728x90 AdSpace


mercredi 25 septembre 2019

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτό εξηγεί και την συμπεριφορά της

Και τι δεν γράφτηκε κάτω από τις αναρτήσεις στα social media για αυτήν την θυμωμένη έφηβο που τα έβαλε με όλους τους ηγέτες του πλανήτη και πήρε θέση για το περιβάλλον για την κλιματική αλλαγή.

Η 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, που έχει συγκεντρώσει πάνω της το παγκόσμιο ενδιαφέρον με τις δυναμικές της κινητοποιήσεις για την διάδοση της ανάγκης να εστιάσουμε όλοι στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο Άσπεργκερ.
Η ίδια η Γκρέτα Τούνμπεργκ (Greta Thunberg) έχει παραδεχτεί ότι έχει το σύνδρομο Άσπεργκερ, το οποίο και χαρακτήρισε ως μια μορφή “υπερδύναμης”.

Το σύνδρομο Άσπεργκερ είναι μια ισόβια διαταραχή που επηρεάζει το πως το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με άλλα άτομα. Αποτελεί όπως και ο κλασικός αυτισμός μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Το σύνδρομο Asperger είναι μια ήπια παραλλαγή αυτισμού, που επηρεάζει κυρίως την ικανότητα επικοινωνίας και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου. Ανήκει στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και για καιρό υπήρχαν διαφωνίες σχετικά με το αν αποτελεί ξεχωριστή διαταραχή ή πρόκειται για αυτισμό σε ελαφριά μορφή.

Πίσω από την «σχολική απεργία της Παρασκευής»

H Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το κορίτσι πίσω από τη «σχολική απεργία για το κλίμα», την αποχή από τα σχολικά μαθήματα κάθε Παρασκευή ως διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή. Η ιδέα της μετατράπηκε σε κίνημα ενώ απέκτησε και το δικό του hashtag: #FridaysForFuture.
Από το Δεκέμβριο του 2018, περισσότεροι από 20.000 μαθητές είχαν πραγματοποιήσει απεργίες σε τουλάχιστον 270 πόλεις.
Μάλιστα, η Γκρέτα Τουνμπεργκ είχε αναρτήσει και μία φωτογραφία από τις μαθητικές κινητοποιήσεις ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή στο Σύνταγμα. «Δεν υπάρχουν φωτογραφίες που να μην αδικούν αυτό που έγινε σήμερα. Οι πρώτες αναφορές λένε για 400.000 άτομα στην Αυστραλία. 100.000 στο Βερολίνο. 100.000 στο Λονδίνο, 50.000 στο Αμβούργο.
Και τα αρχικά νούμερα από όλη τη Γερμανία μιλούν για 1,4 εκατ. ανθρώπους. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από τεράστιο παντού. Σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη. Αυτή η εικόνα είναι από την Αθήνα, στην Ελλάδα. Μαζί αλλάζουμε τον κόσμο» είχε γράψει χαρακτηριστικά η 16χρονη Τούνμπεργκ.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στο άτομο είναι:

  • έλλειψη κοινωνικής αντίληψης
  • έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικοποίηση ή/και δημιουργία φίλων
  • δυσκολία δημιουργίας και διατήρησης φιλίας
  • αδυναμία να αντιληφθεί τις σκέψεις, ή τα συναισθήματα των άλλων
  • είτε κοιτάζουν πολύ έντονα κάποιον, είτε αποφεύγουν εντελώς την επαφή με τα μάτια
  • αδυναμία μεταβαλλόμενης έκφρασης του προσώπου, ή χρήσης υπερβολικών εκφράσεων του προσώπου
  • έλλειψη χρήσης, ή κατανόησης χειρονομιών
  • αδυναμία αντίληψης των μη λεκτικών σημάτων, ή στοιχείων επικοινωνίας
  • αδυναμία σεβασμού των διαπροσωπικών ορίων
  • ασυνήθιστη ευαισθησία σε θορύβους, αφή, οσμές, γεύσεις, ή οπτικά ερεθίσματα
  • έλλειψη ευελιξίας και υπερβολική προσήλωση, ή εξάρτηση από δράσεις ρουτίνας
  • στερεοτυπικά και επαναλαμβανόμενα μοτίβα κινήσεων, όπως χτύπημα των χεριών κλπ.
Ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου Asperger είναι η εμμονική ενασχόληση επί κάποιου συγκεκριμένου θέματος (σ.σ όπως παρατηρούμε στην περίπτωση της Γκρέτα Τούνμπεργκ με το θέμα της κλιματικής αλλαγής).

  • Αυτά τα ενδιαφέροντα είναι ασυνήθιστα επαναλαμβανόμενα και έντονα σε σύγκριση με τα συμφέροντα άλλων παιδιών.
  • Η επιμονή με το συγκεκριμένο θέμα παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της συνομιλίας του παιδιού, παρά τις προσπάθειες να αναπροσανατολιστεί η προσοχή του σε κάτι άλλο.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Αυτό εξηγεί και την συμπεριφορά της Rating: 5 Reviewed By: hatime