Εκατοντάδες Έλληνες και αλλοδαποί κακοποιοί που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών και βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας θα αποφυλακιστούν μετά την 1η Ιουλίου. Αιτία είναι η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα η αναθεώρηση του άρθρου 374 που αφορά τις «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής».
Η αλλαγή πέρασε στα «ψιλά», ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις συνέπειες που θα έχει η συγκεκριμένη τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα. Σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, σε πάνω από 300 ανέρχονται οι κακοποιοί που είχαν αναπτύξει εγκληματική δράση μόνο στην Αττική και θα βρεθούν το επόμενο διάστημα εκτός φυλακής.Τον Ιούνιο του 2018, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ύστερα από έρευνες μηνών συνέλαβε 33 άτομα, κυρίως γυναίκες Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και τέσσερις Αιγυπτίους. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων διέπραξαν 57 κλοπές εις βάρος τουριστών στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, ενώ προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής τους σε άλλες 300. Εναντίον των 33 κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες κλοπές και 19 απ’ αυτούς προφυλακίστηκαν. Η δίκη τους ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του μήνα, ωστόσο οι συνήγοροί τους ζήτησαν και πήραν αναβολή για μετά την 1η Ιουλίου.
Ο λόγος; Πριν από την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, η κλοπή διωκόταν σε βαθμό κακουργήματος, μεταξύ άλλων, στις εξής δύο περιπτώσεις: α) «εάν είχε τελεστεί από δύο ή περισσότερους δράστες, που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές ή ληστείες» και β) «εάν η πράξη τελέστηκε από πρόσωπο που διαπράττει κλοπές ή ληστείες κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή αν η συνολική αξία των αντικειμένων της κλοπής υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ».
Ο νέος, αναθεωρημένος Κώδικας καταργεί τις δύο παραπάνω διατάξεις και θέτει ως μόνη προϋπόθεση για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης η αξία των κλοπιμαίων να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Τι σημαίνει όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη;
«Δεν αρκεί να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός διαρρήκτη π.χ. σε 100 σπίτια για να διωχθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η αστυνομία θα πρέπει να αποδείξει ότι η συνολική λεία από τη δράση του υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Διαφορετικά, ο ύποπτος θα κατηγορηθεί για πλημμέλημα και την επόμενη της σύλληψής του θα είναι ελεύθερος», εξήγησε αστυνομική πηγή.
Καθώς μάλιστα ο νέος Π.Κ. έχει αναδρομική ισχύ, όσοι έχουν ήδη καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές και διαρρήξεις και εκτίουν ποινές κάθειρξης, καθώς και όσοι παραμένουν προφυλακισμένοι για τα ίδια αδικήματα, θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδες εκτός φυλακής.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, περίπου 100 δικογραφίες που βρίσκονται εκκρεμείς στο Εφετείο Αθηνών (σ.σ. αφορούν κακουργήματα) και το επόμενο διάστημα επρόκειτο να φθάσουν στα ακροατήρια θα «πέσουν» σε πλημμελήματα…
πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire