728x90 AdSpace


dimanche 25 novembre 2018

Αλλαγή στάσης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Η αλλαγή στάσης από τον καθέναν ξεχωριστά θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Τμήματος Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Χριστίνα Παπάζογλου.
Με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η κ. Παπάζογλου τονίζει ότι "πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά τον καθένα χωριστά, αλλά και την κοινωνία στο σύνολο της" και υπογραμμίζει: "όλοι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο στην αλλαγή αντιλήψεων, όσο και στον αγώνα πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης".
         Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζει: "πέρα από την ενεργή συμμετοχή σε ομάδες δράσεις για την ενημέρωση και πρόληψη, καλό θα είναι, εφόσον αντιληφθούμε ότι κάποια γυναίκα/κορίτσι στο ευρύτερο περιβάλλον μας υφίσταται βία, να τη στηρίξουμε και να την παροτρύνουμε να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες (Νοσοκομείο, Αστυνομία, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, κτλ) για περαιτέρω βοήθεια και στήριξη. Ταυτόχρονα μπορούμε να απευθυνθούμε και να καταγγείλουμε τέτοια περιστατικά στη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων".
         Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, η κ. Παπάζογλου εκτιμά ότι "αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, μέσω της υιοθέτησης νομοθεσίας, της εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης και απόκρισης της βίας κατά των γυναικών, της στήριξης αντίστοιχων υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς και μέσω ενημερωτικών δράσεων προς το ευρύτερο κοινό". Ωστόσο σχολιάζει ότι τα βήματα αυτά δεν θα πρέπει να οδηγούν σε εφησυχασμό, "καθώς δυστυχώς οι διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο είναι τέτοιες που απαιτούν εγρήγορση και συντονισμένες δράσεις της πολιτείας, της κοινωνίας των πολιτών, του ιδιωτικού τομέα, των διεθνών οργανισμών, καθώς και του κάθε πολίτη χωριστά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά".
         Για τον βαθμό στον οποίο έχουν γίνει αντιληπτές οι διαστάσεις του φαινομένου στο ευρύ κοινό, εκτιμά ότι "η πλήρης έκταση του φαινομένου, που έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτή στο ευρύ κοινό". Για το λόγο αυτό τονίζει τη σημασία των μέσων ενημέρωσης προκειμένου, όπως αναφέρει, να προβάλλουν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και να συνδράμουν κατ' αυτό τον τρόπο στις υπάρχουσες και μελλοντικές δράσεις πρόληψης και εξάλειψης του φαινομένου.
         Σε ό,τι αφορά το προφίλ των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, διευκρινίζει ότι "δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες γυναικών που πέφτουν θύματα βίας καθώς μπορεί αυτές να ανήκουν σε οποιαδήποτε κοινωνικοοικονομική τάξη, ηλικιακή ομάδα, μορφωτικό επίπεδο, υπηκοότητα".
         Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι "η Ύπατη Αρμοστεία, συνεργάζεται με τις εκάστοτε εθνικές, τοπικές αρχές, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης προκειμένου να ενισχύσει τις δράσεις πρόληψης και αποτελεσματικής απόκρισης ως προς τη βία κατά των γυναικών. Αναφορικά με τον προσφυγικό πληθυσμό, η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τους εταίρους της, παρέχει μία σειρά υπηρεσιών στις γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί σεξουαλική και/ή έμφυλη βία, μέσω της παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομικής βοήθειας και παραπομπής σε αρμόδιες υπηρεσίες και εξειδικευμένους φορείς για περαιτέρω στήριξη και ενδυνάμωση".
         Παράλληλα αναπτύσσονται συνεργασίες όπως αυτή με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου δημιουργήθηκαν Συμβουλευτικά κέντρα Γυναικών και Ξενώνες, προκειμένου να υπάρχει μια συντονισμένη απόκριση σε θέματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας που αφορούν τον προσφυγικό πληθυσμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα.
         Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Ενημέρωσης του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, Ευάγγελος Παπαδάκης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αρμοστεία "οραματίζεται μια κοινωνία αλληλεγγύης, ελευθερίας και ισότητας όπου η έμφυλη και η κάθε μορφή βίας θα εκλείπει". Υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι η 25η Νοέμβρη έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας των γυναικών, τον Δεκέμβριο του 1991. "Ουσιαστικά, η μέρα αυτή είχε καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις ανά την υφήλιο που ήθελαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδερφών Μιραμπάλ από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που κακοποιήθηκαν μέχρι θανάτου κατόπιν εντολής του τότε δικτάτορα Τρουχίλο το 1960. Έκτοτε κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τοπικών, κρατικών, εθνικών και διεθνών οργανώσεων ώστε να συμβάλουν στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μέσω της πρόληψης και της ευρείας ενημέρωσης του κόσμου" προσθέτει.
         Το απόγευμα, μέλη της Ύπατης Αρμοστείας, της Α21, της ΔΙΟΤΙΜΑ, της SolidarityNow, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, του Ξενώνα φιλοξενίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για γυναίκες και τα παιδιά τους, είχαν προγραμματίσει να ενημερώσουν τον κόσμο για τη δράση τους μπροστά από το Λευκό Πύργο. Παράλληλα ο Λευκός Πύργος θα φωταγωγηθεί σε χρώμα πορτοκαλί, όπως έχει οριστεί επισήμως για τη Διεθνή Ημέρα.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 commentaires:

Enregistrer un commentaire

Item Reviewed: Αλλαγή στάσης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Rating: 5 Reviewed By: hatime