποσό που φτάνει κοντά στο 1 δισεκατομμύριο.

Αλλά και η εικόνα μας μέχρι σήμερα, δυστυχώς, ήταν άθλια: Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά στις κάμερες και μέσα στα υπουργεία τους. Ενώ δημόσιοι λειτουργοί, δυστυχώς συχνά και γιατροί, επιμένουν να καπνίζουν ακόμη και μέσα στα νοσοκομεία.

Δεν έχει άδικο, λοιπόν, το 84% των πολιτών το οποίο θεωρεί πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων. Ούτε το 76%, που δηλώνει εξοργισμένο -όχι απλά ενοχλημένο, εξοργισμένο- με την κατάσταση αυτή. Αυτή η δυσαρέσκεια είναι τεράστια αλλά και σιωπηλή. Έτσι, για χρόνια δεν έβρισκε ανταπόκριση. Πότε με επικλήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και πότε με πρόσχημα τους τζίρους των μαγαζιών, ένας σωστός νόμος κατέληξε παντελώς ανενεργός.

Μέσω της τηλεφωνικής γραμμής θα μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.


Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η γραμμή 1142 απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, καπνιστές ή μη, και στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία του κράτους με τον πολίτη.

Τσουχτερά πρόστιμα

Την επιβολή προστίμων από 100 ευρώ και 10.000 ευρώ αλλά και την αφαίρεση της άδειας λειτουργία των «παράνομων» καταστημάτων, προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε όσους δεν συμμορφώνονται με το νόμο απαγόρευσης του καπνίσματος. Ειδικότερα τα υψηλά πρόστιμα και η ποινή αφαίρεσης άδειας, αφορά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων σε κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά τους καπνιστές που εντοπίζονται να καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται, μεταξύ αυτών και οι δομές υγείας, δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι εργασίας το χαμηλότερο πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυξάνεται στα 200 ευρώ για χώρους όπου είναι παρόντες ανήλικοι, αλλά και σε αθλητικούς χώρους. Πρόστιμο 500 ευρώ θα επιβάλλεται στους υπεύθυνους των χώρων αυτών. Σε κάθε περίπτωση επανάληψης της παράβασης θα διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο πρόστιμο.
Τα ίδια ισχύουν και για τα ΜΜΜ και τους κλειστούς σταθμούς. Αν όμως είναι παρόντες ανήλικοι τότε ισχύουν οι κυρώσεις που προβλέπονται για το κάπνισμα σε όχημα στο οποίο επιβαίνουν παιδιά μικρότερα των 12 ετών, δηλαδή, 1500 ευρώ για τους καπνιστές, ενώ το πρόστιμο θα εκτινάσσεται στις 3 χιλιάδες ευρώ για οδηγούς οχημάτων δημόσιας χρήσης, με αφαίρεση της επαγγελματικής τους άδειας για ένα μήνα. Στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά.
Στα καταστήματα μικρότερα των 100 τμ, ο καπνιστής «τρώει» πρόστιμο 100 ευρώ, αλλά ο υπεύθυνος του καταστήματος αντιμετωπίζει:
•500 ευρώ την 1η φορά
•1000 ευρώ τη 2η φορά
•2000 ευρώ την 3η φορά
•4000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
•8000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας
Αντίστοιχα, στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος άνω των 100 τμ, στον καπνιστή παραβάτη επιβάλλεται και πάλι πρόστιμο 100 ευρώ, στον υπεύθυνο διαχείρισης όμως:
•2000 ευρώ την 1η φορά
4000 ευρώ τη 2η φορά
•6000 ευρώ την 3η φορά
•8000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
•10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας
Για τους χώρους άνω των 300 τμ προβλέπονται πρόστιμα:
•6000 ευρώ την 1η φορά
•7000 ευρώ τη 2η φορά
•8000 ευρώ την 3η φορά
•9000 ευρώ την 4η φορά, με προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες
•10.000 ευρώ την 5η φορά και οριστική αναστολή της λειτουργίας
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Σε λειτουργία η γραμμή 1142 για ενημέρωση, καταγγελίες και βοήθεια διακοπής του καπνίσματος Rating: 5 Reviewed By: hatime