728x90 AdSpace


mardi 28 mai 2019

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη βραβεύει τον Αργείτη επιστήμονα Στέλιο Μιχαλόπουλο

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown της Αμερικής, δεν είναι η πρώτη φορά που τιμάται για την έρευνά του.



Ανακοινώθηκαν οι επιστήμονες που θα βραβεύσει το Ίδρυμα Μποδοσάκη το 2019. Τα  «Επιστημονικά Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη» στο πλαίσιο των κοινωφελών του δραστηριοτήτων στο χώρο της παιδείας έχουν θεσμοθετηθεί με σκοπό το Ίδρυμα να αναγνωρίσει και να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων Ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 40 ετών και να επιβραβεύσει τη συνεχή και συνεπή προσπάθειά τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την προαγωγή της επιστήμης.
Το Δ.Σ. του Ιδρύματος ανακοίνωσε ότι τα Επιστημονικά Βραβεία του 2019, ύψους 20.000 ευρώ για κάθε κλάδο, θα απονεμηθούν σε 5 επιστήμονες που διαπρέπουν, ο καθένας στον τομέα του, στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Π. Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), Λουκά Χ. Καραμπαρμπούνη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Minnesota, Στέλιο Γ. Μιχαλόπουλο,  Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Brown, Γιάννη Χ. Μπουρμπάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh και Παναγιώτη Α. Ρούσσο, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Icahn School of Medicine, Mount Sinai.
Ο Στέλιος Μιχαλόπουλος, ένας από τους τιμώμενους επιστήμονες, γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στο Άργος. Είναι γιος της Κικής και του Γεωργίου Μιχαλόπουλου, εμπόρου ειδών κιγκαλερίας στο Άργος (Κολοκοτρώνη Γενναίου 11) και έχει παντρευτεί τη Δέσποινα Μαυρομάτη, γιατρό με καταγωγή επίσης από το Άργος. Από το 1997 έως το 2002 φοίτησε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου τελείωσε τις σπουδές του με άριστα και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Οικονομική Θεωρία.
Το 2002 ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brown του Providence στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έτυχε διαφόρων διακρίσεων, όπως η εκλογή του στην Phi Beta Kappa (την παλαιότερη ακαδημαϊκή κοινότητα τιμής στις ΗΠΑ), και υποτροφιών, όπως του Ιδρύματος Fulbright, της PriceWaterHouseCoopers και του Ελληνικού Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Από το 2008 μέχρι το 2012 ήταν επίκουρος καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη, το 2011-2012 μέλος του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Princeton των ΗΠΑ και το 2012 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Brown, όπου εξελέγη το 2016 αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Harvard Business School και ακαδημαϊκός ερευνητής στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μινεάπολης.
Η έρευνα του επικεντρώνεται στην ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και της βιογεωγραφίας στη διαμόρφωση της οικονομικής δυναμικής μιας κοινωνίας. Ειδικότερα εξετάζει πώς η ιστορία ενός τόπου διαμορφώνει την οικονομική δυναμική του και μελετά τη σημασία των κοινωνικών ομάδων στον προσδιορισμό της οικονομικής τους συμπεριφοράς αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα των εθνοτικών, γλωσσικών και θρησκευτικών ομάδων μέσα σε μία κοινωνία συνδυάζοντας ιστορικές, ανθρωπολογικές και γλωσσικές πηγές με μετρήσεις οικονομικής δραστηριότητας.
Με την έρευνά του συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική οικονομία με έμφαση στις καταβολές και οικονομικές συνέπειες των εθνολογικών και θρησκευτικών ομάδων, στο ρόλο της αποικιοκρατίας στην ανάπτυξη της Αφρικανικής ηπείρου, στη σημασία της προφορικής παράδοσης για τη δημιουργία πεποιθήσεων και οικονομικών προτιμήσεων και στις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες προσφυγικών ροών για τους πρόσφυγες και τους γηγενείς πληθυσμούς.
Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως American Economic ReviewEconometricaJournal of Political Economy και Quarterly Journal of Economics και ομιλίες σε πάνω από 100 διεθνή συνέδρια. Η έρευνά του αναγνωρίστηκε το 2015 με το Βραβείο Αριστείας στις Παγκόσμιες Οικονομικές Υποθέσεις από το Ινστιτούτο Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής 4 διεθνών επιστημονικών περιοδικών και επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας και Οικονομικής Πολιτικής (CEPR) και στο Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER), ενώ έχει συνδιοργανώσει 5 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Για την περίοδο 2017-2020 το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα των Η.Π.Α. υποστηρίζει μελέτη του που αφορά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής και την άφιξη 1,5 εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελληνική επικράτεια.
Τα επιστημονικά βραβεία Μποδοσάκη είναι όαση έμπνευσης για τους νέους Έλληνες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε μια ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την οικονομική κρίση, αφού η αναγνώριση της προσπάθειας νέων επιστημόνων βοηθάει σημαντικά στη δημιουργία υγιών προτύπων για τη νέα γενιά. Η τελετή απονομής των Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη του 2019 θα γίνει στις 19 Ιουνίου 2019 στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου. Η βράβευση του συντοπίτη μας Στέλιου Μιχαλόπουλου αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την πόλη του Άργους, για τους φίλους, τους συμμαθητές και τους δασκάλους του και ένα λαμπρό παράδειγμα για τους νέους με όνειρα και φιλοδοξίες για το μέλλον.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Το Ίδρυμα Μποδοσάκη βραβεύει τον Αργείτη επιστήμονα Στέλιο Μιχαλόπουλο Rating: 5 Reviewed By: hatime