Για τους μηχανισμούς που δυσκολεύουν τις γυναίκες κατά την κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση να χάσουν κιλά, μιλά στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο ειδικευμένος στη Γενική Οικογενειακή Ιατρική και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τη διατροφή και την παχυσαρκία, Σοφοκλής Χατζημωυσής.
Ο Δρ. Χατζημωυσής περιγράφει ένα επί της ουσίας αυστηρά εξατομικευμένο πρωτόκολλο που χρειάζεται να εφαρμοστεί σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προκειμένου η γυναίκα να χάσει λίπος και όχι μυϊκή μάζα, που συχνά συμβαίνει και κατ' επέκταση προκαλεί οστεοπενία ή ακόμη και οστεοπόρωση.
Παράλληλα, τονίζει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλή ψυχολογική κατάσταση που όταν υφίσταται βοηθά στην απώλεια λίπους, όπως και αντίστροφα η απώλεια λίπους ενισχύει την ψυχολογική κατάσταση, που συνήθως είναι ευάλωτη σε αυτή τη φάση της γυναίκας.
Αυτή η περίοδος είναι η πιο δύσκολη για μία γυναίκα, γιατί αλλάζει όλη η ορμονική ισορροπία, αναφέρει ο κ. Χατζημωυσής εξηγώντας ότι όταν τα οιστρογόνα μειώνονται και τα ανδρογόνα αυξάνονται, αλλάζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και όλη η ψυχολογία, και επηρεάζεται το νευρικό σύστημα.
Πώς αλλάζει το σώμα
«Η γυναίκα βλέπει να μετατοπίζεται το λίπος της, το οποίο στα πρώτα στάδια της ζωής της, μέχρι εκείνη την ηλικία περίπου, συσσωρεύεται γύρω από τους γοφούς και τα κάτω άκρα. Τώρα σιγά σιγά ανεβαίνει προς τα πάνω και μαζεύεται στην κοιλιά. Και πλέον αδυνατίζουν τα πόδια της, που τόσα χρόνια τα ήθελε αδύνατα, αλλά συνέβαινε το αντίθετο». Αυτή είναι και η πρώτη ουσιαστική διαφορά που επηρεάζει πάρα πολύ το σώμα, επισημαίνει ο Δρ. Χατζημωυσής.
Και η λιποδιάλυση φθίνει με την ηλικία
«Ταυτόχρονα η γυναίκα αντιλαμβάνεται ότι έχει μία δυσκολία να χάσει τα κιλά της, ο μεταβολισμός έχει επηρεαστεί πλέον πάρα πολύ και οι ορμόνες το κάνουν αυτό, γιατί δεν είναι η ποιότητα και η ποσότητα των ορμονών που είχε κάποτε. Αλλά και γενικότερα όλες οι εκφυλιστικές λειτουργίες του οργανισμού που δρουν σε αυτή την ηλικία και δεν επιτρέπουν την απόδοση, σε όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού, έτσι δεν επιτρέπεται και η λιποδιάλυση». Και το ερώτημα εύλογο: Σε τι ποσοστό γυναικών συμβαίνουν όλα αυτά κατά την κλιμακτήριο ή και αργότερα. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που να περνούν αυτή την «καταιγίδα χωρίς να βραχούν»; Όλες «βρέχονται» απλώς άλλες γίνονται μούσκεμα, και άλλες βρέχουν μόνο λίγο τα πόδια τους, απαντά με νόημα ο κ. Χατζημωυσής. «Όλες περνάνε σε μία άλλη φάση της ζωής τους, και είναι πολύ σημαντικό να φτάνουν εκεί σε μία καλή ψυχολογική, αλλά και σωματική κατάσταση, για να έχουν καλές άμυνες να αντιμετωπίσουν αυτή τη φάση. Και θα ήταν ευχής έργον να έχουν κι ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον να τις βοηθήσει σε αυτό».
της Τάνιας Η. Μαντουβάλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire