Σε αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας, με βασικά σημεία τη μεταβολή του πλαισίου για τα γενόσημα σκευάσματα, αλλά και την επιβολή κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτικές κατηγορίες.
Οι βασικές γραμμές του νέου σχεδίου περιγράφηκαν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και σύμφωνα με το πλάνο του υπουργείου Υγείας οι αλλαγές- που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα- αφορούν στην ομογενοποίηση των τιμών των γενοσήμων, εξέλιξη που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αυξήσεις σε σκευάσματα που βρίσκονται κάτω του ορίου. Τα γενόσημα θα παίρνουν το 65% της τιμής του πρωτοτύπου, ενώ το βιο-ομοειδές θα διαμορφώνεται στο 75% της τιμής αναφοράς του πρωτότυπου βιολογικού φαρμάκου.
Από την άλλη πλευρά, η τιμολόγηση των φαρμάκων που προστατεύονται από πατέντα και των σκευασμάτων εκτός πατέντας (off patent) θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης και όχι με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον οι τιμές των φαρμάκων θα έχουν κατώτατο πλαφόν το κόστος ημερήσιας θεραπείας, με κατώτατο όριο τα 0,20 ευρώ.
Πρόσφατα το υπουργείο προχώρησε πάντως στην εξίσωση της διαφοράς ανάμεσα σε λιανική και ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία) στα γενόσημα φάρμακα, σε μια προσπάθεια να ανέβουν τα μερίδιά τους σε όγκο. Οι συνεχείς μειώσεις στις τιμές των εν λόγω φαρμάκων έφεραν τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς πολλά από αυτά σταμάτησαν να κυκλοφορούν επειδή κρίθηκε ασύμφορη η παραγωγή και διακίνησή τους, με αποτέλεσμα να υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες.
Την ίδια ώρα προ των πυλών φαίνεται να βρίσκεται η εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία ασφαλιστικής αποζημίωσης φαρμάκου (ATC4), μια πρόταση εντούτοις που βρίσκεται αντιμέτωπη με αντιδράσεις απουσία επαρκών επιδημιολογικών στοιχείων. Τα όρια των κλειστών προϋπολογισμών βασίστηκαν στις περσινές δαπάνες.
Αλλαγές αναμένονται τέλος και στο κομμάτι των υποχρεωτικών επιστροφών του clawback με τις οποίες βαρύνονται οι φαρμακευτικές (επιστροφές για να καλυφθούν οι δαπάνες πέραν του κλειστού ορίου του δημόσιου προϋπολογισμού για τα φάρμακα). Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το 70% το ποσού της επιστροφής θα προκύπτει από το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας και το 30% από την ανάπτυξη, έναντι 90%-10% που ισχύει σήμερα.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
0 commentaires:
Enregistrer un commentaire