Οι τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να βοηθήσουν τον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από το πρόσφατο συνέδριο Digital4Bees που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία και στο οποίο συμμετείχαν η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Mariya Gabriel, και ο επίτροπος Γεωργίας, Phil Hogan.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από το πρόσφατο συνέδριο Digital4Bees που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία και στο οποίο συμμετείχαν η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Mariya Gabriel, και ο επίτροπος Γεωργίας, Phil Hogan.
Η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας τόνισε ότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες παρουσιάζουν νέες ευκαιρίες στον τομέα της μελισσοκομίας για να εξασφαλίσουν στενότερη συνεργασία, πιο δημιουργικές λύσεις, πιο έξυπνη και επιτυχημένη παραγωγή μελιού στην ΕΕ.
Ο Phil Hogan ανέφερε ότι «έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα της υγείας των μελισσών, δεδομένης της δραματικής μείωσης των πληθυσμών των μελισσών και άλλων άγριων επικονιαστών εντόμων, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό αποτελεί πραγματικό λόγο ανησυχίας, γιατί οι μέλισσες αποτελούν ζωτικό μέρος των υγειών οικοσυστημάτων και κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα της γεωργίας μας».
Η ψηφιοποίηση στη μελισσοκομία μπορεί να ενισχυθεί στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.
Για να μπορέσει να βελτιωθεί η παραπάνω κατάσταση, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας, η νέα ΚΑΠ θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για ψηφιακές εφαρμογές, καθώς τα κράτη-μέλη θα έχουν την ευκαιρία να θεσπίσουν πιο στοχευμένα προγράμματα στήριξης για τους μελισσοκομικούς τομείς στο πλαίσιο των εθνικών στρατηγικών τους σχεδίων. Οι εθνικές αρχές θα είναι, επίσης, ελεύθερες να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών και της εμπορίας των μελισσοκομικών προϊόντων όπως το μέλι, τον βασιλικό πολτό, το κερί μέλισσας, την πρόπολη και τη γύρη.
Εκτός, όμως, από τη βοήθεια που θα παρέχει η νέα ΚΑΠ, ο επίτροπος Hogan μίλησε και για τις δραστηριότητες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η EIP-AGRI προωθεί καινοτόμα έργα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2019 θα δρομολογήσει μία ομάδα εστίασης για την υγεία των μελισσών, συγκεντρώνοντας 20 εμπειρογνώμονες που θα εξετάσουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της μελισσοκομίας έναντι προκλήσεων, όπως παρασίτων και ασθενειών. Επίσης, αναφέρθηκε και στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ «Horizon 2020», το οποίο έχει χρηματοδοτήσει έργα που επικεντρώνονται στην εξεύρεση τεχνολογικών λύσεων για ορισμένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του τομέα.
Τι πρέπει να προσέχουν οι αγρότες
Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», ο μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης δήλωσε κατηγορηματικά: «Οι αγρότες θα πρέπει να τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες για να μη βλάψουν τις μέλισσες. Να χρησιμοποιούν φάρμακα μη τοξικά για τις μέλισσες και να ψεκάζουν πάντοτε πριν βγουν οι μέλισσες, δηλαδή νωρίς τα ξημερώματα»…
Όταν τον ρωτήσαμε για το ύψος των ζημιών που έχουν προκληθεί στα κρητικά μελίσσια λόγω των φυτοφαρμάκων, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης ήταν κατηγορηματικός: «Τα τελευταία δύο χρόνια, που ο κόσμος έχει επενδύσει περισσότερο από πριν στην καλλιέργεια της ελιάς και έχει αυξήσει τους ψεκασμούς λόγω της έξαρσης του δάκου, το φαινόμενο της δηλητηρίασης της μέλισσας στην Κρήτη έχει γίνει εντονότερο απ’ ότι στο παρελθόν»…
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο στις περιοχές όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ελαιοκαλλιέργειες πάνω στο νησί, ξεκαθαρίζοντας ότι, αν οι ψεκασμοί κατά του δάκου γίνονταν πάντοτε με τον σωστό τρόπο, δε θα είχαμε τόσο σοβαρές συνέπειες.
«Προφανώς και έχουμε περιπτώσεις ψεκασμών σε ώρες που δεν επιτρέπεται, δηλαδή αργά το πρωί και όχι ξημερώματα. Έτσι πέφτουν θύματα τέτοιων ψεκασμών οι μέλισσες. Μα, αν εκλείψουν οι μέλισσες, αλίμονό μας! Θα πεινάσουμε όλοι», τόνισε στην εφημερίδα μας ο Γιώργος Τζουλιαδάκης.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές
Αναλυτικότερα, οι δενδροκαλλιεργητές θα πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν τα εξής:
Απαγορεύονται οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα από την αρχή μέχρι το τέλος της ανθοφορίας στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, αχλαδιάς, μηλιάς, κυδωνιάς και ακτινιδιάς.
Επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των παραπάνω καλλιεργειών οι ψεκασμοί με μη μελισσοτοξικά εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (μυκητοκτόνα, βιολογικά σκευάσματα εντομοκτόνων).
Ψεκασμοί με εγκεκριμένα εντομοκτόνα στις παραπάνω καλλιέργειες επιτρέπονται πριν και μετά την ανθοφορία.
Στις λοιπές καλλιέργειες απαγορεύονται, επίσης, οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.
Στις καλλιέργειες μεγάλης διάρκειας ανθοφορίας, όπως το βαμβάκι, τα κηπευτικά ή άλλες, στις οποίες παρουσιάζονται εχθροί και ασθένειες, επιτρέπονται οι ψεκασμοί εφόσον ληφθούν προληπτικά μέτρα, όπως χρήση των λιγότερο μελισσοτοξικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εφαρμογή των ψεκασμών την ώρα που δεν πετούν οι μέλισσες, κυρίως μετά τη δύση του ηλίου, και προειδοποίηση των μελισσοκόμων, ώστε να απομακρύνουν τα μελίσσια τους από την περιοχή του ψεκασμού. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει απαραιτήτως οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό τους, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή τους, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire