728x90 AdSpace


lundi 3 juin 2019

Γιατροί του Κόσμου: Ψυχική υγεία, διαχείριση κρίσεων και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το θέμα συνεδρίου της οργάνωσης

«Η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας διαχρονικά παραμελημένος στη χώρα μας», όπως τόνισαν οι ομιλητές στο διεθνές συνέδριο «Από τη διαχείριση κρίσεων, στις βιώσιμες μεταρρυθμίσεις», που διοργάνωσαν οι Γιατροί του Κόσμου.

Με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης στα ελληνικά των οδηγιών της Μόνιμης Διυπηρεσιακής Επιτροπής (IASC) «Κατευθυντήριες Οδηγίες της IASC για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης», οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να εφαρμοστούν στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, για την προαγωγή της κοινοτικής ψυχιατρικής και την αντιμετώπιση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα μεταναστών και προσφύγων και στις επιπτώσεις των μεγάλων καταστροφών, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, που αναδεικνύουν μια νέα πολυπλοκότητα αναφορικά με τη διαχείριση κρίσεων τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε επίπεδο ψυχικής υγείας των πολιτών.
«Να προαχθεί η ψυχική υγεία σε προτεραιότητα για τη βελτίωση της ζωής όλων των κατοίκων της χώρας», ζήτησε η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Χαρά Τζιουβάρα, προσθέτοντας πως η ψυχική υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλο αριθμό ανθρώπων με έντονες κοινωνικές δυσκολίες και το κράτος δεν έχει αντιμετωπίσει επαρκώς τα ψυχικά ζητήματα, ανέφερε η κ. Τζιουβάρα. «Η αντιμετώπισή τους συνιστά πρόκληση για το δημόσιο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις εγγενείς αδυναμίες τους συστήματος ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, καθώς και τις συνέπειες, που η οικονομική κρίση επέφερε στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας γενικότερα», περιέγραψε η κ. Τζιουβάρα.
«Όποια κυβέρνηση αναδειχθεί μετά τις ερχόμενες εκλογές ελπίζουμε να συνεχίσει τις πολιτικές ενσωμάτωσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων των προσφύγων», επισήμανε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε γενικές γραμμές είναι υγιέστεροι από τον ντόπιο πληθυσμό, εξήγησε ο Ιωάννης Μικρόπουλος, μέλος του ΠΟΥ. Ζώντας όμως εδώ, σταδιακά αρχίζουν και αναπτύσσουν προβλήματα, όπως εγκεφαλικά, παχυσαρκία, καρκίνο, που απαντιούνται συχνότερα στο ντόπιο πληθυσμό. Σχετικά με την ψυχική υγεία μεταναστών και προσφύγων δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σύγκριση με τον υπόλοιπους κατοίκους της Ελλάδας, συμπλήρωσε. Κάτι όμως, που παρατηρείται, συνέχισε ο κ. Μικρόπουλος, είναι ότι μετά από πέντε χρόνια παραμονής στη χώρα, εξαιτίας της έλλειψης κοινωνικής ένταξης και απουσία εργασίας, συχνά εκδηλώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μεγαλύτερα από των τοπικό πληθυσμό.
Το συνέδριο διαρκεί δυο ημέρες, 3 και 4 Ιουνίου, στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσουν δυο ημέρες εκπαίδευσης (5 και 6 Ιουνίου) στις οδηγίες της IASC για ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Γιατροί του Κόσμου: Ψυχική υγεία, διαχείριση κρίσεων και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το θέμα συνεδρίου της οργάνωσης Rating: 5 Reviewed By: hatime