Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Τμήμα Χημείας, το Τμήμα Φαρμακευτικής και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο “Η ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα από την ερευνητική συνεργασία με το ΕΚΠΑ”.
Το ΕΚΠΑ εφαρμόζοντας στην πράξη την κοινωνική προσανατολισμό της έρευνας του με αναπτυξιακό πρόσημο, έχει συνάψει μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ) για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα της. Πιο συγκεκριμένα η ΠΒΑ εκπονεί εξειδικευμένα ερευνητικά προγράμματα με το ΕΚΠΑ (Τμήμα Χημείας και Τμήμα Φαρμακευτικής) για την ανάδειξη των βιοδραστικών ενώσεων και της εξαιρετικής ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων ελιάς, μελιού, αμπέλου και των αρωματικών φυτών με σκοπό να τεκμηριωθεί η αυθεντικότητα των προϊόντων των Νησιών Βορείου Αιγαίου, να αναπτυχθούν νέα προϊόντα με βάση τα ερευνητικά αποτελέσματα και να μπορέσει ο Τομέας της Αγροδιατροφής της ΠΒΑ να αναπτυχθεί ανταγωνιστικά σε αγορές κυρίως του εξωτερικού με προϊόντα τα οποία θα έχουν εξαιρετικά και καινοτόμα χαρακτηριστικά ποιότητας. Για όλα αυτά τα προϊόντα γίνεται για πρώτη φορά ενδελεχής καταγραφή και χαρτογράφηση των βιοδραστικών ενώσεων που περιέχουν και των πιθανών ευεργετικών ιδιοτήτων τους.
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το έργο αυτό το Πανεπιστήμιο Αθηνών κάνει πράξη τον κοινωνικό προσανατολισμό της έρευνας του με αναπτυξιακό πρόσημο, στηρίζοντας με τις παραγόμενες γνώσεις, τις έρευνες, τις υποδομές και το δυναμικό του τις τοπικές κοινωνίες. «Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας, που λαμβάνει χώρα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» ανέφερε, «θα αποτελέσουν πυλώνα αναπτυξιακών προσπαθειών και σε άλλες Περιφέρειες. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Εθνικό πανεπιστήμιο μπορεί, πρέπει και θα είναι «παρών» σε όλη την επικράτεια, δίπλα στους πολίτες, με το επιστημονικό έργο του, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό, λειτουργώντας ως καταλύτης για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, υποβοηθώντας στην βελτίωση των εγγενών αδυναμιών του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της κάθε περιοχής και δίνοντας ώθηση στον τριτογενή τομέα, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση του φυσικού και του πολιτιστικού πλούτου, καθώς και στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη σύγχρονη τεχνολογία».
Ακολούθησε ομιλία από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο που η επιστημονική έρευνα γίνεται εφόδιο στα χέρια των παραγωγών στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ενώ ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σ.Ε.Β.Τ. και Μέλος του Συμβουλίου Καθοδήγησης της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας «Food For Life», κ. Ρόδιος Γαμβρός αναφέρθηκε στις προσπάθειες σύνδεσης της έρευνας με τη Βιομηχανία Τροφίμων.
Τέλος παρουσιάσθηκαν αναλυτικά συγκεκριμένες ερευνητικές συνεργασίες από τον καθηγητή του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Θωμαΐδη, που παρουσίασε την εξειδικευμένη έρευνα για την προώθηση του ελαιολάδου και των προϊόντων ελιάς του Βορείου Αιγαίου, και από τον καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λέανδρο Σκαλτσούνη, που παρουσίασε την επιστημονική κατοχύρωση της φαρμακευτικής αξίας των βοτάνων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Με τα παραπάνω έργα τα τοπικά προϊόντα θα γίνουν διεθνώς γνωστά μέσα από στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις έχοντας θετικό αντίκτυπο και στον τουρισμό, αλλά και τη δημιουργία χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέονται με την προβολή τους, θα αναπτυχθούν νέα προϊόντα και ο αγροδιατροφικός τομέας της Περιφέρειας θα ενισχυθεί σημαντικά.
Οι συνεργασίες αυτές έχουν ως κοινό παρονομαστή την ανάπτυξη του τομέα αγροδιατροφής των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την αρμονική και δυναμική συνεργασία του επιστημονικού δυναμικού με τις υπηρεσίες διαχείρισης της Περιφέρειας. Η αξιοποίηση και παράλληλα η προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας των νησιών μας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μιας γενικότερης εθνικής πολιτικής ανάπτυξης για τα ακριτικά νησιά, δίνοντας κίνητρο στον νέο αγρότη για καινοτόμες επενδύσεις.
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire