Διεθνές Βραβείο Καινοτομίας έλαβε το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ – Empathize with me, Doctor», ένα πρότυπο βιωματικό πρόγραμμα εκπαίδευσης φοιτητών ιατρικής και επαγγελματιών υγείας στην ενσυναίσθηση, το οποίο βασίζεται στις αρχές της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Δρ Βασίλειο Κιοσσέ.
Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου στη Florida των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας (International Conference on Person-Centered Care).
Συγκεκριμένα, το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!» (Empathize with me, Doctor! διακρίθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καινοτομίας στην Προσωποκεντρική Φροντίδα Υγείας – International 2019 Global Person-Centered Innovation Award, από το Διεθνή Οργανισμό Planetree International.
Πρόκειται για μια πρότυπη βιωματική εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας στην ενσυναίσθηση που αναγνωρίστηκε ως εξαιρετική πρακτική που προωθεί την Προσωποκεντρική Ιατρική και Φροντίδα και ξεχώρισε μεταξύ των προτάσεων από κορυφαία Νοσοκομεία και Ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη μετατροπή της τυπικής σχέσης γιατρού-ασθενή σε μία ουσιαστική, γεμάτη κατανόηση και σεβασμό σχέση, αναγνωρίζοντας συνολικά τις ανάγκες και τις ανησυχίες των ασθενών, μέσα από μια στάση γεμάτη ενσυναίσθηση, αποδοχή και συμπερίληψη.
Πυρήνας της φιλοσοφίας του προγράμματος αποτελεί η Προσωποκεντρική (ή Ασθενοκεντρική) Φροντίδα, το οποίο δημιουργήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τον ψυχολόγο Δρ. Βασίλη Κιοσσέ.
Σημειώνεται ότι θεμέλιο της Προσωποκεντρικής Φροντίδας είναι η ενσυναίσθηση, η οποία αποτελεί έναν από τους επτά άξονες που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τα επόμενα χρόνια στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας.
Σύμφωνα με μελέτες, διαπιστώνεται η σύνδεσή της με ορθότερες διαγνώσεις, καλύτερες εκβάσεις στην υγεία των ασθενών, τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών, περισσότερη ικανοποίηση, λιγότερες άσκοπες εργαστηριακές εξετάσεις.
Το «Έλα στη θέση μου, Γιατρέ!», η πλέον στοχευμένη εκπαίδευση στην ενσυναίσθηση στην Ελλάδα, είναι αμιγώς βιωματική και χωρίζεται σε τρεις άξονες: τη θεωρία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την προσωπική ανάπτυξη. Η εν λόγω θεματικη διδάχθηκε ως μάθημα επιλογής στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων από το 2014 έως το 2017.
virus.com.gr
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire